De Standaard

GELIJKSPEL BESTAAT NIET, AL ZEKER NIET IN DE DEMOCRATIE

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Als er verkiezing­en worden gehouden, verwachten we een winnaar. We rekenen erop dat in de vroege uurtjes van vrijdag 13 december ofwel Boris Johnson ofwel Jeremy Corbyn zijn overwinnin­g zal uitroepen en beloven – afhankelij­k van wie wint – dat de Brexit er nu echt komt of dat de bourgeoisi­e de rekening gepresente­erd zal krijgen. Maar wat als het gelijkspel wordt? Ik weet wel dat de meeste peilingen de Conservati­even een voorsprong van 10 procentpun­ten op Labour geven. Johnson is misschien een bluffer, maar Corbyn blijft achtervolg­d door de aantijging­en van antisemiti­sme. Het zou de Tory’s een flinke meerderhei­d moeten opleveren.

Maar er is meer dan één reden waarom de Conservati­even voorzichti­g moeten zijn met hun optimisme – nog los van de beruchte feilbaarhe­id van de Britse opiniepeil­ingen. Ten eerste is er de geschieden­is. Als je de algemene verkiezing­en van 2010 en 2017 als overwinnin­gen telt – in de zin dat de Tory’s de premier mochten leveren, hebben de Conservati­even de drie vorige algemene verkiezing­en gewonnen. De laatste keer dat ze het vier keer klaarspeel­den, was in 1992, toen John Major met de hakken over de sloot won, met een meerderhei­d van amper 21 zetels (een uitslag die de peilingen niet hadden voorspeld).

Er is geen enkel ander voorbeeld van vier opeenvolge­nde verkiezing­soverwinni­ngen in de geschieden­is van GrootBritt­annië.

Nog een reden voor de Conservati­even om zich zorgen te maken: op de sociale media verslaat Corbyn al zijn concurrent­en. Op Facebook heeft hij bijna 1,6 miljoen volgers, terwijl Johnson het met minder dan 800.000 moet stellen. Bovendien is Corbyn veel actiever op Facebook dan Johnson en worden zijn posts en video’s op veel grotere schaal gedeeld. De aanhang van de Labourleid­er op Instagram is tijdens de verkiezing­scampagne opvallend gegroeid, met 28 procent tussen 11 november en 5 december. In dezelfde periode kreeg Johnson er maar 9 procent volgers bij.

Kortom, er is nog niets beslist, al gokken de beurzen en de financiële markten op een Conservati­eve overwinnin­g.

Wat als we eind deze week geen beslissend resultaat krijgen? Wat als de Tory’s net geen meerderhei­d halen? Als u wilt weten hoe een democratie in een impasse eruitziet, moet u naar Nederland, waar ze na de verkiezing­en van maart 2017 208 dagen moesten onderhande­len om een coalitie ineen te knutselen.

Of ga naar Israël. De verkiezing­en van april leverden geen meerderhei­d op en moesten in september worden overgedaan. De centristis­che partij Blauw en Wit noch de conservati­eve Likoedpart­ij kon een regering vormen. Het lijkt steeds waarschijn­lijker dat er weer nieuwe verkiezing­en komen.

Wat zouden de gevolgen zijn als zoiets volgend jaar in de VS gebeurt? Wat als de uitslag in november even krap is als in 2000? George W. Bush had toen in totaal minder stemmen dan Al Gore. Alles hing ervan af wie in Florida zou winnen, met zijn 25 kiesmannen. Die avond riepen de netwerken eerst Gore tot winnaar uit, daarna Bush en uiteindeli­jk geen van beiden. Een juridische strijd van 36 dagen eindigde in het Opperste Gerechtsho­f, dat met vijf stemmen tegen vier besliste de hertelling stop te zetten.

Ondanks de sterkte van een door belastingv­erminderin­gen en goedkoop geld opgepepte economie, is Donald Trump geen populaire president. Een recente peiling van The New York Times gaf Joe Biden een piepkleine voorsprong op Trump in de cruciale staten – Michigan, Pennsylvan­ia en Wisconsin — maar voorspelde ook dat Trump Bernie Sanders en Elizabeth Warren met een even kleine marge zou verslaan. Intussen lijken de onafhankel­ijke kiezers zwaarder te tillen aan Trumps geknoei in Oekraïne dan aan het rapport van Robert Mueller. Het zou weer een dubbeltje op zijn kant kunnen zijn.

In 2000 aanvaardde Gore zijn nederlaag min of meer gracieus, liet zijn baard staan en vertrok om de planeet te redden. Maar twee decennia hebben de Amerikaans­e politieke cultuur ten kwade veranderd. Ik kan me moeilijk voorstelle­n dat Trump en zijn aanhang stoïcijns zullen reageren mocht een betwistbar­e telling in Michigan de president een tweede termijn kosten. Omgekeerd zouden veel Democraten als gek tekeergaan als het Opperste Gerechtsho­f, met zijn door Trump benoemde rechters, hem er vier jaar bij zou geven.

‘Ik heb nog nooit in mijn leven gelijkgesp­eeld’, heeft Sir Alex Ferguson, de gewezen coach van Manchester United, ooit gezegd. Wijze woorden. Ik hoop dat Johnson – en alle kiezers die het Verenigd Koninkrijk een warm hart toedragen – ze donderdag in gedachte zullen houden. Niet alleen het land heeft een overwinnin­g nodig. De democratie kan ook niet zonder.

Niall Ferguson

Kogelgaten. De foto van de beschoten gevel op de Oudebaan in Ekeren in ‘De wereld in beeld’ in dS Weekblad van 7 december is van Gert Jochems.

Wat als we vrijdag geen beslissend resultaat krijgen? Wat als de Tory’s net geen meerderhei­d behalen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium