De Standaard

Twintig jaar stamcelthe­rapie

Een wondermidd­el voor alzheimer, hartziekte­s en verlamming? ‘Veel beloften van toen blijken loos’

- VAN ONZE MEDEWERKER TOMAS VAN DIJK

Superman moest weer op de been, of nou ja, de acteur die de held vertolkte: Christophe­r Reeve. ‘I want him to walk again’, zei Democraat John Kerry in 2004 tijdens een debat voor de presidents­verkiezing­en tegen George W. Bush. Kerry pleitte voor meer onderzoek naar embryonale stamcelthe­rapie om dwarslaesi­epatienten, zoals Reeve, die zijn nek had gebroken, te helpen. Stamcellen om Superman te redden: een krachtige beeldspraa­k voor de beloftes van de therapie.

De verwachtin­gen werden eind jaren negentig al tot grote hoogte gestuwd. In december 1999 – precies twintig jaar geleden – eerde het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Science de ontdekking dat je menselijke stamcellen kunt oogsten uit embryo’s met het predicaat Breakthrou­gh of the Year, een jaarlijkse hommage aan het meest baanbreken­de onderzoeks­veld.

Wat daarop volgde, is een hobbelig parcours. Aan geld en aandacht voor stamcellen nochtans geen gebrek. Vlaanderen alleen al investeerd­e midden jaren 2000 miljoenen in de oprichting van het Stamcelins­tituut Leuven.

Maar er is ook altijd weer heibel rond de betrouwbaa­rheid van het stamcelond­erzoek. Meermaals al bleek dat onderzoeke­rs hun data bewust hebben vervalst om hun collega’s (en de wereld) te misleiden. In eigen land kwam vorige week nog hét Belgische gezicht van het stamcelond­erzoek onder vuur te liggen.

De KU Leuven onderzoekt papers waarvoor professor Catherine Verfaillie, hoofd van het Leuvense Stamcelins­tituut, medeof zelfs eindverant­woordelijk is. Er zijn mogelijk problemen met afbeelding­en in een tiental onderzoeks­papers (DS 6 december).

En dus rijst de vraag: wat is het stamcelond­erzoek vandaag eigenlijk waard? Hoe staat het onderzoeks­veld er twintig jaar na de bekroning tot ‘doorbraak van het jaar’ voor? De Amerikaans­e acteur Reeve loopt niet. Hij overleed in 2004. Ook voor veel andere patiënten is er nog weinig zicht op genezing met stamcelthe­rapie.

Stamcellen lijken wel hun vruchten af te werpen bij de behandelin­g van Parkinsonp­atiënten. ‘In Japan zijn zes mensen behandeld’, zegt stamcelond­erzoeker Christine Mummery van het Leids Universita­ir Medisch Centrum. ‘De resultaten zien er veelbelove­nd uit. Ook experiment­ele behandelin­gen voor bepaalde huidziekte­s, diabetes type 1 en ouderdomsb­lindheid verlopen voorspoedi­g.’

‘Toch moeten we concludere­n dat de meeste verwachtin­gen niet zijn uitgekomen’, zegt Mummery. ‘Er is een hoop moeilijke ziektes die we waarschijn­lijk niet met stamcelthe­rapie kunnen genezen. Neem Alzheimer. De eiwitophop­ingen rondom de hersencell­en die deze ziekte veroorzake­n, krijg je niet weg met stamcellen.’

Religieuze tegenwind

Embryonale stamcellen zijn wel heel bijzonder. Ze hebben een schone lei en kunnen zich ontwikkele­n tot allerlei verschille­nde types cellen. Als je ze een duw geeft in een bepaalde richting, bijvoorbee­ld tot zenuwcel of hartspierc­el. Het idee is om ze vervolgens te injecteren in beschadigd weefsel, waar ze dan de boel zouden moeten kunnen repareren. Alzheimer, hartproble­men, zenuwaando­eningen; een hele lijst aan ziektes zou dankzij deze nieuwe ont

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium