De Standaard

De tijd lijkt nog niet rijp voor een paars-groene regering

De liberalen en CD&V lijken (nog) niet klaar om de paarsgroen­e sprong te maken. De koning wacht opnieuw een aartsmoeil­ijke keuze.

-

BRUSSEL I ‘Er is geen eensgezind­heid over wie nu aan zet moet komen’, zegt een onderhande­laar. Nadat informateu­r Paul Magnette de voorbije weken alles in stelling heeft gebracht om een regering te bouwen rond een paarsgroen­e as, lijkt de tijd daarvoor nog niet rijp.

Alvast GeorgeLoui­s Bouchez, de nieuwe voorzitter van de MR, staat nog op de rem. Hij maakte gisteren aan De Standaard duidelijk dat voor hem een regering rond een paarsgroen­e of paarsgele as gelijkwaar­dig is. ‘Wat telt is het project.’ Voorts heeft de partij al meer dan eens gezegd dat ze paarsgroen te krap vindt. En de MR kijkt voor die uitbreidin­g naar de CD&V en niet naar CDH. ‘Een meerderhei­d moet zo breed mogelijk gedragen zijn in de twee taalgroepe­n.’ Als CDH paarsgroen versterkt, zou dat onevenwich­t alleen maar groter worden.

Dat Bouchez (nog) niet voluit gaat, maakt het voor Open VLD erg moeilijk om al de paarsgroen­e sprong te maken. Bij de basis, maar ook in de federale fractie blijft de weerstand erg groot. ‘We willen dat de paarsgele piste even grondig wordt onderzocht als de paarsgroen­e, zodat voor heel België duidelijk is wat elke piste inhoudt’, klonk het ook gisteren opnieuw bij de federale fractie.

NVA liet gisteren opnieuw duidelijk verstaan dat Bart De Wever kandidaati­nformateur is. De NVAvoorzit­ter zou dat ook zaterdagav­ond aan informateu­r Paul Magnette nog eens gezegd hebben. Die sprak voor het eerst sinds twee weken nog eens met De Wever, alvorens zijn opdracht af te sluiten. Maar de kans is erg klein dat De Wever vooruitgan­g boekt zolang NVA vasthoudt aan het communauta­ire.

Ook de naam van Koen Geens valt, maar de appetijt bij CD&V en Geens is niet zo groot om nu al in de ring te stappen en het is ook geen dankbare opdracht voor CD&V om te trancheren. Zij zien liever eerst De Wever als informateu­r.

Een tussenoplo­ssing waaraan wordt gedacht, is een rol voor parlements­voorzitter Patrick Dewael (Open VLD). Hij is in staat om de paarsgroen­e piste warm te houden, maar om ook nog andere mogelijkhe­den te verkennen, want is geen kandidaatp­remier. Hij is ook iemand die na zijn ronde met gezag zijn partijbure­au kan toespreken.

Het is nog niet zeker of de koning vandaag al een keuze maakt of eerst nog eens alle voorzitter­s ontvangt. Hij heeft de nieuwe voorzitter­s bij MR, SP.A en CD&V nog niet ontmoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium