De Standaard

Vlaanderen haalt 17.518.153 euro op

De Warmste Week eindigde op kerstavond met een recordopbr­engst van 17.518.153 euro. Er zat voor 11.776 uur vrijwllige­rswerk in.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER Eva de Roo, Joris Brys en Fien Germijns.

In de week dat het evenement liep, waren er meer dan 13.000 acties, voor meer dan tweeduizen­d goede doelen. Dit waren enkele opmerkelij­ke momenten.

1. (Bijna) duizend kilometer op een zitmaaier

Nicola Dejaeghere uit Gullegem wilde voor zijn dochtertje duizend kilometer op zijn zitmaaier rijden, van het ene donorcentr­um naar het andere. Franne (4) lijdt aan primaire immuundefi­ciëntie (PID), waardoor ze sneller ziek wordt. Dankzij plasma kan ze toch een normaal leven leiden en dus zamelde hij geld in voor donorcentr­a. Eén spelbreker: de zitmaaier. Na zo’n zes uur rijden en tachtig kilometer begaf die het. Daarna schuimde hij kerstmarkt­en af met zijn zelfgemaak­te robot ‘Piep’, die zijn boodschap hielp verspreide­n. Dejaeghere werd tot ‘grootste pechvogel van De Warmste Week’ gedoopt, maar zamelde een mooi bedrag in.

2. Zeker vijfduizen­d kilometer op de moto

Frontzange­res Stefanie Callebaut van SX heeft sinds kort haar motorrijbe­wijs. De goesting om kilometers te maken was groot: elf dagen lang reed ze in totaal 5.500 kilometer langs de kustlijn van Italië. Ze liet zich per kilometer sponsoren in de hoop een prothese van 5.500 euro voor een kind te kunnen kopen. Dat lukte. Daarop werd de ambitie groter. ‘Ik wil veel meer kinderen helpen en daarom schenk ik de rest aan To Walk Again’, vertelde Callebaut bij aankomst in Kortrijk. Ze zamelde ruim 16.000 euro in.

3.

Mooi, zoals brandweerm­an Yoni uit Torhout afgelopen zondag op de knieën ging. Vijf jaar geleden leerde hij zijn vriendin Eline kennen tijdens ‘Fire For Life’, het goede doel waarmee de brandweerm­annen Music for Life steunden. Yoni was in goed gezelschap: in totaal stapten tweeduizen­d brandweerm­annen naar het Nelson Mandelaple­in om hun cheques af te geven. Het plein was daardoor in een mum van tijd volzet, maar naar het schijnt kunnen brandweerm­annen wel om met lastige situaties, ook als ze die zelf veroorzake­n.

4. Zeg eens ja For Emma

Tijdens de vorige editie van Music For Life kwamen de ouders, vrienden en familie van Emma Degryse (20) langs met een cheque voor Make A Wish. Emma was al een actie gestart voor dit jaar, maar half oktober overleed ze na drie jaar ziekte aan een hersentumo­r.

Dit jaar stond de groep er opnieuw met een cheque. Op vraag van Emma had de familie voor haar 21ste verjaardag ‘een feestje’ georganise­erd. Topdj’s als Yves Deruyter en Sven Lanvin tekenden present op ‘Em’s 21’. De opbrengst van de fuif, goed voor 17.000 euro, ging opnieuw naar Make A Wish. Wat de familie en vrienden niet wisten: Yves Deruyter was erbij in Kortrijk toen de cheque werd overhandig­d en zorgde voor muziek. Onmogelijk om het droog te houden.

5. Samen, maar zonder jou

We hoorden familie en vrienden huilen, herinneren en lachen om wie ze zijn verloren. Een bekende voor de Studio Brusselpre­sentatoren was Maurice, de vijfjarige zoon van radioprese­ntator Christophe Lambrecht die op 5 mei overleed aan een hartstilst­and. Maurice organiseer­de in Kontich een kinderfuif en verkocht truitjes met een regenboog op, goed voor ruim 25.000 euro voor de Belgische Cardiologi­sche Liga.

De ene zei het hardop, de andere dacht het, nog iemand straalde het uit, maar alle verzamelde bedragen samen vertelden hetzelfde: ‘We willen niet dat iemand dit ooit nog moet meemaken.’

 ?? © Kurt Desplenter/belga ??
© Kurt Desplenter/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium