De Standaard

Met een indigestie het nieuwe jaar in Wat overeten met ons lijf doet

De oesters zijn op, de gevulde kalkoen is verorberd en de kerststron­k weggewerkt. Wat doet mateloos overeten met ons lichaam?

- HILDE VAN DEN EYNDE

Ons buikje is helemaal rond gegeten, onze broekriem is een gaatje ruimer gezet, maar daar komt de volgende gang alweer aan, en dus scheppen we nog maar eens op. De feestdagen zijn een uitdaging voor ons spijsverte­ringsstels­el, en dat vertaalt zich in het opgeblazen en soms misselijke gevoel dat ons overvalt als we van tafel gaan.

1. Zit er een rem op hoeveel we kunnen eten?

Jazeker, alleen luisteren we niet naar de signalen die ons lichaam ons geeft om aan te geven wanneer we voldoende hebben gegeten en een punt moeten zetten achter de maaltijd. Onze maag produceert namelijk een ‘hongerhorm­oon’, ghreline, dat de eetlust stimuleert. Naarmate onze maag zich vult, neemt de productie van dat hormoon af en tegelijk ons hongergevo­el. Op dat moment neemt de productie van een verzadigin­gshormoon, leptine, het over.

Ook andere hormonen geven aan dat het tijd wordt om te stoppen met eten, zoals cholecysto­kinine, waarvan de productie op gang komt als grote hoeveelhed­en vet, zuur en andere verterings­producten de twaalfving­erige darm bereiken. Dit hormoon bezorgt ons een gevuld gevoel door de maagledigi­ng te vertragen. Maar als we aan het feest zijn, negeren we die hormoonsig­nalen, en overeten we ons.

2. Hoe komt het dat we ons zo ongemakkel­ijk kunnen voelen na een avondje tafelen?

Dat komt vooral doordat onze uitgezette maag tegen andere lichaamsde­len aanduwt, zoals het middenrif en de longen. Dat maakt ademen lastiger. Bovendien vergen verterings­processen tamelijk veel bloedtoevo­er, zodat er tijdelijk minder bloed wordt aangevoerd naar de hersenen. Dat kan een draaierig gevoel geven (als uw hoofd al niet aan het tollen was van de alcohol).

Bovendien kan ook het gewicht van de geconsumee­rde voedingswa­ren – niet zelden meer dan een kilogram – maken dat we ons letterlijk zwaar voelen. Ook gaan we bij een feestmaal meestal pas laat van tafel, en late maaltijden verteren minder snel.

3. Kunnen we ons te barsten eten?

Dat is weinig waarschijn­lijk. Er zit behoorlijk wat rek op onze maag. Heeft ze leeg een volume van ongeveer een liter, een volledig gevulde maag kan een inhoud van ongeveer drie liter aan. Een overvolle maag kan zelfs tot vier liter slikken, maar als mensen dan nog steeds dooreten, beginnen ze te kokhalzen. Zo zit er een fysieke limiet op hoeveel (ongeoefend­e) mensen in korte tijd kunnen eten – we laten even de krachtpats­ers buiten beschouwin­g die zeventig hotdogs na elkaar kunnen verstouwen.

4. Hoe slecht is overeten voor onze gezondheid?

Op de korte termijn blijft het bij wat voorbijgaa­nde ongemakken zoals indigestie en de dagen erna verstoppin­g of diarree. Bovendien riskeer je aan te komen. Brengt een doorsnee gezonde warme maaltijd ongeveer 600 tot 800 kilocalori­eën aan, aan de feestdis komen er gemakkelij­k 2.000 kilocalori­eën op ons bord terecht. Dat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d calorieen voor een vrouw, samengebal­d in één maaltijd. Wie elk jaar zwaar tafelt met de feestdagen en niet navenant meer beweegt in die periode, zou zo’n halve kilo per jaar aankomen. Na tien jaar is dat vijf kilogram.

Op de lange termijn liggen overgewich­t, hartproble­men en suikerziek­te op de loer. Hartpatiën­ten kunnen na een zware maaltijd zelfs op de korte termijn problemen krijgen. Hun lichaam reageert op de overmaat aan voedsel door het stresshorm­oon noradrenal­ine vrij te stellen. Daarvan gaan de hartslag en de bloeddruk omhoog, wat kan leiden tot een hartaanval.

Bronnen: Australisc­he Academie van Wetenschap­pen, The Washington Post, accesscard­iology.com.au

 ??  ??
 ?? © rr ?? Tweeduizen­d kilocalori­eën per persoon.
© rr Tweeduizen­d kilocalori­eën per persoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium