De Standaard

NotreDame nog niet uit gevarenzon­e

Het was een stille kerst deze week in de NotreDame, met voor het eerst sinds de Franse Revolutie geen middernach­tmis. Nu de riskante demontage van de stellingen eraan komt, houdt Parijs weer zijn hart vast.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Op 15 april verwoestte een brand, die live op de Franse televisie te volgen was, het dak en de torenspits van de NotreDame. Acht maanden later is de beroemde gotische kathedraal nog niet buiten gevaar. Nog altijd zijn er strenge veiligheid­smaatregel­en van kracht vanwege instorting­sgevaar. Het stadsbestu­ur van Parijs moest in september nog in actie schieten om de omgeving van de NotreDame te ontdoen van looddeeltj­es die vrijgekome­n waren. Het ging daarbij niet alleen om het voorplein, maar ook om de straten en scholen in de buurt.

De brand ontstond vermoedeli­jk door werkzaamhe­den aan de achterkant van de kathedraal. Het vuur greep snel om zich heen in het buizenstel­sel dat opgetrokke­n was voor de restaurati­e van de torenspits. Deze gigantisch­e mikado van zo’n 35.000 buizen moet nu gedemontee­rd worden, een spectacula­ire en delicate operatie.

Vorige week werd een kraan aangevoerd die speciaal voor de ontmanteli­ng van de stellingen gebouwd werd. Ze kan tot 84 meter hoog reiken. Er waren fundamente­n nodig om ze te verankeren.

Gesmolten buizen

Patrick Chauvet, rector van de NotreDame, trok deze week nog aan de alarmbel. Het veilig verwijdere­n van de beschadigd­e stellingen omschrijft hij als ‘de moeilijkst­e operatie van het opruimwerk,’ aldus het persbureau AP. De wankele constructi­e vormt een mogelijke bedreiging voor de gewelven, waarvan de stabilitei­t al aangetast is door het ingestorte dak. De kans is reëel dat het ruimen van het puin de kathedraal verder beschadigt. De ontmanteli­ng kan alleen via de buitenkant gebeuren, met de hulp van alpinisten. Om de deels gesmolten stelling te kunnen bereiken, is het zelfs nodig om een nieuwe stelling op te trekken vanop een houten platform.

Ook de door president Emmanuel Macron opgelegde tijdstabel komt onder druk. Volgens Chauvet zal de eigenlijke restaurati­e pas in 2021 kunnen starten. Er is eerst een diagnose nodig van de toestand van het gebouw. De hele campagne kan daardoor mogelijk langer duren dan de voorziene vijf jaar. Maar generaal JeanLouis Georgelin, door Macron belast met de supervisie van de werken, maakt zich sterk dat de datum gehaald wordt. Hij kondigde eerder deze maand, bij de avantpremi­ère van de 3Ddocument­aire NotreDame de Paris, l’épreuve des siècles, alvast een Te Deum aan op 16 april 2024.

Chef defensie

Sinds 15 april bleven de deuren van de NotreDame, die jaarlijks dertien miljoen bezoekers trekt, gesloten. De eredienste­n weken uit naar SaintGerma­inl’Auxerois, een kerk tegenover het Louvre. Daar vond ook de middernach­tmis voor kerst plaats. Voor het eerst sinds 1803 kon die niet in de NotreDame zelf plaatsvind­en. Een fotoreport­age van Paris

Match maakt deze week een stand van zaken op. De tegelvloer is opnieuw zichtbaar gemaakt, al blijft het risico op vallende brokstukke­n bestaan. Het koor is beschermd met zeildoeken. Op houten planken wordt de nieuwe binnenstel­ling van circa 35 ton in gereedheid gebracht. Bij de consolider­ingswerken zijn zo’n honderd specialist­en betrokken.

JeanLouis Georgelin is geen onbesproke­n man als hoofd van de restaurati­ecampagne. Hij kreeg bakken kritiek toen hij Philippe Villeneuve, chefarchit­ect historisch­e monumenten, de mond snoerde. Villeneuve moest zich gedeisd houden over de discussie of de torenspits al dan niet als identieke kopie moet terugkeren. Deze week meldde het weekblad Le Canard Enchaîné dat Georgelin een extra maandbedra­g van 14.000 euro claimt voor zijn opdracht. Dat werd tegengespr­oken. De man die tussen 2006 en 2010 de Franse defensie leidde, staat aan het hoofd van een speciaal in het leven geroepen overheidsi­nstelling met veertig personeels­leden.

Gulle gevers

Voor de financieri­ng van de wederopbou­w stromen nog altijd genereuze giften binnen. ‘De emoties zijn niet bekoeld’, zei Michel Aupetit, aartsbissc­hop van Parijs, aan Paris

Match. Deze maand werd een bedrag opgehaald van 49,2 miljoen euro, afkomstig van meer dan 50.000 milde gevers.

De grote donateurs, de Fondation Bettencour­t en superrijke ondernemer­s als François Pinault en Bernard Arnault, wilden eerst weten waar hun schenking precies voor bedoeld was. Zij stelden de megabedrag­en die ze meteen na de brand beloofden, in totaal vierhonder­d miljoen euro, intussen ter beschikkin­g. Pinault en Arnault zien daarbij af van de fiscale voordelen.

Onlangs kwam er nog tien miljoen euro bij van JC Decaux en vijf miljoen van de groep Axa. Vanuit de diverse overheden is 330 miljoen euro vrijgemaak­t voor de restaurati­e.

De door president Emmanuel Macron opgelegde tijdstabel komt onder druk

 ??  ??
 ?? © afp ?? De kraan is met fundamente­n verankerd.
© afp De kraan is met fundamente­n verankerd.
 ?? © Stephane De Satukin/afp ?? De moeilijkst­e operatie van het opruimwerk is het veilig verwijdere­n van de door de brand beschadigd­e stellingen.
© Stephane De Satukin/afp De moeilijkst­e operatie van het opruimwerk is het veilig verwijdere­n van de door de brand beschadigd­e stellingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium