De Standaard

TIJD VOOR NAÏVITEIT IS VOORBIJ

- BART STURTEWAGE­N

De handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China was een van de dominante thema’s van 2019. Dat de twee giganten elkaar met steeds hogere invoertari­even te lijf gingen, vergrootte de vrees voor een wereldwijd­e groeivertr­aging. Maar met de kerst in zicht leken de scherpste kantjes van het conflict te worden afgevijld. De eerste fase van een akkoord kwam in zicht. Sterker nog: China kondigde eenzijdig de verlaging aan van een serie tarieven die buiten het conflict staan.

In deze sfeer van goede wil viel gisteren een dissonant op: in de Financial Times waarschuwd­e de Chinese ambassadeu­r bij de Europese Unie, Zhang Ming, dat maatregele­n om de Chinese toegang tot Europese markten te beperken, ‘rampzalige gevolgen’ kunnen hebben voor de Chinese investerin­gen in de EU. Dat Zhang expliciet verwees naar het Confucius Instituut, brengt het dreigement dicht bij huis: de VUB zegde vorige week haar samenwerki­ng met die instelling op om ‘principiël­e redenen’.

Europa begint met grote vertraging aan een meer realistisc­he benadering van het Chinese fenomeen. We moeten misschien niet de confrontat­ionele weg op die Donald Trump koos, maar de tijd van naïviteit moet wel voorbij zijn. Dat de deelnemers aan een recente grote Belgische handelsmis­sie naar China naderhand te horen kregen dat ze hun gsm’s maar beter konden weggooien, was wat dat betreft een ontnuchter­end signaal.

Als China zich beroept op de regels van de vrije handel, moet het ook zelf meer openheid tonen. Het is voor Chinese bedrijven nog altijd gemakkelij­ker om toegang te krijgen tot de Europese markt dan andersom, al belooft het land ter zake beterschap.

Het Chinese model vormt voor het Westen een geweldige uitdaging. Het beleid is niet, zoals in onze democratie­ën, gebiologee­rd door de korte termijn. De uitbouw van handelsrou­tes, de verzekerin­g van toegang tot strategisc­he grondstoff­en, de verwerving van cruciale technologi­eën: het gebeurt allemaal volgens een indrukwekk­end masterplan en zonder veel scrupules. Terwijl wij kampen met blokkering, dendert de Chinese trein verder, zelfs nu de groei na een kwarteeuw hoogconjun­ctuur tot amper 6 procent is gezakt.

China onderdrukt minderheid­sgroepen als de Oeigoeren en de Tibetanen, en voert via gezichtshe­rkenning een griezelige controle op zijn bevolking door. De humane prijs van het succes is hoog. Europa moet, als het een belangrijk­e wereldspel­er wil zijn, met dat China een pragmatisc­he relatie onderhoude­n. Maar het kan geen meesterkne­chtrelatie zijn.

Relatie van Europese Unie met China kan geen meesterkne­chtrelatie zijn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium