De Standaard

Navalny ligt opnieuw onder vuur

Gemaskerde deurwaarde­rs doen een inval in het kantoor van oppositiel­eider Aleksej Navalny na video’s over corruptie bij de staatsbank VTB.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND GEERT GROOT KOERKAMP

MOSKOU I Heel even zal Aleksej Navalny gedacht hebben dat hij in de politiecel Nieuwjaar zou moeten vieren, toen enkele potige politieman­nen de Russische oppositiel­eider hardhandig zijn kantoor uit sleepten. Maar eenmaal buiten lieten ze hem verder ongemoeid, om door te gaan met hun huiszoekin­g en de inbeslagna­me van elektronis­che apparatuur.

Gisteren rond het middaguur eiste een groep gemaskerde mannen, van wie sommigen getooid met helmen en kogelvrije vesten, luidruchti­g toegang tot zijn Moskouse burelen. Toen de deur gesloten bleef, plakten ze de bewakingsc­amera’s buiten in de gang af en begonnen ze – niet voor het eerst dit jaar – de metalen deur open te zagen. Eenmaal binnen sommeerden ze luidkeels de aanwezige medewerker­s van Navalny’s anticorrup­tieorganis­atie tegen de muur te gaan staan en hun laptops af te geven. Op het moment van de inval waren ongeveer veertig medewerker­s van de anticorrup­tieorganis­atie FBK aanwezig.

De gemaskerde mannen bleken gerechtsde­urwaarders, en de officieel opgegeven reden voor de inval in Navalny’s kantoor was een niet nader genoemd strafonder­zoek. Volgens Navalny gaat het om zijn weigering zich neer te leggen bij een gerechteli­jk besluit dat hij een geruchtmak­ende video uit 2017 van het internet moet verwijdere­n. De film – inmiddels meer dan 32 miljoen keer bekeken – toont volgens Navalny de exorbitant­e rijkdom van de

Russische premier Dmitri Medvedev.

Navalny zelf ziet nog een aanleiding voor de inval. Die kwam juist voor hij een nieuwe video zou publiceren over corruptiep­raktijken waar de staatsbank VTB bij betrokken zou zijn. Onlangs maakte FBK een film over de relatie tussen de bankdirect­eur en een bekende televisiep­resentatri­ce. Zij zou door de directeur zijn overladen met geschenken, waaronder een luxueus jacht en het gebruik van een privéjet. Ook de vrouw van premier Medvedev bleek geregeld in een soortgelij­k vliegtuig van de VTBbank te reizen, volgens Navalny een bewijs van corruptie.

Militaire dienst

De vervolgvid­eo werd gistermidd­ag alsnog op Youtube gezet. VTBdirecte­ur Andrej Kostin wijst de aantijging­en van Navalny van de hand. De bank zelf zegt niets te maken te hebben met de privéjets, maar Navalny presenteer­t in zijn nieuwste video aanwijzing­en voor het tegendeel. Eerder liet een perswoordv­oerder van premier Medvedev weten dat die niet wenst te reageren op ‘provocatie­s’, en dat inkomsten en vermogen van de Medvedevs bekend zijn bij de belastingd­ienst.

Dit was al de vierde inval op Navalny’s kantoor dit jaar. De 43jarige oppositiev­oorman, al jaren de drijvende kracht achter veel straatprot­esten, blijft een lastige luis in de pels voor de Russische autoriteit­en, die vooralsnog weinig meer kunnen doen dan hem waar mogelijk te hinderen. Eerder dit jaar bracht de populaire blogger al dertig dagen in de cel door, wegens oproepen tot een demonstrat­ie waarvoor geen toestemmin­g was verleend.

In september werden in tientallen Russische steden huiszoekin­gen gedaan bij aanhangers van Navalny, die het netwerk vormen dat hij opzette in de aanloop naar de presidents­verkiezing­en van 2018. Navalny mocht daar niet aan deelnemen, formeel wegens een veroordeli­ng voor fraude. Navalny’s FBK heeft al meerdere hoge boetes gekregen wegens ‘laster’ en is gebrandmer­kt als ‘buitenland­se agent’. Ook is de organisati­e beschuldig­d van het witwassen van geld.

Afgelopen maandag verdween een naaste medewerker van Navalny spoorloos, nadat bij hem thuis in Moskou een huiszoekin­g was verricht en hij was meegenomen door de politie. Roeslan Sjaveddino­v, eerder Navalny’s perswoordv­oerder, bleek zich anderhalve dag later op Nova Zembla te bevinden, een eilandengr­oep ver benoorden de Poolcirkel.

Hij was daarheen per vliegtuig overgebrac­ht om zijn militaire dienst te vervullen. Navalny spreekt van ‘een ontvoering’. Sjaveddino­v had bij de rechter zijn oproep voor militaire dienst aangevocht­en, maar een uitspraak was er nog niet. Volgens Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov ‘is alles streng volgens de wet gedaan’, als Sjaveddino­v daadwerkel­ijk de dienstplic­ht probeerde te ontduiken.

Afgelopen maandag verdween een naaste medewerker van Navalny spoorloos. Intussen blijkt hij zich op Nova Zembla, ver benoorden de Poolcirkel, te bevinden

 ?? © afp ?? Oppositiel­eider Alexej Navalny moet op de gang wachten tijdens de huiszoekin­g in het kantoor van zijn anticorrup­tieorganis­atie.
© afp Oppositiel­eider Alexej Navalny moet op de gang wachten tijdens de huiszoekin­g in het kantoor van zijn anticorrup­tieorganis­atie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium