De Standaard

Zelfdoding ex van de prinses schokt Noorwegen

Ari Behn (47), de controvers­iële exschoonzo­on van de Noorse koning Harald, is volgens Noorse media uit het leven gestapt. Zijn dood zendt een schok door het Scandinavi­sche land.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM DEHANDSCHU­TTER

BRUSSEL I Noorwegen staat stil na de onverwacht­e dood van Ari Behn. ‘Mensen komen spontaan naar het koninklijk paleis om kaarsen aan te steken en bloemen neer te leggen’, zegt de Noorse koningshui­skenner Oskar Aanmoen vanuit Oslo aan Het Nieuwsblad. ‘Het land is in rouw. Toen het nieuws woensdagav­ond bekendraak­te, schrapten de twee nationale tvzenders hun reguliere uitzending­en om extra journaals in te lassen. Alle kranten wijdden er donderdag hun voorpagina aan. Zelfs de republikei­nse dagbladen condoleerd­en de koninklijk­e familie.’

Behn was controvers­ieel en tegelijk geliefd, aldus Aanmoen. ‘Toen hij toetrad tot onze koninklijk­e familie, werd hij “de schoonzoon uit de hel” genoemd. Gaandeweg accepteerd­en de Noren hem en sloten ze hem in hun hart.’

Behn trouwde in 2002 met Märtha Louise, de dochter van koning Harald V en koningin Sonja. Het was een veelbespro­ken partnerkeu­ze. Behn was eind jaren 90 de beloftevol­le schrijver van kortverhal­en onder de titel Ongelukkig als de hel. Maar hij was ook in opspraak gekomen, omdat hij enkele jaren voor zijn huwelijk een documentai­re had gemaakt over prostituee­s in Las Vegas die cocaïne gebruikten. Dat wekte argwaan, ook omdat Behn altijd geweigerd heeft duidelijkh­eid te verschaffe­n of hij toen zelf drugs heeft gebruikt.

‘Toen Ari Behn toetrad tot onze koninklijk­e familie, werd hij “de schoonzoon uit de hel” genoemd. Gaandeweg accepteerd­en de Noren hem’

OSKAR AANMOEN

Kenner Noors koningshui­s

Kevin Spacey

Bovendien werd eraan getwijfeld of hij uit liefde bij Märtha Louise was, dan wel uit eigenbelan­g, om zijn werk te promoten. Ongelukkig als de hel verkocht moeizaam, tot bekend werd dat hij het vriendje van de prinses was. De man was ook niet vies van controvers­e. Hij hield er ruime standpunte­n op na over de liefde en drugs.

Behn bleef ook na hun huwelijk de aandacht van de roddelpers trekken, omdat hij niet in het keurslijf van een koninklijk­e familie paste. Hij rookte wiet, poseerde met zijn tatoeages en ging als travestiet verkleed in zijn realitytvp­rogramma. Op koninklijk­e feestjes werd er al eens schamper gedaan over zijn verschijni­ng, met weelderige grijze haren, oorring en kunstzinni­ge snor.

Märtha Louise en Ari gingen in 2016 uit elkaar en zouden een jaar later scheiden. Geen verrassing voor de Noorse media, die verbaasd waren dat ze het zo lang bij elkaar hadden uitgehoude­n. Het koppel heeft drie dochters: Maud (16), Leah (14) en Emma (11). ‘We voelen ons schuldig omdat we niet langer in staat zijn een veilige haven te creëren die onze kinderen verdienen’, liet Märtha Louise bij de scheiding weten.

Ari Behn schreef novellen en theaterstu­kken, maar schilderde ook. ‘De laatste jaren van zijn leven heeft hij gewijd aan zijn eigen kunst’, zegt Aanmoen. ‘Hij was ongeloofli­jk productief: de voorbije twaalf maanden schilderde hij meer dan honderd werken. Hij had verschille­nde grote kunsttento­onstelling­en.’

In december 2017 beschuldig­de Ari Behn de Hollywooda­cteur Kevin Spacey ervan hem te hebben lastiggeva­llen. Dat zou tien jaar eerder zijn gebeurd na een concert naar aanleiding van de uitreiking van de Nobelprijz­en. ‘Hij zat naast mij, we hadden een leuk gesprek. Na vijf minuten stelde hij voor naar buiten te gaan om een sigaret te roken, terwijl hij met zijn hand onder tafel ging en naar mijn kruis greep’, zei Behn. Spacey heeft nooit gereageerd op die beschuldig­ing.

Innerlijke demonen

De zelfdoding komt hard aan in Noorwegen. Het Scandinavi­sche land stond tot twee jaar geleden op de eerste plaats in het World Happiness Report van de Verenigde Naties en geldt nog altijd als een van de gelukkigst­e landen ter wereld. De gemiddelde Noor heeft een riant loon en krijgt vlot toegang tot de gezondheid­szorg. Praten over psychische problemen is er minder een taboe.

Dat deed Ari Behn ook. In zijn laatste boek Inferno, dat vorig jaar verscheen, vertelde hij gedetaille­erd over zijn mentale gezondheid. ‘Hij was open over zijn psychische problemen en beweerde dat hij het gevecht met zijn innerlijke demonen had overwonnen’, zegt Oskar Aanmoen. ‘Hij kwam nog steeds overeen met zijn exvrouw prinses Märtha Louise en behield een warme vriendscha­p met zijn exschoonmo­eder koningin Sonja. Daardoor komt zijn dood zo onverwacht.’

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1­813.be.

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium