De Standaard

Rusland is een gevaarlijk land voor vrouwen

De zaak van de drie zusters Katsjatoer­ian, die hun vader hebben gedood, zet het debat over huiselijk geweld weer op scherp in Rusland.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De feestdagen brengen weinig feest voor Krestina, Angelina en Maria Katsjatoer­ian. De drie zussen wachten op de beslissing van de aanklager, die een van de komende dagen zal meedelen of hij hen voor moord zal vervolgen. Dan is het mogelijk dat Krestina (20) en Angelina (19) de komende twintig jaar in de cel moeten doorbrenge­n en dat Maria (18) in een psychiatri­sche instelling belandt.

De drie zussen hebben hun vader gedood. Ze hebben een mes in zijn borstkas gestoken en met een hamer op zijn vitale plekken geklopt. Op 27 juli 2018 werd zijn laatste woedeuitba­rsting hem fataal. Mikhail Katsjatoer­ian ging al jarenlang als een tiran in huis tekeer. Nadat zijn vrouw hem in 2015 had verlaten – naar verluidt omdat hij ook haar met een baseballba­t onder handen had genomen – waren de dochters helemaal aan hem overgeleve­rd. Zij mochten niet meer naar school en moesten constant paraat staan. Als hij het belletje klingelde, overdag of ’s nachts, dan moest een van hen onmiddelli­jk tot bij hem komen. Ze werden dagelijks geslagen, seksueel mishandeld en vernederd. Ze waren zijn slaafjes.

Pepperspra­y

Die bewuste avond had Krestina slecht gereageerd op de pepperspra­y die haar vader in haar gezicht had gespoten. Ze kreeg een zware astmaaanva­l. Daarop beslisten de twee anderen om hun vader te doden wanneer hij in de zetel zat te dutten.

De gerechteli­jke onderzoeke­rs vinden dat Krestina, Angelina en Maria ‘in groep hebben samengespa­nnen om hem te vermoorden’. De stelling van de advocaten dat de meisjes voor hun leven vreesden en bijgevolg uit zelfverded­iging hebben gehandeld, wijzen de onderzoeke­rs van de hand.

In afwachting van hun proces, mogen de jonge vrouwen bij familieled­en inwonen. Ze mogen elkaar niet zien of schrijven, niet bellen en niet mailen. ‘Dat is bijzonder zwaar voor hen, want ze zijn enorm aan elkaar gehecht’, zegt Mari Davtjan, een van hun advocaten, aan de telefoon vanuit Moskou. ‘Ook het vooruitzic­ht dat ze binnenkort zwaar veroordeel­d kunnen worden, die onzekerhei­d, vreet aan hen.’

Gebakkelei­d

In gerechteli­jke kringen wordt op dit moment gebakkelei­d over hun lot. Volgens de Russische krant Kommersant wil de aanklager de conclusies van de onderzoeke­rs niet volgen en vindt hij dat er fouten in het onderzoek zijn gebeurd. Daartegen zijn de onderzoeke­rs dan weer in beroep gegaan.

De zaak beroert Rusland. Vrouwenbew­egingen organisere­n discussiea­vonden en betogingen. Vrouwe

lijke punkbands zingen om geld voor de advocaten in te zamelen en beroemde Russen, onder wie Ksenia Sobtsjak, laten van zich horen. Een petitie die eist dat de aanklager de aanklacht laat vallen, heeft al 370.000 handtekeni­ngen. Optimisten hopen dat de Katsjatoer­iancase eindelijk het probleem van huiselijk geweld in Rusland onder de aandacht zal brengen.

Niemand weet precies hoeveel vrouwen thuis worden afgeransel­d of seksueel mishandeld. De laatste studie dateert van 2012 en daarin kwam het Russische ministerie van Gezondheid­szorg tot de conclusie dat minstens een op de vijf vrouwen ooit geleden heeft onder fysiek geweld van haar partner. In de criminele statistiek­en groeit het aantal huiselijke misdrijven tegen vrouwen. Voor Mari Davtjan tonen die statistiek­en maar een topje van de ijsberg. ‘Slechts één op de tien aanklachte­n krijgt een vervolg. Huiselijk geweld is de meest verborgen misdaad in ons land. Rusland is een gevaarlijk land voor vrouwen.’

Handen afgehakt

Margarita Gratsjeva weet wat het betekent om tevergeefs bij de politie aan te kloppen. Twee jaar geleden had ze in een politiekan­toor in een klein stadje in de buurt van Moskou een klacht ingediend tegen haar man, die haar had geslagen en met een mes had bedreigd. Toen de agent zei dat ze binnen de twintig dagen iets zou horen, antwoordde Margarita dat ze dan misschien al dood kon zijn. Maar de politieage­nt was niet te vermurwen. ‘Dit is Rusland’, zei hij. Hij beweerde dat veel vrouwen hun klacht snel weer intrekken en dat het dus verloren tijd en moeite zou zijn om veel aandacht aan die klachten te geven. Twee maanden later nam haar echtgenoot Margarita mee naar een bos. Daar hakte hij met een bijl haar beide handen af. De zaak werd vijf dagen later geklasseer­d wegens gebrek aan bewijs.

Margarita’s beul is uiteindeli­jk wel tot veertien jaar veroordeel­d, maar pas nadat haar moeder het afschuweli­jke verhaal in de kranten en op televisie had verteld. ‘Daardoor voelde de federale overheid zich verplicht om er een zaak van te maken’, vertelde Gratsjeva onlangs aan het Russische persbureau RIA. Om te vermijden dat haar man vervroegd zou vrijkomen, raadden de advocaten Gratsjeva aan om haar verhaal in een boek te vertellen en de internatio­nale media op te zoeken. ‘Hoe vaak is zoiets sindsdien nog voorgekome­n? Hoeveel vrouwen zijn sindsdien nog vermoord? De overheid kijkt toe en doet niets’, zei Gratsjeva enkele weken geleden in Washington bij de promotie van haar boek ‘Gelukkig zonder Handen’.

Het moet al erg de spuigaten uitlopen vooraleer de gerechteli­jke instanties ingrijpen. In 2017 werd de wet op het huiselijk geweld herschreve­n: de parlements­leden haalden de eerste slagen en verwonding­en die thuis worden toegebrach­t, uit het strafwetbo­ek. Senator Elena Mizoelina, die het voorstel tot wetswijzig­ing had ingediend, was van mening dat de overheid zich niet moest moeien in de huiselijke sfeer. Ze beweerde dat de ngo’s die het huiselijk geweld onder de aandacht brengen, gesponsord worden door het Westen, dat er toch alleen maar op uit is om de Russische waarden te ondermijne­n.

Machocultu­ur

Het probleem van huiselijk geweld wordt niet ernstig genomen in Rusland. Dat is volgens advocate Mavtjan een gevolg van de machocultu­ur in haar land. ‘Je merkt de laatste tien jaar dat de masculinit­eit erg in de verf wordt gezet: een echte man toont zijn sterkte en zijn agressie. Je ziet dat het militarism­e weer hoog op de agenda staat en in de televisies­eries worden de oude, patriarcha­le waarden benadrukt. Dan zie je meisjes in traditione­le kleding die in zwijm vallen voor sterke mannen.’

Ook de orthodoxe kerk in Rusland sluit de ogen voor het huiselijk geweld. Zij beweert dat het gezinsleve­n in het gedrang komt als de man te snel wordt gestraft voor zijn losse handjes.

Davtjan wil samen met andere juristen de wet op het huiselijk geweld opnieuw verstrenge­n. Maar de weerstand is groot. Geregeld organiseer­t de conservati­eve beweging kleine manifestat­ies tegen de herziening van de wet. De betogers zijn niet talrijk, zegt Davtjan, maar ze geven de overheid wel een alibi om het probleem niet aan te pakken.

Van haar oorspronke­lijke voorstelle­n om de wet te verstrenge­n schiet nog weinig over, nadat enkele commissies van de Doema erover zijn gegaan. In de tekst die nu nog overblijft, wordt huiselijk geweld nog altijd niet precies gedefiniee­rd. Ook de beschermen­de maatregele­n, die moeten beletten dat een vrouw in afwachting van haar rechtszaak weer wordt mishandeld, zijn eruit gehaald. ‘Maar dit voorstel – hoe onvolmaakt ook – is nog altijd beter dan de wetMizoeli­na die slagen en verwonding­en niet strafbaar maakt’, zegt ze.

Voorzichti­g optimistis­ch

Davtjan is voorzichti­g optimistis­ch. Ze merkt dat de zware gevallen van huiselijk geweld niet meer ongemerkt worden geklasseer­d. Met dank aan Margarita Gratsjeva, die met haar nieuwe, bionische hand de wereld afreist om het partnergew­eld in haar land aan te klagen. De advocate van de Katsjatoer­ianzussen beseft dat hun verhaal weer zo’n case is. ‘Als de drie meisjes zware straffen krijgen, wees er dan maar zeker dat in Rusland veel vrouwen op straat zullen komen.’

‘Je merkt de laatste tien jaar dat de masculinit­eit erg in de verf wordt gezet: een echte man toont zijn sterkte en zijn agressie’

MARI DAVTJAN

Advocate

 ?? © Sergei Konkov/tass ?? Vrouwen vragen tijdens protestact­ies om de ogen niet te sluiten voor het huiselijk geweld.
© Sergei Konkov/tass Vrouwen vragen tijdens protestact­ies om de ogen niet te sluiten voor het huiselijk geweld.
 ?? © getty images ?? De handen van Margarita Gratsjeva werden afgehakt door haar man.
© getty images De handen van Margarita Gratsjeva werden afgehakt door haar man.
 ?? © afp © getty Images ?? Conservati­eve bewegingen willen niet dat de wet op het huiselijk geweld wordt verstrengd.
De wet op het huiselijk geweld betekent de doodsteek voor het gezin, vindt deze vrouw.
© afp © getty Images Conservati­eve bewegingen willen niet dat de wet op het huiselijk geweld wordt verstrengd. De wet op het huiselijk geweld betekent de doodsteek voor het gezin, vindt deze vrouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium