De Standaard

Iraniërs rouwen om bloedbad met nieuwe betogingen

Na de bloedige repressie tegen het straatprot­est vorige maand, was het gisteren afwachten hoeveel Iraniërs de veertigdaa­gse rouw zouden durven omzetten in nieuwe protesten. Het internet werd alvast platgelegd.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT JORN DE COCK

BRUSSEL I Via sociale media roepen regimecrit­ici al enkele dagen op tot nieuwe betogingen. De autoriteit­en in de Islamitisc­he Republiek Iran schakelden daarom al sinds woensdagav­ond opnieuw stelselmat­ig het internet voor mobiele telefoons uit. Bij de vorige betogingsg­olf, midden november, gebeurde dat bijna een hele week, om te beletten dat oproepen tot betogingen of video’s van de bloedige repressie via sociale media de ronde zouden doen.

Vooral in de sjiitische islam, die in Iran overheerst, is de rouwperiod­e van veertig dagen een belangrijk symbolisch moment. In enkele steden waren er woensdagav­ond al de eerste ‘rouwprotes­ten’. De familie van een betoger die in november werd gedood, Pouya Bakhtiari, werd naar verluidt maandag al gearrestee­rd om ‘de orde te bewaken en de veiligheid van de mensen die schade en verlies opliepen’, want ze planden een publieke herdenking­sdienst.

Veel hoger dodental

Hoeveel doden er in november precies vielen bij antiregime­protesten, is nog altijd voer voor debat. Het regime in het strak geleide Iran heeft zelf nog altijd geen officieel cijfer vrijgegeve­n. De aanleiding voor de betogingen toen was een plotse aankondigi­ng van een stijging van de brandstofp­rijzen met 50 procent.

De autoriteit­en reageerden in november al snel met bloedvergi­eten. Vier hoge functionar­issen vertelden aan het persbureau Reuters dat de ‘Opperste Leider’, ayatollah Ali Khamenei, de veiligheid­sdiensten de opdracht gaf ‘alles te doen wat nodig is om hen te stoppen’. Na een onderzoek van een maand gaf Reuters deze week ook een veel hoger dodental dan de ‘driehonder­d tot mogelijk veel meer’ die door mensenrech­tenorganis­aties werd gerapporte­erd.

Gerichte schoten

Drie functionar­issen van het Iraanse ministerie van Binnenland­se Zaken stelden aan het persagents­chap dat in november vijftienho­nderd mensen werden gedood bij de protesten, onder wie minstens zeventien minderjari­gen en vierhonder­d vrouwen. Video’s van het geweld van politie en de Revolution­aire Garde illustrere­n de brutalitei­t van de overheidsr­epressie.

Het regime lijkt zelfs enige trots te etaleren over de ‘efficiënti­e’ waarmee de protesten werden neergeslag­en. Een parlements­lid, Mahmoud Sadeghi, citeerde de Iraanse minister van Binnenland­se Zaken die tijdens een vergaderin­g achter gesloten deuren zou hebben ontkend dat veel vreedzame betogers werden gedood met gerichte schoten in het hoofd en de borst. ‘We schoten hen zowel in het hoofd als de benen!’, zou de minister laconiek hebben gezegd.

Voor het islamitisc­he regime in

Iran zijn de protesten dan ook vooral te wijten aan een ‘enorme samenzweri­ng’ die zich uit via ‘vijandige manoeuvres van de VS, het zionistisc­he regime (Israël, red.) en SaudiArabi­ë’. In die hoek wordt er weliswaar niet ontevreden gereageerd op de betogingen in Iran, maar het is zeer de vraag of massale sociale protesten – die zich ook elders in de regio afspelen – door ‘buitenland­se krachten’ kunnen worden opgezet.

‘De Iraanse leiders weigerden te erkennen dat het langdurige mismanagem­ent van de economie en wijdverspr­eide corruptie hun legitimite­it hebben ondermijnd’, stelt MiddenOost­enexpert James Dorsey van de universite­it van Singapore.

Net zoals elders in de regio, en zelfs ver daarbuiten in landen als Chili, leidde volgens Dorsey in Iran een ‘specifieke kwestie tot antiregeri­ngsbetogin­gen die snel evolueerde­n tot een massabeweg­ing die een complete revisie van het politiek systeem eist, omdat dat systeem heeft gefaald in het voldoen aan de aspiraties van grote delen van de bevolking’.

Ook in Irak en Libanon zijn er sinds de herfst straatprot­esten aan de gang en ook daar speelt Iran de rol van contrarevo­lutionaire schoonmoed­er. In Irak drong de Iraanse Revolution­aire Garde bij de regering aan op meer repressie – daar vielen al meer dan vierhonder­d doden. In Libanon gaat het er vreedzamer aan toe, maar zijn het wel de proIraanse, sjiitische partijen Hezbollah en Amal die straatvech­ters uitsturen om vreedzame betogers uit elkaar te meppen.

‘Zoals Teheran het ziet, suggereert de gelijktijd­igheid van de straatprot­esten in Iran, Irak en Libanon een georchestr­eerde campagne die het regionale gewicht van de Islamitisc­he Republiek wil inperken’, stelde de denktank Internatio­nal Crisis Group. ‘De ongeriefli­jke waarheid is dat in elk van die landen de protesten vooral een uiting zijn van woede over het falen van de binnenland­se politiek.’

‘De ongeriefli­jke waarheid is dat de protesten vooral een uiting zijn van woede over het falen van de binnenland­se politiek’

INTERNATIO­NAL CRISIS GROUP

 ?? © reuters ?? Het Iraanse regime lijkt enige trots te etaleren over de ‘efficiënti­e’ – wellicht 1.500 doden – waarmee de protesten werden neergeslag­en. Foto: protest in Teheran midden november.
© reuters Het Iraanse regime lijkt enige trots te etaleren over de ‘efficiënti­e’ – wellicht 1.500 doden – waarmee de protesten werden neergeslag­en. Foto: protest in Teheran midden november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium