De Standaard

‘Ons Russisch gas is goedkoper’

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Omdat de Russische gaspijplij­n Nord Stream de VS dwars zit, kondigde president Trump sancties af tegen bedrijven die er de laatste hand aan leggen. Maar het Kremlin garandeert de afwerking ervan en wijst fijntjes op zijn betere gasprijs.

BRUSSEL I De Russische president laat zich niet uit het veld slaan door de Amerikaans­e sancties tegen Nord Stream 2. Op een bijeenkoms­t met zakenmanne­n vertelde Vladimir Poetin dat het Russische staatsener­giebedrijf Gazprom in 2016 een schip heeft gekocht dat pijpleidin­gen in zee kan aanleggen. Het staatsener­giebedrijf, dat de hoofdaande­elhouder van Nord Stream 2 is, wilde een vervanger achter de hand hebben voor het geval Europese bedrijven niet langer zouden meewerken aan de bouw van de pijplijn.

‘30 procent goedkoper’

In die fase zitten we nu. Vorige vrijdag heeft Donald Trump de wet onderteken­d die serieuze straffen voorziet voor Europese bedrijven die meewerken aan de bouw van de gaspijplij­n die Russisch gas via een offshore route direct naar Duitsland brengt. Uit angst voor sancties heeft Allseas, het bedrijf dat de laatste honderden kilometers onder water moest leggen, zijn activiteit­en voor Nord Stream 2 stilgelegd.

Medewerker­s bij Gazprom zeggen aan de Moscow Times dat het Russische bedrijf wel niet zo snel kan werken als Allseas. Bovendien ligt het schip nu in de buurt van Vladivosto­k, helemaal aan het andere einde van Rusland, aan de grens met NoordKorea. Het zal dus enkele maanden extra duren vooraleer Nord Stream 2 aan het transmissi­enet in Duitsland zal kunnen worden gekoppeld.

De Amerikaans­e sancties beginnen hun tol te eisen. De Russische vicepremie­r Dmitri Kosak wil dat de Europese Unie niet afzijdig blijft in het conflict. Hij argumentee­rt dat het voor de Europese landen goed is om lage energiepri­jzen te hebben en hij wijst er fijntjes op dat het Russische gas 30 procent goedkoper is dan het LNG vanuit de VS. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we het probleem samen met de Europese landen en de EU zullen kunnen oplossen’, zei Kosak.

De Europese Commissie is nooit een groot voorstande­r van Nord Stream 2 geweest, omdat ze vreest dat Duitsland te afhankelij­k zou worden van het Russische gas. Maar tegelijk vindt ze het onaanvaard­baar dat de Amerikanen sancties afkondigen tegen Europese bedrijven die volstrekt volgens de regels werken.

De gaspijplij­n is de inzet geworden van de strijd tussen de VS en Rusland, die allebei hun gas in de Europese Unie aan de man willen brengen. Volgens de officiele verklaring vrezen de VS dat de EU te afhankelij­k van Rusland zou worden. Duitsland, dat met de komst van Nord Stream 2 een belangrijk transitlan­d voor gas zal worden, zou – in de ogen van de Amerikanen – zijn buitenland­se beleid misschien door de Russische belangen laten dicteren. En het is de VS uiteraard ook om economisch gewin te doen.

Maar de sancties die nu zijn afgekondig­d, kunnen Nord

Stream 2 niet meer tegenhoude­n. De laatste driehonder­d kilometers zullen op de een of andere manier wel worden aangelegd.

Het is velen dan ook een raadsel waarom de Amerikanen, na twee jaar palaveren, nu met de sancties afkomen. Professor Thijs Van de Graaf, energiespe­cialist aan de UGent, ziet er vooral een symbolisch­e maatregel in. Trump haalt geregeld uit naar Duitsland, omdat het te weinig uitgeeft aan defensie of omdat het zo’n groot handelsove­rschot heeft. Het project Nord Stream 2 geeft hem extra munitie om Angela Merkel te tackelen.

Duitsland, wiens voormalige premier Gerhard Schröder de voorzitter van de raad van bestuur van Nord Stream 1 was, is dus (alweer) de kop van Jut. Alhoewel de regering de pijplijn afdoet als een zaak van privépartn­ers, is de komst van de Nord Stream 2 belangrijk voor Duitsland, dat binnenkort geen energie meer wil halen uit kern of koolcentra­les.

‘Klimaattak­sen’

Het idee om tegenmaatr­egelen af te kondigen, werd de afgelopen dagen in een Duitse denktank geopperd. Een onderzoeke­r van het Deutsches Institut für Wirtschaft­sforschung stelde voor om ‘klimaattak­sen’ in te voeren. Zij zouden het, ecologisch onvriendel­ijke, schaliegas dat vanuit de VS naar Europa wordt geëxportee­rd, extra kunnen belasten.

‘Stel dat Duitsland sancties tegen de VS zou instellen, dan krijgt het Nord Stream 2 verhaal wel een bizarre wending’, zegt Van de Graaf. ‘Dan straft Duitsland – dat zelf voorstande­r is van sancties tegen Rusland vanwege zijn onwettelij­ke gedrag in OostOekraï­ne – de VS, aangezien die maatregele­n hebben getroffen omdat Duitsland zich te dicht tegen Rusland heeft aangeschur­kt.’

Het is velen een raadsel waarom de VS, na twee jaar palaveren, nu pas sancties nemen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium