De Standaard

Paul Dujardin langer aan hoofd Bozar

Omdat de regering in lopende zaken geen beslissing neemt over een nieuw mandaat, blijft Paul Dujardin tot nader order ceo van het Brusselse kunsthuis Bozar.

- GEERT SELS

Paul Dujardin is aan zijn laatste dagen bezig als directeurg­eneraal van Bozar. Eind dit jaar loopt zijn derde mandaat van zes jaar af. Het was een bewogen periode. In 2018 sprak het personeel een motie van wantrouwen uit en kwam er een interne audit. Die motie werd afgelopen jaar hernieuwd.

Om de opvolging te regelen schreef de raad van bestuur een vacature uit. Na een selectiero­nde door het bestuur bleven er drie kandidaten over. De eerste is Dujardin, 56 jaar en kandidaat voor een vierde mandaat. De anderen zijn Jan Raes, die de voorbije elf jaar het Concertgeb­ouw Amsterdam leidde, en de Zwitserse operadrama­turg Christian Longchamp.

In oktober bezorgde de raad van bestuur die drie resterende namen, samen met hun beoordelin­g, aan de voogdijmin­ister. Dat was toen nog Didier Reynders (MR). Die nam echter geen beslissing voor hij Europese horizonten opzocht.

Inmiddels kreeg premier Sophie Wilmès (MR) de bevoegdter­rein, het artistieke en het financiële, kunnen ze hun volle verantwoor­delijkheid nemen. Ze zitten niet in een onduidelij­ke situatie, en kunnen volop het muziekseiz­oen ’20’21 beginnen organisere­n en toekomstig­e tentoonste­llingen voorbereid­en. Ze blijven verantwoor­delijk voor hun huidige taken.’

Het contract dat de ceo en cfo kregen, is er een van onbepaalde duur. Het gaat om een aanstellin­g tot nader order.

‘De nieuwe federale regering beslist wie het mandaat voor de volgende zes jaar waarneemt’, zegt Davignon. ‘Dat wordt vastgelegd in een koninklijk besluit. Op dat moment zullen er nieuwe contracten worden gemaakt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium