De Standaard

Wie kan Disney evenaren?

Disney bracht zes van de tien grote kaskrakers van 2019 uit. De meeste dragen een volgnummer, allemaal zijn ze bestemd voor de hele familie.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Ialleen al de recette van het openingswe­ekend, 1,08 miljard euro, bezorgde de film een plaatsje in de top tien. n 2018 waren de films van Disney goed voor een vijfde van de wereldwijd­e bioscoopom­zet en een recette van 7 miljard dollar: het was geen boude voorspelli­ng dat het de studio ook dit jaar voor de wind zou gaan. Maar de eindbalans, met nog vier dagen van 2019 te gaan, overtreft alle verwachtin­gen. Zes van de tien films in de top tien van 2019 zijn van Disney of een van zijn dochterbed­rijven. Die films alleen brachten al 8,8 miljard in de kassa – en Frozen 2 is nog lang niet uitgezonge­n. Net zo min als de negende Star warsfilm The rise of Skywalker. Die kwam in de meeste landen uit op 18 december; in zes dagen bracht hij 390 miljoen euro op en kwam hij binnen op de zestiende plaats in de top van 2019. Met de recettes van kerstavond en kerstdag erbij, goed voor nog eens 47 miljoen, wipten Skywalker en co. vlotjes naar de veertiende plaats. Waarschijn­lijk rukt de film de komende vijf dagen nog verder op richting top tien. Om de Chinese film Ne zha van de tiende plaats te stoten, zou hij wel nog 200 miljoen moeten opbrengen.

Disney brengt weinig films uit. Dit jaar waren dat er achttien, en was de overname

van Fox dit voorjaar niet rond geraakt, dan waren het er amper elf geweest. Ter vergelijki­ng: de rivalen van Disney brengen gemiddeld twintig titels per jaar uit. Het Huis van de Muis doet daarbij niet aan kleinschal­ig. Al zijn releases zijn sequels of ‘tentpoles’ – films waarvan de studio hoopt dat er sequels van zullen volgen.

Eén weekend, één miljard

Disney heeft de laatste jaren een transferbe­leid gevoerd als was het Real Madrid. In 2006 kocht het Pixar, de voornaamst­e concurrent voor Walt Disney Animation Studios. In 2009 schafte het Marvel Entertainm­ent aan, in 2012 Lucasfilm. Al die studio’s brengen zoals Disney weinig films uit, maar wel blockbuste­rs. Voor Pixar was dat dit jaar Toy story 4, zesde plaats in de top tien; voor Lucasfilm de al genoemde Star warsfilm. Marvel was goed voor Captain Marvel en Avengers: endgame. Alleen al de recette van het openingswe­ekend van die laatste film, 1,08 miljard euro, had hem een plaatsje in de top tien bezorgd. Met The Mandaloria­n maakt Lucasfilm ook een reeks voor Disney+; de groep wil zo het marktaande­el heroveren dat zijn tvzenders de laatste jaren verloren.

De rechten op de personages van Marvel Comics zitten verspreid bij een paar studio’s. Spiderman: far from home was bijvoorbee­ld een film van Sony, Fox brengt er ook een paar mee. Dat is een vergiftigd cadeau: de superhelde­nfilms kannibalis­eren elkaars publiek. Disney verschoof New mutants van Fox dan ook meteen naar 2020: het wil niet zijn eigen concurrent worden.

In tegenstell­ing tot Pixar bracht Walt Disney Animation Studios geen vervolgfil­ms uit op zijn animatiefi­lms, hoogstens goedkope en korte films voor tv. Daar bracht Ralph breaks the internet, het vervolg op Wreckit Ralph, vorig jaar veranderin­g in. Met Frozen 2 volgt Disney het voorbeeld van zijn aanschaf. Wie die film heeft gezien, heeft trouwens ook de voorzetjes voor Frozen 3 gezien.

Voor 2020 staat een live action remake van Mulan op de agenda. Dat recept werkte ook voor The lion king, en met hoofdrolsp­eelster Yifei Liu lonkt Disney naar de Chinese markt. Interessan­t, nu er met Ne Zha voor het eerst een Chinese productie in de blockbuste­rlijst van het jaar staat. New mutants en Black widow, gespeeld door Scarlett Johansson, zorgen voor de portie XMen. En Disney brengt ook Artemis Fowl uit, de verfilming van het populaire fantasyboe­k. Er zijn acht boeken in die reeks: zei iemand daar ‘tentpole’?

Disney heeft de laatste jaren een transferbe­leid gevoerd als was het Real Madrid

 ?? © disney ?? ‘Avengers: endgame’:
© disney ‘Avengers: endgame’:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium