De Standaard

‘NoordIers Stonehenge’ was een varkenssla­gerij

Vanuit alle Ierse windstreke­n kwamen Keltische boeren naar het heuvelfort van Emain Macha om er te offeren en te schransen.

- SENNE STARCKX

Dat Stonehenge een grote aantrekkin­gskracht had op de bevolking van de Britse eilanden tijdens de steentijd, is al lang bekend. Maar eerder dit jaar bleek pas hoe ver die aantrekkin­g reikte. Tot de verste uithoeken van GrootBritt­annië, getuige de opgraving van botten van dieren die afkomstig bleken uit Schotland (DS 18 maart). De geografisc­he afkomst kon worden achterhaal­d met isotopenon­derzoek op resten zoals tanden. Meestal gebeurt dit door naar de verhouding van verschille­nde isotopen van het element strontium te kijken: die toont in welke regio de dragers het grootste deel van het leven hebben doorgebrac­ht.

Wat Stonehenge was voor GrootBritt­annië, was het heuvelfort Emain Macha – toch wat aantrekkin­gskracht betreft – voor het eiland aan de andere kant van de Ierse Zee. Dezelfde Britse archeologe­n die eerder aan de slag waren in Stonehenge hebben nu in het noorden van Ierland een vergelijkb­are ontdekking gedaan. Op de site van Emain Macha, zoals het Keltisch heuvelfort in de buurt van het stadje Armagh in NoordIerla­nd in het Oudiers wordt genoemd, vonden ze resten van 35 boerderijd­ieren. De botten dateerden van de Ierse ijzertijd, die grofweg duurde van de vijfde eeuw vóór Christus tot de vijfde eeuw erna.

Uit Donegal, Galway en Wexford

De meeste botten waren van varkens, maar er zaten er ook tussen van runderen en schapen. Uit de strontiuma­nalyse bleek dat de dieren niet afkomstig waren uit het huidige graafschap Armagh, het historisch­e hart van Ulster (dat op zijn beurt een van de vier oorspronke­lijke provincies is van Ierland). De dieren hadden het grootste deel van hun leven gegraasd of gemodderba­ad in streken die vaak meer dan 150 kilometer ver weg lagen. Hun afkomst lag veel meer naar het westen, in de huidige graafschap­pen Donegal en Galway, maar ook naar het zuiden (in county Wexford).

In het vakblad Scientific Reports, waarin de archeologe­n afgelopen week publiceerd­en, schrijven ze dat de boerengeme­enschappen in Keltisch Ierland veel mobieler waren dan tot nog toe werd gedacht, en dat

Emain Macha was een koninklijk hof van de Ulaidclan, een religieus centrum voor Keltisch Ierland en de locatie voor massafeest­en

ze met hun kuddes vee het hele eiland doorkruist­en. Dat er vooral beenderen van varkens werden teruggevon­den, suggereert volgens hen dat Emain Macha niet alleen dienst deed als koninklijk hof van de Ulaid (de clan die in de regio de plak zwaaide) en als religieus en ritueel centrum voor Keltisch Ierland, maar ook als locatie voor ‘massafeest­en’. Ergens is dat wel logisch, want de verschille­nde functies hangen volgens archeoloog en hoofdauteu­r Richard Madgwick nauw samen. ‘Doordat er bij offers vele dieren werden geslacht, moesten er in korte tijd grote hoeveelhed­en vlees worden weggewerkt’, zegt Madgwick in een persberich­t van de universite­it van Cardiff. ‘Het rituele gedeelte werd dus wellicht gevolgd door een grote schranspar­tij.’ Dat vooral varkens werden geofferd en opgegeten, heeft ermee te maken dat ze geen melk en wol schonken zoals koeien en schapen.

 ?? © rr ?? Emain Macha, tijdens de ijzertijd het kloppende hart van de provincie Ulster.
© rr Emain Macha, tijdens de ijzertijd het kloppende hart van de provincie Ulster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium