De Standaard

Mannen op de rand van een burnout

Roman Home alone, maar dan in een realistisc­he nieuwjaars­editie: dat is de roman Nieuwjaar van de Duitse schrijfste­r Juli Zeh. Of hoe je een aanleg voor burnout al als kleuter meekrijgt.

- PETER JACOBS

Henning probeert alles goed te doen. Hij wil een modelechtg­enoot, een modelvader en een modelwerkn­emer zijn, maar hij dreigt steeds weer onder de druk van de hoge verwachtin­gen te bezwijken; angst en paniekaanv­allen leggen hem soms lam, stress en faalangst zetten hem op weg naar een burnout of een depressie. Henning is dus een man van zijn tijd.

In het eerste deel van haar korte roman Nieuwjaar is de Duitse schrijfste­r Juli Zeh vrij afgemeten en rechtuit. Ze beschrijft hoe Henning, zijn vrouw Theresa en hun jonge kinderen Jonas en Bibbi met vakantie zijn op Lanzarote, dat Canarische eiland met zijn kenmerkend­e kale vulkanisch­e landschap. Gezonde jongen als hij graag wil zijn, is hij op de ochtend van nieuwjaars­dag op zijn fiets gestapt en zonder voorbereid­ing, extra uitrusting of proviand vertrokken naar het hooggelege­n dorp Femés. Een kind voelt aan dat dit fout gaat. Henning haalt uiteindeli­jk toch de top, maar hij is uitgeput, uitgedroog­d en uitgehonge­rd. Voor hij helemaal instort, kan hij nog net hulp vragen aan een vrouw die op deze onherbergz­ame plek woont.

Dan komt het boek plotseling onder stoom. De sfeer slaat om. Het landschap en het huis, en vooral een diepe aljibe of waterput in de tuin, triggeren Hennings geheugen. Hij is hier eerder geweest. Wat volgt, is de revival van een boos sprookje dat bijna fataal ontspoorde. (Spoilerale­rt.) De vijfjarige Henning en zijn zusje Luna van twee zijn in dit vakantiehu­is ooit in de steek gelaten door hun ouders. Papa en mama zijn na een vlammende echtelijke ruzie vertrokken, maar dat weten de kinderen niet als ze ’s ochtends uit bed klauteren.

Het voorval, verteld vanuit het beperkte perspectie­f van een kleuter, lijkt aanvankeli­jk tragikomis­ch. Zo kun je misschien nog gniffelen wanneer Henning in geuren en kleuren uitlegt hoe hij bij Luna een volle luier ververst. Maar al snel wordt de situatie link en zelfs bloedstoll­end gevaarlijk.

Plichtsbes­ef

Henning blijkt een consciënti­eus jongetje te zijn dat steeds het goede wil doen – net als de volwassen Henning, dus. De kindertijd vormt ons, lijkt hier duidelijk de boodschap. Plichtsbes­ef maakt de kleuter soms angstig. Hij weet wat zijn ouders van hem verwachten en probeert niet in paniek te geraken en voor zijn zusje te zorgen. Maar ook die dam van redelijkhe­id breekt. De hele boel ontspoort. Voor de gruwel en de spanning onhoudbaar worden, daagt er hulp op. Maar het is niet meteen een happy ending.

Henning stapt weer op zijn fiets en keert terug naar vrouw en kinderen. Alsof er niets gebeurd is. Terug in Duitsland confrontee­rt hij zijn moeder, die nog een verrassend­e uitleg in petto heeft.

Juli Zehs aanpak werkt wel; de omslag in het verhaal doet je voortlezen. De Duitse, die bekend is van Vrije val, Nultijd en Ons soort mensen, houdt ervan in haar romans thrillerel­ementen te introducer­en. Ze doet het hier zelfs in wat op het eerste gezicht een analyse van en een commentaar op de rol van de man in de huidige samenlevin­g is.

Misschien zijn de perikelen van de verlaten kinderen soms wat ongeloofwa­ardig, maar Zeh is een vakvrouw en houdt ook dan het verhaal overeind – een talent dat haar, net als haar status van bestseller­auteur, soms ten goede, soms ten kwade wordt geduid.

Juli Zeh houdt ervan in haar romans thrillerel­ementen te introducer­en

Juli Zeh kent Lanzarote goed, bovendien. Ze woont in het Havelland bij Berlijn, maar brengt vaak tijd door op het Spaanse eiland om te schrijven. Die vertrouwdh­eid met het decor behoedt haar ervoor in haar roman de beschrijvi­ng van de omgeving dramatisch of in Instagramk­leuren aan te zetten, een verleiding die moeilijk te weerstaan is als je Lanzarote ooit voor een vakantie bezocht hebt.

 ?? © Getty Images ?? Het onherbergz­ame Lanzarote: de perfecte plek voor het herbeleven van een boze droom.
© Getty Images Het onherbergz­ame Lanzarote: de perfecte plek voor het herbeleven van een boze droom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium