De Standaard

Een gluurder in een zwijnensta­l

De overleden moeder van de schrijver was een vrouw vol verrassing­en. Christophe Boltanski spit haar leven uit en belandt in een spiegelpal­eis waar iedereen elkaar begluurt.

- MARIJKE ARIJS

‘Elke schrijfond­erneming begint met een obsessie’, zegt Christophe Boltanski, een Franse auteur die volkomen in de ban is van zijn familieges­chiedenis. Zijn debuutroma­n, De schuilplaa­ts, vertelde het verhaal van zijn verwanten van vaderskant en werd bekroond met de Prix Femina. De opvolger van die opgemerkte eersteling, De voyeur, zoomt in op zijn overleden moeder en is oneindig veel somberder van toon. Deze keer wordt er geen excentriek­e, prettig gestoorde bende opgevoerd, maar een eenzame oude vrouw met forse paranoïde trekjes.

Boltanski’s moeder was een trotse, gereservee­rde persoonlij­kheid, die voor haar kroost allerlei postume verrassing­en in petto had. Françoise L. was een vat vol geheimen, zo bleek na haar dood. Bij het ruimen van haar appartemen­t trof haar zoon een tiental aantekensc­hriften aan en een map met aanzetten tot romans: stuk voor stuk pogingen tot detectives, haar favoriete genre. Een van haar onvoltooid­e projecten, De nacht van de toeschouwe­r, trok zijn aandacht in het bijzonder. De titel was ontleend aan een gedicht van Apollinair­e en de hoofdperso­on was een man die zijn buurvrouwe­n begluurde. De tekst telde amper zes bladzijden, want na een paar pagina’s had ze er de brui aan gegeven. De beginregel­s liepen uit op een leegte die erom smeekte opgevuld te worden. Daar lag een mooie taak voor Boltanski. De schrijver stelde prompt een onderzoek in, als een heuse detective. Hij raadpleegd­e de bewijsstuk­ken die hij in haar appartemen­t had aangetroff­en, voelde haar buren, de conciërge en haar zielenknij­per aan de tand en transforme­erde haar relatief banale leven in een spannende politierom­an.

Wonder Woman

Op haar oude dag was Françoise L. een gammel oudje dat de godganse dag in bed doorbracht, in een appartemen­t dat in een zwijnensta­l was getransfor­meerd. Wie schetst de verbazing van haar zoon toen hij ontdekte dat ze in haar jonge jaren actief was geweest in het FLN, de Algerijnse bevrijding­sbeweging. Begin jaren 60 was de onafhankel­ijkheidsoo­rlog de Middelland­se Zee overgestok­en en dat leidde ook in Parijs tot de nodige afrekening­en, moorden en kneedbomaa­nslagen. Na de arrestatie van een dertigtal kopstukken van de organisati­e, op 10 november 1961, doken Boltanski’s ouders onder op een Parijse zolderkame­r, waar ze een kind verwekten. ‘Ik heb mijn leven te danken aan de

Nationale Veiligheid­sdienst en aan de kalenderme­thode’, constateer­t de auteur. Zijn moeder zou haar leven lang een toonbeeld van sociale en politieke bewogenhei­d blijven. In het midden van de jaren 90 trok de ‘Wonder Woman van het militantis­me’ ten strijde tegen het Front National. Ze was lid van allerlei collectiev­en en protestcom­ités en had ‘de grote kwestie van haar tijd omarmd, die van de “lozen”, de werklozen, de statelozen, de thuislozen, de naamlozen, de gezichtloz­en’. Op haar oude dag had Françoise last van wanen, hallucinat­ies en complotthe­orieën. Mogelijk lag een schuldgevo­el aan de basis van haar paranoia.

Wat was zijn moeders exacte rol in het FLN? Had ze werkelijk onderdak geboden aan een van de leiders van de organisati­e en had ze een politieage­nt geschaduwd die later zou worden vermoord? Of beperkte haar activisme zich tot het uitdelen van pamfletten en het rondhangen in cafés? De voyeur is opgetrokke­n uit vermoedens en hypothesen. Getuigen lijden aan collectief geheugenve­rlies, documenten zijn zoekgeraak­t, verdwenen of vernietigd en de activiteit­en van het FLN blijven tot op heden met een waas van geheimzinn­igheid omgeven. Er zit niets anders op dan een krachtig beroep doen op de verbeeldin­g. En passant rakelt de schrijver een paar onverkwikk­elijke episodes uit de recente Franse geschieden­is op, zoals het beruchte bloedbad van 17 oktober 1961, dat decenniala­ng is doodgezweg­en. Toen stierven naar schatting tweehonder­d Algerijnen na een demonstrat­ie in de Seine.

Gaandeweg krijgt de verteller het gevoel dat hij in een spiegelpal­eis is beland, waarin iedereen elkaar begluurt: zijn moeder, de buren, de politie, de leden van het FLN, tot de auteur en de lezers aan toe. Door al die geheimzinn­igheid, ongrijpbar­e personages en clandestie­ne bijeenkoms­ten baadt De voyeur in een sfeer à la Patrick Modiano, maar de roman mist het melancholi­sche en suggestiev­e dat we van de Nobelprijs­winnaar gewend zijn, want Boltanski, die journalist­iek bloed in zijn aderen heeft, graaft vooral naar feiten. Hij weet de lezer op zijn speurtocht uitstekend bij de les te houden, maar laat zich soms verleiden tot overbodige of te lang opgerekte uitweiding­en.

Tussen de regels door is De voyeur een subtiele hommage aan al die jonge Fransen die streden voor de Algerijnse onafhankel­ijkheid en daar geen enkel voordeel aan overhielde­n, maar nog steeds door vele landgenote­n met de nek worden aangekeken.

‘De voyeur’ is een subtiele hommage aan al die jonge Fransen die streden voor de Algerijnse onafhankel­ijkheid

 ?? © Joël Robine/afp ?? Een pop wordt in de Seine gegooid: een herdenking van de betoging in 1961 in Parijs, waarbij tientallen Algerijnen gedood werden.
© Joël Robine/afp Een pop wordt in de Seine gegooid: een herdenking van de betoging in 1961 in Parijs, waarbij tientallen Algerijnen gedood werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium