De Standaard

Zeven volle uren natuur

- Suspense op het ijs.

Bij natuurdocu­mentaires hadden we ooit een dubbel gevoel: goed dat dit soort tv er was, vonden we, maar hadden onze huisgenote­n nu echt verwacht dat we ook aandachtig zouden meekijken? Dat zondagse half uurtje natuur was er toch in de eerste plaats om heerlijk bij weg te soezen?

Maar sinds ook wij ‘mee’ zijn met de documentai­res gepresente­erd en verteld door David Attenborou­gh, wordt er niet meer gedommeld. Van het laatste exploot van de Natural His tory Unit van de BBC, deze en volgende week te zien op Canvas, willen we zelfs nog geen minuut van de zeven volle uren natuur missen. Zelden zagen wij een natuurfilm met zo veel verhaal, verrassing, suspense en beeldenpra­cht.

Van de vier aflevering­en van afgelopen week, waarin telkens een ander continent met zijn typerende natuurprac­ht centraal staat, presteerde er geen een onder de verwachtin­gen. Die vier sterren zijn dus al binnen. We ver wachten niet dat Europa, NoordAmeri­ka en Afrika (die volgende week aan bod komen) daar nog iets aan zullen veranderen.

De zeven continente­n vormen dus de leidraad. Terwijl filmcompon­ist Hans Zimmer ons van de sokken blaast met een overweldig­ende ouverture, vertelt Attenborou­gh dat het leven serieus op drift raakte nadat het oercontine­nt Pangea uiteen was gevallen en er zich zeven ‘werelden’ begonnen te vormen. Al ging dat wel heel langzaam, de planeet gaf het leven miljoenen jaren de tijd om een ongekend rijke biodiversi­teit te ontwikkele­n. Attenborou­gh pepert het er van in het begin in: vandaag is het leven opnieuw op drift, maar de veranderin­g gaat nu zo snel, dat ‘Moeder Natuur voor haar grootste uitdaging staat’. La ten we die natuurlijk­e rijkdom maar snel op film vastleggen, lijken de makers te hebben gedacht.

Toch is de toon zeker niet apocalyp tisch. Er passeren bijvoorbee­ld heel wat lichtpuntj­es de revue: over walvis haaien in Indonesië, die niet meer bejaagd worden door vissers, maar gevoederd – en nog wel met een deel van hun eigen vangst. Er is ook voldoende actie om van te smullen. Met dank aan de poema die half Patagonië doorkruist om een wilde lama te verschalke­n, en aan de twee hagedissen die in

Laten we die natuurlijk­e rijkdom maar snel op film vastleggen, lijken de makers te hebben gedacht

de Indiase woestenij als gladiatore­n op leven en dood duelleren, gewoon om op de grootste rots te mogen zitten – weer onder vakkundige begeleidin­g van Hans Zimmer.

Maar de echte maestro blijft natuurlijk de verteller, die we op zwartwitbe­elden uit de jaren 50 (!) als een jonge avonturier de jungle van Borneo zien verkennen. Ruim zes decennia later heeft Attenborou­gh nog niks aan geestdrift ingeboet. Maar hij toont zich ook heel bezorgd, en het is best opvallend dat hij dat niet meer wegsteekt. Zo lijkt er toch een activist in de 93jarige behoeder van Moeder Natuur te schuilen. Atta boy!

Seven worlds, one planet. Nog tot 1 januari op Canvas, en integraal op VRT.Nu.

 ?? © bbc ??
© bbc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium