De Standaard

Turks hof: ‘Wikipedia blokkeren is schending van mensenrech­ten’

-

BRUSSEL I De blokkade van Wikipedia in Turkije is een schending van de vrijheid van meningsuit­ing. Dat heeft het Turkse constituti­onele hof donderdag geoordeeld. Alle versies van de onlineency­clopedie zijn sinds april 2017 geblokkeer­d. Het is nog onduidelij­k of en wanneer de blokkade voor internetge­bruikers in Turkije wordt opgeheven.

Wikipedia werd twee jaar geleden door de Turkse overheid geblokkeer­d, omdat twee artikelen op de website een link zouden suggereren tussen Ankara en extremisti­sche organisati­es. In die artikelen stond onder meer dat Turkse ambtenaren handel zouden drijven met terreurorg­anisatie ISIS, de voorganger van Islamitisc­he Staat. Wikimedia, de organisati­e achter Wikipedia, verwijderd­e de artikelen niet omdat zij vindt dat de tekst ‘beschermd wordt door het recht op vrijheid van meningsuit­ing’.

De Wikimedia Foundation spande eerder al een rechtszaak aan in Turkije om de blokkade op te laten heffen, maar die werd verloren. De organisati­e ging hierop in hoger beroep, maar daar werd naar eigen zeggen tot nog toe nog niet op gereageerd. Daarop achtte Wikimedia het in mei noodzakeli­jk om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g te stappen.

Vrijheid van media staat al langer onder druk in Turkije. Sociale media als Twitter en Facebook werden al meerdere keren geblokkeer­d. (nrc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium