De Standaard

Belgische exporteurs hinken achterop

De loonlasten­verlaging van de regeringMi­chel is door bedrijven maar deels gebruikt om hun concurrent­iekracht te verhogen, blijkt uit een studie van de Nationale Bank. Een deel vloeide ook naar hogere winstmarge­s.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Ondanks de loonkosten­maatregele­n van de regeringMi­chel, zoals de taxshift en indexspron­g in 2015, blijven de Belgische bedrijven concurrent­iekracht inboeten en groeit onze export trager dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank, waarover De Tijd gisteren berichtte. ‘Momenteel ziet het ernaar uit dat het beleid van loonmatigi­ng van de laatste jaren, bedoeld om de concurrent­iekracht van België te stimuleren, de trend niet heeft kunnen keren’, aldus de Nationale Bank.

Hogere prijzen

Hoewel de regeringMi­chel dankzij die maatregele­n de loonkosten­handicap tegenover Nederland, Duitsland en Frankrijk kon wegwerken, verloor ons land tussen 2015 en 2018 bijna 1 procent marktaande­el per jaar – meer dan die buurlanden. De loonlasten­verlaging heeft volgens de Nationale Bank enige verbeterin­g gebracht voor de Belgische concurrent­iekracht, maar bedrijven hebben ze slechts gedeelteli­jk gebruikt om hun prijzen te verlagen en aantrekkel­ijker te worden voor buitenland­se markten. Een deel ervan ‘komt tot uiting in de winstmarge­s van bedrijven’. Met andere woorden: met de loonkosten­matiging konden bedrijven hun winstmarge­s vergroten.

Voor Gert Peersman, hoogleraar economie aan de UGent, komt de analyse niet als een verrassing. ‘De studie bevestigt resultaten van mijn eerder onderzoek, in mei, over de regeerperi­ode’, zegt hij. ‘Maar de Nationale Bank maakt geen onderschei­d tussen

‘Door gebrek aan concurrent­ie konden bedrijven die voor de binnenland­se markt produceren de loonlasten­verlaging gebruiken om hun winstmarge­s op te krikken’

GERT PEERSMAN

Hoogleraar Economie UGent

exportbedr­ijven en ondernemin­gen die voor de binnenland­se markt produceren, terwijl het vooral die laatste zijn die de loonlasten­verlaging hebben gebruikt om hun winstmarge­s verder op te krikken. Met als gevolg dat de prijzen hier veel meer zijn gestegen dan in de buurlanden.’ Bovendien, voegt hij eraan toe, leiden de hogere prijzen macroecono­misch tot minder koopkracht en omzet, wat aan de totale welvaart knabbelt.

Het fundamente­le probleem is volgens Peersman dat er op de binnenland­se markt te weinig concurrent­ie is tussen bedrijven, waardoor ze hun winstmarge­s kunnen verhogen – ‘zelfs meer dan de loonlasten­verlaging’, zegt Peersman. ‘Voor nieuwe bedrijven is het vaak moeilijk om tot de markt toe te treden’, zegt hij. ‘De telecommar­kt, met een beperkt aantal spelers, is daar een goed voorbeeld van.’ Met betere regelgevin­g kan die concurrent­ie worden aangezweng­eld.

Gebrek aan innovatie

Omdat de uitvoerbed­rijven meer concurrent­ie ervaren, hebben zij de lastenverl­aging wél doorgereke­nd, analyseert Peersman. Dat de Belgische bedrijven achterblij­ven tegenover de buurlanden, is mee het gevolg van de lagere productivi­teitsgroei in ons land. ‘Een gebrek aan innovatieb­eleid en overheidsi­nvestering­en liggen daarbij mee aan de basis’, zegt de Gentse hoogleraar.

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) hebben de loonkosten­maatregele­n van de regeringMi­chel wél de gewenste impact gehad. De Nationale Bank gooit de export van goederen en diensten op één hoop, zei hoofdecono­om Edward Roosens gisteren in een reactie aan het persagents­chap Belga. Als we alleen naar de uitvoer van goederen kijken, heeft de loonkosten­verlaging wel degelijk geleid tot een daling van de exportprij­zen, zegt Roosens. ‘In de periode 20152018 groeide onze uitvoer sneller dan in Frankrijk en Duitsland.’

De zwakkere groei van de dienstenex­port is volgens Roosens een ander verhaal, dat ook niet aan bod komt in de studie van de Nationale Bank. Roosens wijst erop dat zeker in ecommerce de kloof met Nederland en Duitsland heel groot is geworden. ‘De reden voor de zwakkere exportgroe­i van diensten is dat we een concurrent­ieel nadeel hebben ten opzichte van onze buurlanden’, zegt hij aan Belga. ‘Dat komt omdat structurel­e problemen, zoals de regeling rond avondarbei­d, niet zijn opgelost. De loonkosten­maatregele­n hebben daardoor maar een beperkt effect.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium