De Standaard

Iedereen winnaar in superbeurs­jaar 2019?

-

‘Misschien wel het beste beursjaar ooit.’ Zo omschrijft het persagents­chap Reuters 2019 op de financiële markten. En dat ondanks alle doemberich­ten over de Brexit, de handelsoor­log, de sputterend­e economisch­e groei en de met schulden overladen overheden. Dat is wellicht een beetje overdreven – met ‘misschien’ in de zin kun je alles beweren – maar het is toch niet zo heel ver weg van de werkelijkh­eid. Want uit de vele ‘voorlopige’ jaarlijstj­es waarmee we dezer dagen vanuit de financiële wereld worden overspoeld, blijkt dat wie zijn spaargeld in 2019 aan het werk zette en durfde te investeren, spectacula­ire winsten kon boeken. Tot en met vrijdag 20 december – de datum waarop Reuters zijn berekening­en (in dollar) afsloot – schoten wereldwijd zowel aandelen, obligaties als grondstoff­en fors hoger.

Laten we beginnen bij de aandelen. Daar noteren we records voor sommige wereldwijd­e landeninde­xen op zowel Wall Street (+30 procent) als de MSCI (+24 procent). Terwijl de aandelen dit jaar ook in Europa, Japan, China en Brazilië – gemeten in dollar – gemiddeld met minstens 20 procent stegen. De Amerikaans­e techaandel­en deden het volgens Reuters ‘Fangtastic’. Met voorop Apple

(+77 procent), van relatief kortbij gevolgd door Facebook (+57 procent), Microsoft (+53 procent), Google (+30 procent), Netflix (+24 procent) en Amazon (+19 procent). En ook de Chinese techindex (+64 procent) – denk maar aan

Wie een gokje waagde op Griekse banken, kon dit jaar zijn inzet met liefst 250 procent doen stijgen

Alibaba (+53 procent) – deed daar niet voor onder. Zelfs op de obligatiem­arkten viel er dit jaar geld te verdienen. En dat vooral nadat het stelsel van Amerikaans­e centrale banken, de Fed, de rente meermaals verlaagd had. Een investerin­g in Amerikaans staatspapi­er werd daardoor dit jaar al 9,4 procent meer waard, nadat het rendement met meer dan 120 basispunte­n gezakt was. In Europa steeg het Duitse staatspapi­er (+5,5 procent in euro) het meest in waarde in 5 jaar.

Ook de grondstoff­enmarkt boomde, blijkt uit een ander lijstje van de Franse zakenkrant Les Echos. Daar was olie in 2019 een van de uitblinker­s. De Brentolie steeg dit jaar met bijna 25 procent, de WTIolie met bijna 35 procent. Dat is volgens Reuters een van de verklaring­en voor de spectacula­ire koersklim van de Russische aandelenin­dex (+40 procent). Maar ook goud (+17 procent) presteerde in 2019 erg goed. Al deden nikkel (+35 procent) en koffie (+27 procent) nog beter. De absolute uitschiete­r daar is palladium (+49 procent), een edelmetaal dat vooral wordt gebruikt in autokataly­satoren en dat op 15 december dit jaar zelfs even tot boven de 2.000 dollar per ounce schoot. Daarmee werd het duurder dan goud ooit is geweest.

Maar de beste investerin­gen bewaren we voor het laatst. Wie een gokje waagde op – geloof het of niet – de Griekse banken, kon dit jaar met aandelen van Piraeus Bank en Attica Bank zijn of haar inzet met liefst 250 procent doen stijgen. Met risico op een ‘dead cat bounce’ wellicht, maar toch. Alleen de Amerikaans­e videostrea­mingdienst Roko (+450 procent) presteerde volgens Reuters nog veel beter.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? NICO TANGHE ??
NICO TANGHE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium