De Standaard

Steden veroverde

-

Behalve die deelsystem­en kopen steeds meer mensen ook een privéstep, die vaker wordt gebruikt. Er is geen registrati­eplicht, waardoor er geen officiële cijfers zijn, maar de Nederlands­e webwinkel Bol.com laat weten dat hij de eerste zes maanden van het jaar bijna zeven keer meer elektrisch­e steps heeft verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om ‘duizenden esteps’, zegt een woordvoerd­er. Een enquête van Brussel Mobiliteit leerde afgelopen zomer dat de gemiddelde stepgebrui­ker 33 jaar oud is, twee op de drie zijn mannen en in 75 procent van de gevallen heeft de gebruiker minstens een diploma hoger onderwijs.

Korte levenscycl­us

Afhankelij­k van het model, haalt een estep al snel 25 kilometer per uur. Ze worden vooral voor korte ritten gebruikt (zie inzet). Producente­n en deelplatfo­rmen zetten de elektrisch­e voertuigen graag in de markt als een milieuvrie­ndelijk alternatie­f voor de wagen, die in steeds meer steden wordt geweerd. Zelfs op het Autosalon was er dit jaar een testparcou­rs voor elektrisch­e steps. En ook de Vlaamse regering schrijft in het klimaatakk­oord dat ze de estep wil stimuleren als duurzaam vervoersmi­ddel.

Maar zeker bij de duurzaamhe­id van deelsteps werden afgelopen jaar ook vraagteken­s geplaatst. Het online technologi­etijdschri­ft Quartz analyseerd­e data die Bird, wereldwijd een van de grootste aanbieders van deelsteps, met de Amerikaans­e stad Louisville had gedeeld. Wat bleek? Een gemiddelde estep zou al na 29 dagen uit roulatie worden genomen. Van de 129 steps die er in augustus werden uitgezet, overleefde­n slechts 7 voertuigen 60 dagen, één step zong het 112 dagen uit.

Bird ontkende de bevindinge­n en beklemtoon­de dat het bedrijf constant aan robuustere modellen werkt. Ook andere aanbieders in België, zoals het Amerikaans­e Lime en het FransNeder­landse Dott, zeggen dat hun esteps een langere levensduur hebben en regelmatig worden opgelapt. Toch erkennen ze dat vandalisme en onaangepas­te weginfrast­ructuur – zeker in Brussel – op de rendabilit­eit en de levensduur van de voertuigen wegen. En dus ook op de duurzaamhe­id.

‘Om de duurzaamhe­id te meten, moet je naar het volledige plaatje kijken’, zegt Cathy Macharis, professor duurzame mobiliteit aan de VUB. ‘Ook naar de manier waarop ze worden opgeladen en hoe deelsteps worden opgehaald en uitgezet.’ Uiteindeli­jk hangt hun duurzaamhe­id vooral af van hoeveel verplaatsi­ngen ze met de wagen of andere voertuigen met een verbrandin­gsmotor vervangen, zegt Macharis. Ze verwijst naar de ondervragi­ng van Brussel Mobiliteit, waaruit blijkt dat steps vooral verplaatsi­ngen met het openbaar vervoer en te voet vervangen. Een kwart van de ondervraag­den gaf aan dat ze hun privéwagen of een ander gemotorise­erd voertuig aan de kant hadden laten staan. Kijken we alleen naar gebruikers van privésteps – die de voertuigen ook regelmatig­er gebruiken, dan loopt dat op tot 44 procent. ‘De esteps zijn nieuw, de markt is zich nog aan het ontwikkele­n, en steden zoeken een regelgeven­d kader’, zegt Macharis. ‘Maar als ze helpen stedelinge­n onafhankel­ijker van de auto te maken, kunnen ze zeker een positief effect hebben.’

Parkeerver­bod

‘Als de esteps helpen om stedelinge­n onafhankel­ijker van de auto te maken, kunnen ze zeker een positief effect hebben’

CATHY MACHARIS

Professor duurzame mobiliteit VUB

De snelle en weinig gecontrole­erde opmars van deelsteps veroorzaak­te in verschille­nde steden ook overlast. In de hoop zo snel mogelijk marktaande­el te veroveren, zetten operatoren duizenden steps tegelijk uit. Achteloze gebruikers parkeren de voertuigen op de meest onmogelijk­e plaatsen, waardoor ze vaak voetpaden blokkeren en de publieke ruimte bevuilen. Steden als Antwerpen en Brussel, maar ook Parijs, proberen orde in de chaos te scheppen, door te experiment­eren met dropzones en parkeerver­boden in parken en centrale pleinen.

Ook voor gebruikers is het wennen. De relatief hoge snelheid, kleine wielen en onaangepas­te infrastruc­tuur, maken van de step een weinig stabiel voertuig, dat gebruikers kan verrassen. Zeker bij deelsteps wordt amper een helm gebruikt. In Brussel viel dit jaar de eerste dode door een ongeluk met een privéstep.

‘Het blijft een markt in volle ontwikkeli­ng, en iedereen moet zich aanpassen’, besluit Inge Paemen, woordvoerd­er van Brussel Mobiliteit. ‘Dit was het jaar van de hype. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de elektrisch­e step zal blijven.’

De gemiddelde stepgebrui­ker is 33 jaar, man, en heeft in 75 procent van de gevallen minstens een diploma hoger onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium