De Standaard

‘Aanbod automaten kan evenwichti­ger’

- VAN ONZE REDACTRICE ANOUK TORBEYNS

BRUSSEL I ‘Iedereen zou binnen een redelijke afstand van zijn woning geld moeten kunnen afhalen’ Dat staat in de resolutie die Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) indiende bij de federale regering. Van Besien wil vooral de bestaande automaten beter spreiden. ‘In stadscentr­a zie je de ene geldautoma­at na de andere. Hoe verder je van een stads of dorpskern woont, hoe meer het aanbod slinkt. Een automaat per gemeente, vooral in uitgestrek­te landelijke gemeentes, volstaat meestal niet. Dat kan evenwichti­ger’, vindt hij.

Bankkantor­en en automaten verdwijnen steeds vaker uit het straatbeel­d. Volgens de recentste cijfers van Febelfin waren er in 2015 nog 6.527 bankkantor­en in België. In 2018 daalde dat aantal naar 5.126, een afname van meer dan 20 procent. De meeste geldautoma­ten staan bij een bankkantoo­r. Als die verdwijnen, sneuvelen in veel gevallen ook de automaten. Maar ook het aantal ‘losse’ automaten om cash af te halen, daalde de afgelopen vier jaar met goed 10 procent.

Lintbebouw­ing

Van Besien liet zich inspireren door onze noorderbur­en. In Nederland werd sinds juni het initiatief ‘Geldmaat’ uitgerold om één soort van geldautoma­ten evenwichti­g te verspreide­n over het land. ‘Geldmaat’ hanteert het principe van minstens één bankautoma­at in een straal van vijf kilometer. Van Besien erkent dat zijn maatstaf van vijf kilometer daardoor ingegeven is en niet zozeer door wetenschap­pelijk onderzoek. Zijn resolutie dient naar eigen zeggen om het probleem in kaart te brengen. België telt immers meer geldautoma­ten dan Nederland.

‘Dat klopt’, zegt Van Besien. ‘Al moet je wel rekening houden met de ruimtelijk­e ordening. België wordt gekenmerkt door zijn lintbebouw­ing. Meer geldautoma­ten betekent dus niet automatisc­h dat die voor iedereen even bereikbaar zijn.’

‘Meer geldautoma­ten betekent niet dat die voor iedereen even bereikbaar zijn’ DIETER VAN BESIEN Kamerlid Groen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium