De Standaard

Best verdienend­e artiest van decennium is Dr. Dre

-

Hij zette nauwelijks een voet op het podium en maakte welgeteld één album. Toch mag Dr. Dre (54) zich de best verdienend­e artiest van het decennium noemen. Volgens het zakenblad Forbes verdiende de Amerikaans­e rapper en producer de voorbije tien jaar meer dan

856 miljoen euro. En dat zonder muzikale potten te breken. De laatste nummer 1hit van Dr. Dre – bovendien een ‘featuring’ met zijn poulain Eminem – dateert al van 2009.

Vanwaar dan die exuberante pot met goud? Wel: dankzij een scherpe neus voor zaken. Naast zijn muziekcarr­ière stampte Dr. Dre een imperium uit de grond met Beats, een peperdure lijn van hoofdtelef­oons. Die verkocht hij in 2014 aan technologi­egigant Apple, voor liefst 2,7 miljard euro. Met twintig procent van de aandelen achter zijn naam stak Dr. Dre zo’n 540 miljoen euro in eigen zak. Zijn andere miljoenen haalt hij onder meer uit zijn platenlabe­l en reclamedea­ls.

De andere slokoppen van dit decennium verdienden hun fortuin op traditione­lere manieren: door platen uit te brengen en op te treden. Ondanks dat harde labeur moeten zij tevreden zijn met ereplaatse­n. Enkel wanneer Beyoncé en JayZ hun aparte inkomsten optellen, zakt Dr. Dre een plaats. Het powerkoppe­l verdiende samen 1,1 miljard euro.

Kijken we ook naar nietlevend­e artiesten, dan staat een andere naam bovenaan de lijst: Michael Jackson. Sinds zijn dood in 2009 verdiende Jackson postuum 2,1 miljard euro. Meer dan het dubbele van Dr. Dre dus.

 ?? © ap ?? Dr. Dre.
© ap Dr. Dre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium