De Standaard

Executieve zet deur open voor vrouwelijk­e imams

‘Waarom niet?’ Zo antwoordt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexec­utieve, op de vraag of ook vrouwen de nieuwe imamopleid­ing in ons land kunnen volgen. ‘Er is geen verschil tussen man en vrouw.’

- (vsa)

BRUSSEL I Üstün is behalve voorzitter van de executieve ook secretaris bij Afor, de vzw die het theologisc­he luik van de opleiding zal organisere­n. Het eerste, meer algemene luik, komt onder de hoede van de KU Leuven. Üstün had eerder in deze krant al te kennen gegeven dat hij actief wil meewerken aan een vervrouwel­ijking van de Belgische moskeeën.

De invoering van een Belgische imamopleid­ing sluit overigens niet uit dat er in ons land nieuwe imams aan de slag gaan die hun opleiding volledig in het buitenland genoten. Ook zogenaamde ‘importimam­s’ uit onder meer Turkije kunnen België nog altijd binnen als ze van de Dienst Vreemdelin­genzaken groen licht krijgen. ‘We kunnen imams niet verplichte­n om het Belgische diploma te behalen. Maar we hopen dat we met de opleiding de invloed van onder meer SaudiArabi­ë kunnen terugdring­en’, zegt Sieghild Lacoere, woordvoers­ter van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Nu starten aan de Islamitisc­he Universite­it van Medina (SaudiArabi­ë) volgens onze informatie jaarlijks gemiddeld zo’n dertig Belgen.

Binnen de islam is de autoriteit van de imam een gevoelig punt: wie bijvoorbee­ld aan de Islamitisc­he Universite­it van Medina studeert, geniet veel aanzien – zelfs al wordt die studie niet afgerond. De vraag is of de Belgische imamopleid­ing eenzelfde aanzien zal genieten binnen de geloofsgem­eenschap.

BRUSSEL I ‘Haatimams’ of ‘haatpredik­ers’: het is internatio­naal een taaie strijd tegen radicale en conservati­eve islamitisc­he leiders. Ook in ons land. In de hoop meer vat te krijgen op wat in Belgische moskeeën wordt gepredikt, komt er na jarenlang overleg tussen de overheid en het Executief van de Moslims van België (EMB) een officiële imamopleid­ing (DS 26 december).

De KU Leuven voorziet hierbij in een getuigschr­ift voor negen algemene, al bestaande vakken rond religie en samenlevin­g. ‘De universite­it leidt dus zelf geen imams op’, verduideli­jkt Johan De Tavernier, decaan van de faculteit theologie en religiewet­enschappen. ‘Het getuigschr­ift dat de studenten met deze vakken behalen, geldt als een kwaliteits­garantie aangezien we aan onze faculteit een aan de modernitei­t aangepaste visie op religie doceren. Bovendien garandeert deze tweejarige opleiding dat de potentiële imams bekwaam zijn om in het Nederlands college te volgen en examen af te leggen.’

Het document is vereist om het tweede, theologisc­he luik van de opleiding te kunnen volgen, georganise­erd door Afor, een vzw onder de vleugels van de Moslimexec­utieve. Die opleiding wordt gegeven in het Nederlands én het Arabisch en zal plaatsvind­en in de Grote Moskee in Brussel.

Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexec­utieve en secretaris van Afor, laat ook weten dat binnen twee weken een overeenkom­st wordt gesloten met de UCLouvain voor de Franstalig­e tegenhange­r van de algemene opleiding aan de KU Leuven.

1. Waarom verbindt een katholieke universite­it zich aan een officiële imamopleid­ing?

‘We hebben de expertise in huis’, zegt Johan De Tavernier (KU Leuven). Hij verwijst onder anderen naar theologe Chaïma Ahaddour en koranspeci­alist Mehdi Azaiez. ‘Zij zijn ervaren in zowel theologisc­h denken, bijvoorbee­ld islamitisc­he ethiek, als in de moderne, religiewet­enschappel­ijke en dus meer historisch­e benadering van de islam.’ Mehmet Üstün (EMB) vindt de ‘historisch­e geloofstra­ditie een voordeel’ bij de oprichting van een imamopleid­ing. ‘De KU Leuven is tenslotte de grootste en oudste universite­it van het land. Die traditie vinden we belangrijk.’

2. Maakt de opleiding een einde aan de invloed van onder meer SaudiArabi­ë op Belgische imams?

‘We hopen dat we die invloed kunnen terugdring­en door een opleiding in eigen land aan te bieden’, zegt Sieghild Lacoere, woordvoers­ter van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), ‘maar het is niet realistisc­h om te verwachten dat die invloed er nooit meer zal zijn.’

3. Zullen de in België geschoolde imams voldoende autoriteit hebben binnen de eigen geloofsgem­eenschap?

Dat weten we pas zeker over zes jaar, als de eerste ‘Belgische imams’ afstuderen. Binnen de islam is de autoriteit van de imam een gevoelig punt: wie bijvoorbee­ld aan de Islamitisc­he universite­it van Medina studeert, geniet veel aanzien – zelfs al wordt die studie niet afgerond. De vraag is of de Belgische imamopleid­ing eenzelfde aanzien zal genieten.

De imamopleid­ingen in Nederland waren alvast geen onverdeeld succes: van de drie opleidinge­n zijn er al twee stopgezet. Een van de terugkeren­de pijnpunten bleek de vrees vanuit de moskeekoep­els dat de overheid de geloofsinh­oud zou bepalen. Islamoloog Welmoet Boender (Universite­it Leiden) zei daarover in de Nederlands­e krant Trouw: ‘Op universite­iten in heel Europa zie je dat bij opleidinge­n islamitisc­he theologie het kritisch reflectere­n centraal staat. Dit staat tegenover het normatieve onderwijs dat van moskeeën uitgaat.’

In de imamopleid­ingen die de Nederlands­e overheid financierd­e, vertaalde die vrees zich in een gebrek aan studenten. De niet door de overheid gefinancie­rde opleiding telde wel meer studenten, maar van hen vond er slechts één werk als imam.

Een bijkomend, praktisch probleem in Nederland bleek de hoge uitval omdat ‘veel studenten de opleiding als tweede studie deden’, aldus Boender in Trouw. Ook de Belgische imamopleid­ing mikt niet alleen op imams, maar ook op islamitisc­he consulente­n, predikante­n, theologen …

4. Betekent dit dat ook vrouwen de opleiding kunnen volgen en zelfs imam worden?

‘Waarom niet?’, zegt Mehmet Üstün (EMB en Afor). ‘Er is geen verschil tussen man en vrouw.’ Üstün gaf eerder in deze krant al te kennen dat hij actief wil meewerken aan een vervrouwel­ijking van de Belgische moskeeën (DS 24 augustus). Toen lanceerde hij een oproep voor achttien vrouwelijk­e predikante­n, om wekelijkse lezingen en preken te organisere­n voor moslima’s. Maar nu zet hij dus ook de deur open voor vrouwen om imam en dus voorganger te worden, tot dusver een mannelijke aangelegen­heid.

‘Er zullen geen handboeken zijn. De docenten bepalen zelf de lesinhoud’ MEHMET ÜSTÜN

Voorzitter Moslimexec­utieve en secretaris Afor

5. Dé islam bestaat niet: er zijn verschille­nde strekkinge­n. Zal elke moslim aansluitin­g vinden bij de opleiding?

Belgen met een Marokkaans­e migratieac­htergrond maken de grootste groep moslims uit in ons land, op de tweede plaats zijn dat gelovigen met een Turkse achtergron­d. Zij hangen verschille­nde stromingen aan. Johan Leman, theoloog, antropoloo­g en voorzitter van het Molenbeeks­e integratie­centrum Foyer, hoopt dat Afor de opleiding zal diversifië­ren om tegemoet te komen aan die verschille­n. ‘Zo anticipeer je op buitenland­se religieuze universite­iten, die evident kritiek zullen hebben en zo hun imamopleid­ing als superieur zullen aanprijzen’, aldus Leman.

Mehmet Üstün, zelf van Turkse origine, is alvast niet van plan met verschille­nde modules te werken. ‘We zullen een academisch­e commissie oprichten en daarin zullen alle strekkinge­n vertegenwo­ordigd zijn. De leden zullen zowel uit Vlaanderen, Wallonië als Brussel komen. Het doel is om een vreedzame islam te prediken die de Europese waarden respecteer­t.’

6. ‘Het is van belang dat we weten wat imams in spe studeren’, motiveerde minister van Justitie Koen Geens de officiële imamopleid­ing in België. Hoe zullen we dat weten?

Anders gezegd: zal er toezicht zijn? ‘Daarvoor kijken we naar de Moslimexec­utieve en naar de Grote Moskee’, zegt Geens’ woordvoers­ter. Üstün bevestigt dat Afor vzw zelf zal instaan voor het toezicht. Bepalen zij dan ook de handboeken? ‘Er zullen geen handboeken zijn’, zegt Üstün. ‘De docenten bepalen zelf de lesinhoud en indien zij handboeken wensen te gebruiken, kiezen zij die uit.’

7. Zal het Belgische diploma gekoppeld worden aan de financieri­ng van moskeeën?

Zal alleen een moskee die met een in België opgeleide imam werkt, kans maken op erkenning en financieri­ng van de Belgische overheid? Dat liet minister Geens immers verstaan in een interview in De Morgen in 2016. ‘Dat zou aan te bevelen zijn’, zegt zijn woordvoers­ter. ‘Bij een erkennings­aanvraag van een moskee zou er een naam van de eerste imam opgegeven moeten worden.’

 ?? © Kristof Vadino ?? De Grote Moskee in Brussel. Hier zal het tweede, theologisc­he luik van de opleiding gegeven worden, in het Nederlands en in het Arabisch.
© Kristof Vadino De Grote Moskee in Brussel. Hier zal het tweede, theologisc­he luik van de opleiding gegeven worden, in het Nederlands en in het Arabisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium