De Standaard

OUSSAMA ATAR

Het Franse gerecht twijfelt niet. De Belg Oussama Atar (35) was het brein achter alle aanslagen die Europa in 2015 en 2016 teisterden.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT 13 november 2015: de concertzaa­l

BRUSSEL I De bloedige aanslagen van Parijs (13 november 2015) en Brussel (22 maart 2016), de poging tot aanslag op de Thalys in augustus 2015 door Ayoub el Khazzani, de verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015 en een mislukte aanslag op een kerk in Villejuif (Fr) op 19 april 2015.

Stuk voor stuk maakten ze deel uit van een golf van aanslagen die in 2015 vanuit Syrië werd aangestuur­d door emir Oussama Atar (35) alias Abu Ahmed. De planning van de aanslagen werd ter plaatse in Europa onder anderen gecoördine­erd door de beruchte Abdelhamid Abaaoud.

Dat is een van de conclusies van de 561 pagina’s dikke akte van beschuldig­ing die het Franse gerecht heeft klaargemaa­kt met het oog op het proces tegen de aanslagple­gers van Parijs. De Standaard kon de akte lezen. Ze is het resultaat van jaren politiewer­k dat Franse en Belgische terreurspe­urders in de voorbije jaren samen hebben geleverd.

Safehouses

Zij reconstrue­erden tijdens het onderzoek hoe in de loop van 2015 tientallen ISterroris­ten vanuit Syrië alleen of in kleine groepjes terug naar België zijn gekomen en zich in ons land schuilhiel­den in safehouses, tot het moment was aangebroke­n om in actie te komen. Zo was Abdelhamid Abaaoud de eerste die begin augustus 2015 vanuit Syrië naar België terugkwam om de aanslagen voor te bereiden. In zijn zog volgden Ibrahim el Bakraoui, Bilal Hadfi, Chakib Akrouh, Mohammed Belkaid, Osama Krayem en nog een reeks anderen.

Een groot deel van de teruggekee­rde Syriëstrij­ders waren Belgen, maar er zaten ook Fransen, Syriërs, een Zweed en een Tunesier bij. De speurders identifice­erden 33 terroriste­n die van ver of dichtbij een rol speelden bij de aanslagen van Parijs.

Volgens de onderzoeke­rs lijdt het geen twijfel dat de Brusselaar Oussama Atar de man was die alles vanuit Syrië plande. De Franse geheime diensten zien hem, zo staat in de akte, als een getrouwe van wijlen Abou Mohamed AlAdnani, de toenmalige nummer 2 van IS. Volgens de Belgische veiligheid­sdiensten kende hij ook Abu Bakr alBaghdadi, de voormalige leider van IS. Atar stond

sinds 2014 aan het hoofd van Liwas as Saddiq, de brigade die binnen IS de terreuraan­slagen binnen het kalifaat plande. Later kreeg hij daar – volgens de akte – ook ‘de verantwoor­delijkheid’ bij om aanslagen te plannen buiten Irak en Syrië, dus ook in Europa. Volgens de speurders blijkt uit het onderzoek dat ook de luchthaven van Schiphol een doelwit was. En dat de aanslag daar ook op 13 november had moeten plaatsvind­en, net zoals die van Parijs. Maar om een onbekende reden ging dat plan niet door.

Een sleutelmom­ent in de planning is volgens de speurders de ontmoeting die Khalid El Bakraoui, een van de terroriste­n van Maalbeek, in 2014 in Syrië had met zijn neef Oussama Atar. Volgens Osama Krayem, een van de overlevend­e terroriste­n van Brussel die hier nu in de cel zit, werd op die ontmoeting besloten om in België een IScel te vormen en te verbergen in safehouses.

Waar de terroriste­n hun kalasjniko­vs gehaald hebben, blijft onduidelij­k

De speurders identifice­erden 33 terroriste­n die van ver of dichtbij een rol speelden bij de aanslagen van Parijs

Bommenmake­r

Een van de laatste niet opgehelder­de mysteries in de reeks van aanslagen was de naam van de bommenmake­r van de groep. Hij was lange tijd alleen bekend onder zijn alias Ahmad Alkahld.

Maar dankzij een Syrische vluchtelin­g hier in België slaagden de speurders erin een naam te plakken op de man.

Omar Darif, een Syriër, keerde al voor de aanslagen van Parijs terug naar Syrië. Daar kwam hij intussen om het leven. Hij maakte zelf de bommen voor Parijs en leerde Najim Laachraoui die voor Brussel maken.

Het onderzoek heeft niet op alle vragen een antwoord kunnen bieden. Zo is er tot op vandaag geen duidelijkh­eid over waar de gebruikte oorlogswap­ens – kalasjniko­vmachinege­weren – vandaan komen.

Na de feiten klonk het wereldwijd dat de terroriste­n die ongetwijfe­ld in het Brusselse misdaadmil­ieu hadden gehaald ‘omdat in

Brussel op iedere straathoek een kalasjniko­v te koop is’. Uit het onderzoek blijkt dat de terroriste­n meerdere pogingen hebben ondernomen om aan oorlogswap­ens te komen, in België en in Nederland, maar dat dit niet van een leien dakje liep. Hoe ze uiteindeli­jk toch aan hun wapens zijn geraakt, konden de speurders niet achterhale­n.

Het proces in Parijs zal plaatsvind­en in de loop van 2021. Van de terroriste­n die op 13 november in Parijs aanwezig waren, is alleen Salah Abdeslam nog in leven. Ook het vermoedeli­jke brein, Ousamma Atar, is ondertusse­n in Syrië om het leven gekomen.

 ??  ??
 ?? © Tom Palmaers ?? Op 15 januari 2015 werd een aanslag verijdeld in Verviers.
© Tom Palmaers Op 15 januari 2015 werd een aanslag verijdeld in Verviers.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © pn ?? Op 22 maart 2016 sloegen terroriste­n toe in Zaventem en Brussel.
© pn Op 22 maart 2016 sloegen terroriste­n toe in Zaventem en Brussel.
 ?? © afp ?? Op 21 augustus 2015 mislukte een aanslag op de Thalys AmsterdamP­arijs.
© afp Op 21 augustus 2015 mislukte een aanslag op de Thalys AmsterdamP­arijs.
 ?? © afp ?? 19 april 2015: aanslag verijdeld in Villejuif.
© afp 19 april 2015: aanslag verijdeld in Villejuif.
 ?? © ap ?? Bataclan was een van de doelwitten in Parijs.
© ap Bataclan was een van de doelwitten in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium