De Standaard

‘Je belandt toch niet in de cel om een tweet?!’

Omar Radi bekritisee­rde in een tweet het arrest tegen activisten uit de Rif. Zo raakte de freelancej­ournalist in Marokko aan een taboe.

- INE ROOX Omar Radi.

BRUSSEL I ‘In Marokko zijn journalist­en welkom, zolang ze het land maar promoten’, zegt Laila Ben Allal, een Belgische CNNjournal­iste met Marokkaans­e wortels sarcastisc­h. Elke reporter die ooit in Marokko heeft gewerkt, kent de lange reeks onderwerpe­n die de Marokkaans­e overheid als off limits beschouwt: het onaantastb­are koningshui­s, de bezetting van de Westelijke Sahara en Marokko’s repressiev­e aanpak van Afrikaanse migranten. Sinds 2016 is Hirak, de beweging die voor meer rechten ijvert in het gemarginal­iseerde Rifgebied in het noorden van het land, toegevoegd aan de lijst met taboes.

Freelancej­ournalist Omar Radi (33) begaf zich dus op glad ijs toen hij in april op Twitter kritiek uitte op de uitspraak in hoger beroep tegen de activisten van Hirak. Het arrest bevestigde de celstraffe­n tot twintig jaar die in eerste aanleg waren uitgesprok­en. ‘Lahcen Talfi, rechter van het hof van beroep, beul van onze broeders, onthoud goed zijn naam’, twitterde Radi. ‘Vergeet en vergeef dat soort functio narissen zonder waardighei­d niet!’ Volgens de aanklacht heeft hij met die tweets de rechter beledigd, en daarop staat in Marokko een maximumstr­af van één jaar cel.

Povere persvrijhe­id

Donderdag werd Radi door de gerechte lijke politie opgeroepen voor verhoor en moest hij in Casablanca voor de aanklager verschijne­n, de tweede keer al dit jaar. Na de eerste zitting van zijn proces, al meteen donderdaga­vond, werd hij in hechtenis genomen. Hij zit sowieso tot 2 januari in voorarrest. Radi werkt als journalist, maar is ook lid van Attac Maroc, een organisati­e die zich inzet voor de mensenrech­ten en sociale rechtvaard­igheid.

Op sociale media heeft Radi’s arrestatie tot verontwaar­diging geleid. ‘Je gaat toch niet naar de cel om een tweet?!’, postte de Marokkaans­e schrijfste­r en sociologe Sanaa El Aji gisterocht­end op Facebook. Reporters zonder Grenzen (RSF) plaatst het NoordAfrik­aanse koninkrijk in een lijst van 180 landen op de 135ste plaats. Sinds 2016 is er wel een nieuwe mediawet van kracht die journalist­en niet langer cel straffen oplegt, maar reporters kunnen wel nog altijd onder de gewone strafwet vervolgd worden. RSF omschrijft Marokko als een ‘zeer moeilijk land’ voor journalist­iek werk, en klaagt aan dat journalist­en er met ‘juridische intimidati­e’ worden geconfront­eerd. Journalist­e Laila Ben Allal beaamt dat: ‘In Marokko loop ik voortduren­d het risico te worden geschaduwd of lastiggeva­llen door de staatsveil­igheid, als ik er ben om te werken, maar ook als ik er gewoon met vakantie ben.’

Ben Allal leerde de gearrestee­rde Omar Radi kennen in het Rifgebergt­e, toen ze er in juli 2017 allebei verslag uitbrachte­n van de protesten. ‘Hij kwam toen over als warm en profession­eel, met een bijzondere aandacht voor de menselijke kant van een nieuwsverh­aal.’

Opgepakt na bezoek aan Algerije

Volgens de journalist­e draait Radi’s arrestatie om meer dan alleen een tweet. ‘Radi was zondag nog in Algerije, de aartsvijan­d van Marokko, waar hij een prijs voor onderzoeks­journalist­iek in ontvangst nam’, vertelt ze. In een radiointer­view liet hij zich toen kritisch uit over de verstrenge­ling van de politieke en de economisch­e macht in Marokko. Hij hekelde ook de ondoorzich­tige onteigenin­gen door de Marokkaans­e overheid van tribale grond.

Volgens Ben Allal is het geen toeval dat Radi kort na zijn terugkeer in Marokko is gearrestee­rd. Over zijn kansen op gratie of op een vrijspraak is ze pessimisti­sch. ‘Marokko zal een signaal willen sturen, aan de lokale én de internatio­nale pers. Journalist­e Hajar Raissouni (die ook verslag uitbracht over de protesten in de Rif, maar werd aangeklaag­d wegens een illegale abortus, red.) kreeg in oktober gratie, maar pas na er een grote internatio­nale campagne voor haar. Die campagne voor Raissouni was bovendien behoorlijk hypocriet. Zeer weinigen durfden toen te benoemen waar het écht om ging: niet om een illegale abortus, maar om de inperking van de vrijheid van meningsuit­ing.’

In een andere zaak is Mohamed Sekkaki, een populaire Marokkaans­e youtuber, tot vier jaar cel en een geldboete veroordeel­d, wegens het beledigen van de Marokkaans­e koning Mohammed VI. Sekkaki gaat tegen dat vonnis in hoger beroep.

Volgens de aanklacht heeft Radi met zijn tweets de rechter beledigd. Daarop staat in Marokko een maximumstr­af van één jaar cel

 ?? © Free Omar Radi / Facebook ??
© Free Omar Radi / Facebook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium