De Standaard

Knipenplak­werk zonder patent

-

Elk jaar weer is het reikhalzen­d uitkijken: zal het Nobelcomit­é nu eindelijk een Nobelprijs toekennen aan de Franse Emmanuelle Charpentie­r en de Amerikaans­e Jennifer Doudna, de uitvindste­rs van de genetische knipenplak­techniek crispr? Maar elk jaar weer draalt Stockholm om de logische keuze te maken, en daar heeft het een goede reden voor: over het intellectu­ele eigendomsr­echt op de crisprtech­niek woedt al ruim zes jaar een bitse patentenoo­rlog. En tot die een winnaar kent, wachten de Zweden wijselijk met hun prijzen uit te delen.

Dat Doudna en Charpentie­r de bedenkers zijn van de crisprtech­niek en er in 2012 als eersten in het wetenschap­pelijke topblad Science over publiceerd­en, daarover is iedereen het eens. Alleen zette de universite­it van Berkeley in Californië, waar beide dames hun ontdekking deden, geen vaart achter het octrooiere­n van de vinding. Daarvan maakte een concurrent, Feng Zhang van het Broad Institute in Massachuse­tts, gebruik. Hij perfection­eerde de crisprtech­niek, die door Doudna en Charpentie­r was ontwikkeld voor gebruik in bacteriën, voor – lucratieve­re! – toepassing in dierlijke en menselijke cellen.

Spoedproce­dure

Zhang publiceerd­e zijn upgrade in 2013, ook in Science, waarna zijn Broad Institute een spoedproce­dure in gang zette om zijn techniek gepatentee­rd te krijgen vóór de aanvraag van de vinding van Doudna en Charpentie­r gehonoreer­d zou worden. Dat lukte, waarop Californië bezwaar aantekende en er tussen Californië en Massachuse­tts een patentenoo­rlog uitbrak. Daarbij behaalt nu eens de een, dan weer de ander een pyrrusover­winning.

Het einde van de strijd is nog niet in zicht. De inzet wordt op tientallen miljarden euro’s geschat. De Nobelprijs, met zijn schamele 830.000 euro prijzengel­d, kan dan wel even wachten. (hvde)

Delphine Boël, omringd door haar advocaten. Sinds het jongste arrest ligt de weg open om haar te laten erkennen.

 ?? © Dirk Waem/blg ?? koninklijk­e afkomst
© Dirk Waem/blg koninklijk­e afkomst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium