De Standaard

EEN KNARSENDE AS

-

‘Ik begrijp je verlangen naar disruptiev­e politiek. Maar ik ben het moe dat ik altijd de brokken moet lijmen.’ Volgens The New York Times wreef de Duitse kanselier Angela Merkel het Emmanuel Macron tijdens een diner voor de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur onder de neus dat ze het gehad heeft met zijn bulldozera­anpak. De Franse president had net in een interview met The Economist de Navo hersendood verklaard en op de Europese top in oktober de uitbreidin­g van de EU richting de Balkan in vraag gesteld.

Het contrast van Merkels uitspraak is groot met de ingetogen genegenhei­d die de twee leiders lieten zien in november 2018 bij een herdenking­splechtigh­eid van de wapenstils­tand in Compiègne. De miseenscèn­e riep de herinnerin­g op aan de historisch­e handdruk tussen wijlen Helmut Kohl en François Mitterrand in 1984 nabij Verdun. Maar terwijl hun politieke verbond na de Duitse eenmaking sterker werd en de EU nieuwe impulsen gaf, maakt de FransDuits­e as onder Merkel en Macron steeds vaker knarsende geluiden.

Macrons ongeduldig­e stijl vloekt met Merkels voorzichti­ge optreden. De Duitse is niet langer de machtige kanselier van voor de migratiecr­isis en moet toezien hoe haar CDU en coalitiege­noot SPD bij elke regionale verkiezing terrein verliezen. De Franse president kijkt nu veel meer in de richting van Ursula von der Leyen, de partijgeno­te van Merkel die sinds 1 december de Europese Commissie leidt, als bondgenoot.

Het bevestigt de tragiek van de FransDuits­e samenwerki­ng van het voorbije decennium. Toen Merkel sterk stond, had ze te maken met het snel tanende presidents­chap van Nicolas Sarkozy en het zwakke leiderscha­p van François Hollande. Nu Macron het voortouw neemt voor een sterker Europa, blijkt Merkel niet in staat om haar Europese nalatensch­ap extra glans te geven. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium