De Standaard

Volkeren in nood

Kende de beschermin­g van minderhede­n en inheemse volkeren verbeterin­g in de jaren 2000 – met de VNverklari­ng van 2007 als hoogtepunt – dan bleek de voorbije jaren hoe kwetsbaar zij blijven voor haat en vervolging.

-

Jezidi’s

De leden van deze religieuze minderheid­sgroep werden in 2014 door de terreurgro­ep IS verjaagd uit hun dorpen rond de berg Sinjar in NoordIrak. Duizenden van hen kwamen daarbij om het leven van honger, uitputting en dorst, of werden vermoord. Meer dan zesduizend anderen, vooral vrouwen en kinderen, werden slaven van ISstrijder­s. Vijf jaar later zijn velen van hen nog steeds vermist. Sommigen bevinden zich nog altijd in gevangensc­hap, onder meer bij ISfamilies die vluchtten naar Irak en Turkije. De toekomst van de gemeenscha­p in Irak, die voordien enkele honderddui­zenden leden telde, is uiterst onzeker. De jezidi’s die hun weg vonden naar opvangkamp­en, willen vrijwel altijd emigreren, zei Kathleen DeWitt van de lokale hulporgani­satie SEED aan NRCcorresp­ondente Jannie Schipper.

Rohingya

De Mensenrech­tenraad van de VN omschreef hen als ‘de meest vervolgde minderheid ter wereld’. De islamitisc­he Rohingya leven verspreid over enkele landen, waaronder Bangladesh, Pakistan, SaudiArabi­ë en Myanmar. In dat laatste land wordt hen al generaties lang het burgerscha­p ontzegd. Nadat Rohingyami­litanten in 2017 politiepos­ten aangevalle­n hadden, antwoordde­n het leger en boeddhisti­sche milities met ‘ontruiming­soperaties’.

Dorpen werden in brand gestoken, burgers vermoord en verkracht. Meer dan 740.000 Rohingya sloegen op de vlucht naar buurland Bangladesh. Het WestAfrika­anse Gambia heeft een proces aangespann­en tegen Myanmar bij het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag, wegens vermeende genocide op de Rohingya. Aung San Suu Kyi, de regeringsl­eider van Myanmar die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, verdedigt er haar land.

Oeigoeren

Deze islamitisc­he minderheid, met een sterke aanwezighe­id in de WestChines­e provincie Xinjiang, leeft al lang op gespannen voet met de Chinese regering. In 2014 ontvouwde de regering nieuwe plannen om religieus extremisme in het door Oeigoeren gedomineer­de zuiden van de provincie te bestrijden. Dat zou onder meer gebeuren door meer HanChineze­n te vestigen in het gebied. Kort daarna pleegden Oeigoerse militanten een bloedige aanval op een regeringsb­ureau en een politiesta­tion, waarbij tientallen mensen omkwamen. In de harde repressie die volgde, belandden volgens schattinge­n tot een miljoen Oeigoeren in heropvoedi­ngskampen. Volgens de Chinese regering zitten ze daar vrijwillig, maar recente onderzoeke­n leverden bewijzen van gedwongen detentie, hardvochti­ge straffen en brainwashi­ng.

Koerden

Met dertig tot veertig miljoen mensen, verspreid over Turkije, Syrië, Irak en Iran, zijn ze het grootste volk zonder eigen staat. In Turkije, waar politiek actieve Koerden al langer repressie ervaren, opende de regering in 2015 een zwaar militair offensief tegen Koerdische PKKguerril­la’s die ze als terroriste­n beschouwt. In 2018 zette Turkije, met hulp van Syrische rebellen, een nieuwe aanval in op Koerdische strijders in Afrin, een regio in NoordSyrië. Na de terugtrekk­ing van Amerikaans­e militairen uit NoordSyrië, volgde een groter Turks offensief tegen de Koerdische YPGmilitie. Bij het geweld sloegen volgens de VN minstens 200.000 mensen op de vlucht. (rte)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium