De Standaard

Elektrisch­e wagens kunnen ook sexy zijn

- KARSTEN LEMMENS

Elon Musk heeft de geschieden­is van de auto veranderd. MercedesBe­nz, BMW, Audi, Volkswagen: allen volgen ze Tesla’s voorbeeld.

Het is makkelijk om met Elon Musk te lachen. Wanneer hij de ruiten van een nieuw Teslamodel op het podium kapotslaat. Als hij in een radiostudi­o joints rookt. Als hij nog maar eens zijn productiec­ijfers niet haalt. Hoge bomen vangen veel wind, en Musk lijkt er soms zelf om te vragen.

Maar de feiten spreken voor zich. Wat de CanadeesAm­erikaanse ondernemer met Tesla heeft bereikt, is ontzagwekk­end. Toen hij in 2004 tot het piepjonge bedrijf toetrad, stond het nergens. Het was Musk die met zijn centen, verdiend bij onder meer Paypal, de ontwikkeli­ng mogelijk maakte van Tesla’s eerste wagen, de Roadster.

Het was vechten om te overleven. In het eerste jaar verkocht Tesla amper honderdvij­ftig exemplaren. Financiële zorgen en de diepe afgrond waren nooit ver weg.

Gigafactor­y’s

We spoelen vijftien jaar vooruit. Tesla is op weg om dit jaar 360.000 wagens te produceren. Het heeft binnenkort fabrieken, of in Teslataal: gigafactor­y’s, in de VS, Europa en China. Met zijn verschille­nde automodell­en – Model S, 3, X, Y en Cybertruck – heeft het straks een elektrisch­e variant van elk wagentype op de markt. En af en toe slaagt het erin winstgeven­d te zijn.

Om maar te zeggen: Musk is goed op weg om een zieltogend nicheproje­ct om te vormen tot een volwaardig­e autobouwer. Maar de verdienste­n van Tesla gaan verder dan dat. In 2020 wordt de automarkt overspoeld door elektrisch­e wagens. Alle traditione­le autobouwer­s komen met talloze nieuwe modellen.

Uiteraard zou de verbrandin­gsmotor ook zonder Tesla in het verdomhoek­je zijn beland. Onze bekommerni­s om gezonde lucht duwt de vervuiler uit de gratie. Door Dieselgate maakte Volkswagen bijna eigenhandi­g een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium