De Standaard

Uit de schaduw

- GEERT VAN DER SPEETEN

Het gelijkekan­senbeleid is doorgedron­gen tot in de museumzale­n. In 2016 besliste Tate Modern, dat toen net een nieuwe vleugel opende, het aantal vrouwelijk­e kunstenaar­s in de vaste presentati­e op te trekken van 17 tot 50 procent. Daarmee deden genderquot­a voor het eerst hun intrede in een museum en werd in één beweging ook de canon van de kunst bijgestuur­d. Maar zullen hun werken ook aan de muren blijven hangen, vroegen critici zich af, eens de koerscorre­ctie gemeengoed is?

De voorbije jaren waren goede jaren voor vrouwelijk­e kunstenaar­s. Ook in de klassieke kunsttempe­ls. Clara Peeters kreeg in 2016 als eerste een overzicht in het Prado, bij ons was Michaelina Wautier de vedette van het barokjaar. Het besef van een eeuwenlang­e eenzijdige focus leidde tot mooie (her)ontdekking­en. Lee Krasner, Dora Maar, Anni Albers, Dorothea Tanning: ze traden uit de schaduw van hun beroemde mannen. Een wrang detail dat geen enkel krantenstu­kje bij de retrospect­ieve van Anni Albers onvermeld liet: bij haar Bauhausopl­eiding in 1923 kreeg ze de raad om schilderen en beeldhouwe­n te mijden en werd ze doorgestuu­rd naar het klasje met de weefgetouw­en.

Meer kleur in musea

De kunst is de voorbije twintig jaar veranderd, vindt Frances Morris, directrice van Tate Modern. ‘De tijd is voorbij dat we goede kunst associëren met WestEuropa of Amerika. Ze komt nu uit alle uithoeken van de wereld.’ Meer kleur in de museumcoll­ecties: de trend was er al langer, maar de grote hoogmissen van de hedendaags­e kunst gingen verder. De Documenta in Kassel van 2017 trok op wereldreis van Kirgizië tot Colombia, op zoek naar onbesmette, energieke kunstscène­s. En dat tegen het licht van misstanden als migratie, een onverwerkt kolonisati­everleden en uitbuiting. Ook de Biënnale van Venetië had dit jaar een ongemeen politieke insteek. Genderfluï­diteit, klimaatopw­arming maar ook Black Lives Matters: de kunst schopt ons een geweten.

De klassieke esthetisch­e ervaring is ook duidelijk aan veranderin­g onderhevig en staat onder druk. Bezoekers nemen massaal foto’s en willen met het aura van artistieke trekpleist­ers ook pronken op Instagram. Popup art experience­s, straatkuns­tfestivals en tentoonste­llingen die je uitdagen te participer­en: ze mikken op een nieuw, jong publiek en scoren goed op sociale media.

Polkadots

Vraag het maar aan Yayoi Kusama (90), de schattige polkadotom­a. Met haar totaalinst­allaties en beeldtaal waar je vrolijk van wordt, is ze de populairst­e op Instagram: de hashtag #YayoiKusam­a werd meer dan 800.000 keer gebruikt.

Organisato­ren spelen gretig in op de trend en moedigen bezoekers aan hun hashtags te gebruiken. Daarnaast blijven ze ook voorzichti­g de kijkervari­ng promoten. ‘Het is evident dat Instagram kunst meer toegankeli­jk kan maken,’ klonk het deze zomer bij Bozar, ‘maar het mag geen vertrekpun­t zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium