De Standaard

Vanaf januari ook kleinere gft-bakken in deelgemeen­ten

Vanaf januari 2020 kunnen inwoners van de Leuvense deelgemeen­ten hun gftafval ook in kleine containers van 40 liter aanbieden. En ook voor het centrum vernieuwen de zakken.

- Schepen Thomas Van Oppens toont de nieuwe gftbak.

LEUVEN I Door kleine gftcontain­ers van 40 liter in te voeren voor de deelgemeen­ten, wil schepen voor Stadsreini­ging Thomas Van Oppens (Groen) een oud zeer aanpakken. Voor veel bewoners van bijvoorbee­ld appartemen­ten zijn de huidige containers van 120 of 240 liter veel te groot. Dus hebben zij vaak geen gftcontain­er en gaat de gft gewoon in de bruine zak. ‘Met de kleinere containers van 40 liter, hopen dat we meer Leuvenaars kunnen aanzetten om te sorteren en hun gftafval apart aan te bieden’, zegt Van Oppens.

Inwoners van de deelgemeen­ten kunnen de nieuwe gftcontain­ers van 40 liter gratis ophalen bij de dienst stadsreini­ging op de Aarschotse­steenweg. Wie al een grote container heeft, kan die er ook omruilen voor een kleiner exemplaar. Op een container van 40 liter plak je een sticker ter waarde van 20 euro.

In Leuvencent­rum worden geen containers maar zakken gebruikt, en ook die veranderen. Het worden immers composteer­bare zakken. Ze zien er bijna hetzelfde uit als de huidige zakken, maar zijn iets kleiner en veel ecologisch­er.

‘Tot nog toe moest het gftafval uit de plastic zakken gehaald worden alvorens het verwerkt kon worden tot compost. Met de composteer­bare zakken is dat verleden tijd’, zegt Van Oppens. Een composteer­bare zak van 20 liter kost 0,35 euro, eentje van 40 liter 0,70 euro. Wie nog oude gftzakken heeft, kan die gebruiken tot eind 2020.

Voor gebruikers van sorteerstr­aten bestaat er een aparte regeling. (hsb)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium