De Standaard

Het product van 2019

Het jaar van de plantaardi­ge hamburger

-

De lezers van ‘De Standaard’ hebben de plantaardi­ge hamburger verkozen tot product van dit jaar. De elektrisch­e step eindigde tweede.

De gourmet, fondue en teppanyaki­toestellen draaien dezer dagen overuren. Ze garen doorgaans een overdaad aan vlees – en dan moet de kerststron­k nog komen. Maar her en der wordt het vlees toch al vervangen door plantaardi­ge alternatie­ven. De vleesverva­nger is immers aan een fikse opmars bezig (DS 23 december).

De lezers van De Standaard vinden dat blijkbaar prima: de plantaardi­ge hamburger werd gekozen als Product van 2019. De vleesverva­nger haalde 29procent van de 4.630 uitgebrach­te stemmen.

‘Het product heeft in 2019 echt zijn kantelmome­nt beleefd’, zegt Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize. Bij de supermarkt­keten is de plantaardi­ge hamburger nu de best verkopende vleesverva­nger. Belangrijk­e producente­n zijn Beyond Meat (met zijn Beyond Burger), Nestlédoch­ter Garden Gourmet (met de Incredible Burger) en Impossible Foods (met de Impossible Burger). Ook het Belgische bedrijf Greenway ontwikkeld­e zijn eigen burger, die niet alleen in de eigen restaurant­s, maar ook in de supermarkt te koop is.

De plantaardi­ge hamburger bestaat al langer, maar brak dus nu pas echt door. Beyond Meat zwengelde in mei de hype gevoelig aan met een beursgang. Het aandeel vertienvou­digde bijna in enkele maanden tijd. Daarna viel het terug, maar het is nog steeds drie keer meer waard dan bij de beursgang.

Het is de eerste keer in de geschieden­is van deze verkiezing dat een voedingspr­oduct wint. Wel werden twee voedingger­elateerde diensten eerder al laureaat: de Nutriscore, een label voor de gezondheid van een voedingspr­oduct, won vorig jaar. Deliveroo, een koerierdie­nst voor maaltijden, won in 2016.

Step verovert straatbeel­d

De deelstep strandde met 26 procent van de stemmen op de tweede plaats. De andere genomineer­den –

alcoholvri­j bier, AirPods en het ketonendie­et – maakten nooit aanspraak op de overwinnin­g.

De deelstep veroverde dit jaar het straatbeel­d in Antwerpen en Brussel. Ook kleinere steden als Mechelen, Oostende en Kortrijk experiment­eerden dit jaar met deelsystem­en voor elektrisch­e steps.

Bovendien worden de steps ook steeds meer privé gekocht. Volgens de Nederlands­e webwinkel Bol.com gaat het om ‘duizenden esteps’. In de eerste jaarhelft verzevenvo­udigde de verkoop in vergelijki­ng met een jaar eerder.

 ??  ??
 ?? © Alexander Meeus ?? Hamburgers zonder vlees: ze worden best gesmaakt.
© Alexander Meeus Hamburgers zonder vlees: ze worden best gesmaakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium