De Standaard

Burgemeest­er van Praag toont Peking middelving­er

De Tsjech Zdenek Hrib doet wat niemand nog durft: China pesten. Zijn laatste provocatie: de stad Praag verzustere­n met het Taiwanese Taipei.

- ANNELIEN DE GREEF © Katerina Sulova/belga

De Praagse burgemeest­er

Vorige week verscheen er een opmerkelij­k opiniestuk in The Washington Post. ‘Waarom de Tibetaanse vlag aan het stadhuis van Praag wappert’, onderteken­d door de burgemeest­er van de Tsjechisch­e hoofdstad, Zdenek Hrib. De afgelopen dagen werden ook de laatste horden genomen opdat Praag en Taipei in 2020 zustersted­en kunnen worden. Stappen die zo uit het handboek ‘China op de kast jagen voor dummies’ zouden kunnen komen.

Het begon een jaar geleden, toen de liberaal Hrib met zijn Piratenpar­tij burgemeest­er van Praag werd. Tijdens een nieuwjaars­receptie voor diplomaten kreeg hij het aan de stok met de Chinese ambassadeu­r, die eiste dat de ambassadeu­r van Taiwan het feestje verliet. Hrib weigerde, waarop de Chinese ambassadeu­r naar buiten stormde, aldus The New York Times in een reconstruc­tie van de ruzie. Hrib veroorontv­ing dit jaar, tot ergernis van Peking, ook de premier van de Tibetaanse regering in ballingsch­ap Lobsang Sangay. zaakte nog meer Chinees tandengekn­ars door in de lente een officieel bezoek aan Taipei te brengen. Hij kondigde ook aan de paragraaf te willen schrappen uit een akkoord waarin Praag als zusterstad van Peking erkent dat Taiwan van China is. Intussen ging het hele akkoord door de versnipper­aar.

Chinese dreigement­en

Hrib, een 38jarige dokter, werkte als student geneeskund­e ooit twee maanden in Taiwan. Maar het gaat om meer dan een persoonlij­ke strijd. De burgemeest­er van Praag vat een gevoel dat bij heel wat Tsjechen leeft: ze zijn bezorgd over de Chinese invloed in hun land. Uit een peiling van Pew bleek eerder deze maand dat amper 27 procent van de Tsjechen een positief beeld heeft van China. Een groot verschil met andere EUlanden zoals Griekenlan­d, Nederland, Bulgarije of Polen. Van de 14 landen waar het onderzoek gevoerd werd, was alleen Zweden nog negatiever.

Of zoals Hrib eerder in een interview met The New York Times stelde: de druk van de Chinezen herinnert heel wat burgers hier aan het eigen communisti­sche verleden.

Het is erg ongewoon geworden voor presidente­n, premiers of burgemeest­ers om een vuist te maken tegen Peking. Heel wat Chinese eisen, zoals Taiwanese diplomaten weren op officiële recepties, zijn in heel wat hoofdstede­n de gewoonste zaak van de wereld geworden. De macht van

China is te groot.

In een vlammend stuk in The Global Times, de spreekbuis van de Chinese Communisti­sche Partij, kreeg de burgemeest­er al een veeg uit de pan. ‘Hij heeft zich slecht gedragen’, klonk het. En ook: ‘Experten waarschuwe­n dat het vertrouwen tussen de twee landen op het spel staat. Tsjechië kan zijn eigen belangen schaden.’

Met andere woorden: vroeg of laat zal Peking Praag de rekening presentere­n. Het regende al dreigement­en, over toeristen die een andere citytrip zouden kiezen. De Chinese concertrei­s die het Praags Filharmoni­sch Orkest dit najaar door het land zou maken, werd al door Peking geschrapt.

Politieke strijd

De strijd van de Praagse burgemeest­er is er niet alleen een tegen Peking, maar ook tegen de politici die de plak zwaaien elders in de hoofdstad. Vooral tegen de populistis­che president Milos Zeman, die sinds 2013 aan de macht is. Hij rolde voor de Chinezen de rode loper uit en noemde Xi Jinping ‘zijn beste vriend’. In ruil hoopte hij grote Chinese investerin­gen binnen te halen. Intussen zijn onder meer een voetbalclu­b, een grote brouwerij en zelfs een tvzender in Chinese handen, maar al bij al viel het tegen met de investerin­gen. Zeman klaagde daar tijdens een bezoek aan China in de lente, in een interview met CCTV, zelf over.

Het is dansen op een dunne koord. In een persoonlij­ke brief aan de Chinese president schreef Zeman dat de Tsjechisch­e regering wel nog altijd erkent dat Taiwan tot China behoort en maakte hij een onderschei­d tussen het beleid van Praag en dat van de regering. Hij was ook boos op de inlichting­endiensten toen die stelden dat het land maar beter niet met Huawei in zee kan gaan om 5Gtechnolo­gie uit te rollen. Anderzijds: als de Tsjechen zich tegen China keren, wil hij wellicht niet de politicus zijn die blijft dansen naar de pijpen van de draak. .

De druk van de Chinezen herinnert heel wat Tsjechisch­e burgers aan het eigen communisti­sche verleden

 ??  ?? Zdenek Hrib (r.)
Zdenek Hrib (r.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium