De Standaard

Jambon kan zich geen fouten meer veroorlove­n

De Vlaamse regering zwalpt. De nieuwe uitschuive­r van de ministerpr­esident drijft de moeizame relaties verder op de spits.

- de VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

De Vlaamse regering wist begin oktober maar al te goed voor welke opdracht ze stond toen de Zweedse coalitie (NVA, Open VLD en CD&V) weer samen van start ging. Alleen een eensgezind­e en daadkracht­ige regering kon de opmars van Vlaams Belang een halt toeroepen. Drie maanden later valt van die goeie intenties weinig te merken, en dat vooral door het parcours van ministerpr­esident Jan Jambon (NVA).

Zowel bij de besparinge­n op cultuur als bij de discussie over de begrotings­cijfers maakte Jambon een weinig verpletter­ende indruk. Dit weekend werkte hij zichzelf nogmaals in nesten met zijn verhaal over ‘een familie asielzoeke­rs die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvr­aag zoveel kindergeld had verzameld dat ze er een huis mee kon kopen’. (zie inzet)

Die controvers­iële uitspraak, die hij deed op verscheide­ne lezingen en die nadien werd opgetekend door De Tijd, verwijst naar het kindergeld dat asielzoeke­rs retroactie­f krijgen na hun definitiev­e erkenning als vluchtelin­g. Maar van concrete cases is geen spoor en de ministerpr­esident noch het bevoegde kabinet van Welzijn beschikte gisteren over harde cijfers om die bewering te staven.

‘Niet uitgevlooi­d’

‘Dat verhaal over de kinderbijs­lag is herhaaldel­ijk ter sprake gekomen aan de onderhande­lingstafel’, verantwoor­dde Jambon zich gisteren in een verzoenend­e boodschap. ‘Dat voorbeeld op zich is niet de essentie, maar het wees wel op het bestaan van uitwassen.’ En, voegt zijn woordvoerd­er daaraan toe: ‘Natuurlijk is die case niet uitgevlooi­d, maar de essentie is dat mensen hun toegangsti­cket tot de samenlevin­g moeten verdienen.’

Een Vlaamse ministerpr­esident die tijdens zijn lezingen een nietrepres­entatief voorbeeld aanhaalt om straffe uitspraken te doen over asielzoeke­rs, begeeft zich op glad ijs. Dat Jambon intussen in een interview met Gazet van Antwerpen daarenbove­n benadrukte dat hij ‘perfect de onderhande­lingen had kunnen opstarten met Vlaams Belang voor een regeerakko­ord’, gooide nog meer olie op het vuur.

Papegaaien

Volgens coalitiepa­rtner Open VLD gaat Jambon daarmee lijnrecht in tegen het Vlaamse regeerakko­ord. ‘Van de regeringsl­eider mag je de eigen lijn verwachten, niet het papegaaien van extreemrec­hts’, benadrukte Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten op sociale media. Gevolgd door de waarschuwi­ng: ‘Als dat niet de essentie kan zijn, moeten er conclusies getrokken worden. Als de NVA graag een minderheid­sregering met extreemrec­hts wil, dat ze die dan maakt.’

De forse uitspraken van Rutten zijn voorlopig niet meer dan spierballe­ngerol. Maar ze bewijzen wel dat de zenuwen binnen de Vlaamse regering strak gespannen staan. Niet alleen Rutten, maar ook CD&Vvoorzitte­r Joachim Coens had vorige week al vragen over de Vlaamse regering. ‘Je moet een project hebben dat enthousias­meert’, klonk het in Newsweek. ‘Het regeerakko­ord is één zaak, het gaat ook over de juiste keuzes maken bij besparinge­n, met een gevoelige, empathisch­e inschattin­g van de samenlevin­g. Dat lijkt me toch iets waar de ganse ploeg, en de leiding in het bijzonder, moet aan werken’.

Lees: veel fouten kan Jan Jambon zich niet meer permittere­n als hij de valse start van de Vlaamse regering nog wil goedmaken.

‘Als de NVA graag een minderheid­sregering met extreemrec­hts wil, dat ze die dan maakt’

GWENDOLYN RUTTEN Open VLDvoorzit­ster

 ?? © Johannes Vande Voor ?? Jan Jambon tijdens een lezing in Aartselaar. Met sterke uitspraken over asielzoeke­rs begaf hij zich op glad ijs.
© Johannes Vande Voor Jan Jambon tijdens een lezing in Aartselaar. Met sterke uitspraken over asielzoeke­rs begaf hij zich op glad ijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium