De Standaard

Paars-geel nog wat verder naar de exit

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Als het druppelt op het Martelaars­plein, regent het in de Wetstraat. Paarsgeel lijkt daarom verder weg dan ooit.

De federale informateu­rs Joachim Coens (CD&V) en GeorgesLou­is Bouchez (MR) hebben nog twee weken voor ze opnieuw verslag moeten uitbrengen aan de koning. De paarsgele piste lijken ze hoe dan ook te mogen schrappen. Want mochten daar nog illusies over zijn, dan boorden zowel de NVA als Open VLD die hoop dit weekend de grond in.

Nog vóór haar uithaal naar ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) gisteren sprak Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten in haar nieuwjaars­brief afgelopen vrijdag al haar hoop uit voor ‘een coalitie van diegenen die vooruit willen’. Rutten leek daarbij vooral de NVA te viseren. Haar felle reactie op de uitspraken van Jambon (zie hiernaast) zette die boodschap nog wat kracht bij.

Het toont nog maar eens aan dat het Rutten menens is om vaart te maken van de regenboogc­oalitie van socialiste­n, liberalen, groenen en CD&V. Ze gebruikt daarbij voor het eerst ook de Vlaamse regering om het onderschei­d tussen de liberalen en de NVA in de verf te zetten.

Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) gooide op zijn beurt nog wat olie op het vuur bij de federale onderhande­lingen door in De Tijd te benadrukke­n dat het Vlaams Parlement snel werk moet maken van de voorbereid­ing van een nieuwe staatsherv­orming.

Volgens Jambon zouden er door de blokkering op federaal niveau weleens snel vervroegde verkiezing­en kunnen komen. ‘Op dat moment zou de voorbereid­ing van een nieuwe staatsherv­orming in het Vlaams Parlement urgenter kunnen zijn dan we enkele maanden geleden verwacht hadden’, aldus de ministerpr­esident in De Tijd. Volgens hem liggen de kaarten ook ‘stilaan goed om de ultieme vraag naar confederal­isme op tafel te leggen’.

Consultati­es

Als het druppelt op het kabinet van de Vlaamse ministerpr­esident op het Martelaars­plein, dan regent het in de Wetstraat. De uitspraken van Jambon wijzen niet meteen op groot vertrouwen in het werk van de federale informateu­rs, laat staan dat het blijk geeft van enige openheid om in een federale coalitie met onder meer de PS te stappen.

Intussen proberen de informateu­rs nog altijd in stilte de eindejaars­periode te overbrugge­n. Met het oog op een technische nota consulteer­den ze eind vorig week onder meer het Monitoring­comité, de Nationale Arbeidsraa­d en het Planbureau. Vrijdag concentree­rden ze zich op justitie, klimaat en lokale besturen.

Volgens Jan Jambon liggen de kaarten ‘stilaan goed om de ultieme vraag naar confederal­isme op tafel te leggen’

 ?? © belga ?? Gwendolyn Rutten pleitte in haar nieuwjaars­brief voor ‘een coalitie van diegenen die vooruit willen’.
© belga Gwendolyn Rutten pleitte in haar nieuwjaars­brief voor ‘een coalitie van diegenen die vooruit willen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium