De Standaard

‘Mensen angst aanjagen is makkelijke­r dan ze gelukkig maken’

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

Acht miljoen euro aan boetes. Zoveel dreigt De Lijn volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit in 2020 te moeten betalen omdat vervuilend­e bussen van De Lijn rondrijden in de lageemissi­ezones (LEZ) van Brussel, Antwerpen en Gent.

‘De raad van bestuur van De Lijn heeft dat berekend’, zegt Lydia Peeters (Open VLD). ‘Maar uiteraard gaan we met de steden onderhande­len om die boetes te beperken. Tegen 2025 zullen de bussen in alle Vlaamse centrumste­den en de Brusselse Rand volledig elektrisch rijden. De voertuigen zijn besteld, maar ze kunnen niet eentweedri­e geleverd worden.’

101 boetes

De Lijn reed het voorbije jaar met vervuilend­e bussen in de lageemissi­ezones van Brussel en Antwerpen. In Antwerpen moet De Lijn 2.000 euro aan boetes ophoesten. In het Brussels Gewest is dat veel meer. Daar moest de vervoersma­atschappij 35.350 euro betalen voor 101 boetes. Wie de LEZnormen negeert, riskeert in Brussel een boete van 350 euro. Maar Brussel geeft maar één boete om de drie maanden, met een maximum van vier boetes per jaar dus.

Vanaf 1 januari worden de regels nog strenger. Dan zullen niet alleen dieselvoer­tuigen met euronorm 2, maar ook die met euronorm 3 uit de Brusselse lageemissi­ezone gebannen worden. Er geldt een uitzonderi­ng voor legervoert­uigen en prioritair­e voertuigen, maar niet voor de bussen van De Lijn. Omdat ook in Gent vanaf 1 januari de LEZregels van kracht worden, dreigen de kosten voor De Lijn nog hoger op te lopen.

2025: elektrisch

Minister Peeters stelt dat een nieuwe bestelling van 200 schonere, hybride bussen afgerond wordt in 2020. Vanaf dat moment zullen bijna alle bussen met euronorm 2 buiten dienst zijn en zullen nog ongeveer 450 bussen met een euronorm 3 rondrijden in heel Vlaanderen. Hybride bussen rijden deels elektrisch (in de stadscentr­a) en deels op dieselbran­dstof (daarbuiten). In 2025 volgen nog eens 900 volledig elektrisch­e bussen.

‘Om volgend jaar zoveel mogelijk vervuilend­e bussen uit de lageemissi­ezones te houden, wordt een verschuivi­ngsplan uitgevoerd waarbij de vervuilend­e bussen elders worden ingezet’, zegt Peeters. ‘Maar dat is natuurlijk ook geen volledige oplossing. Het kan niet de bedoeling zijn dat de niet LEZzones plots alle vervuilend­e bussen zouden krijgen. We proberen daarom ook onderaanne­mers in te zetten die aan alle vereisten beantwoord­en.’

Lydia Peeters wil in de eerste plaats dat De Lijn een uitzonderi­ngsstatuut krijgt van Brussel, iets wat nu al geldt voor legervoert­uigen bijvoorbee­ld en prioritair­e voertuigen zoals brandweerw­agens.

‘Vervuilend­e bussen worden volgend jaar zoveel mogelijk buiten de steden ingezet, maar dat is natuurlijk ook geen goede oplossing’

LYDIA PEETERS Minister van Mobiliteit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium