De Standaard

Oostenrijk op zucht van turquoise-groene regering

De Oostenrijk­se groenen willen regeren met de conservati­eve kanselier Sebastian Kurz. Primeur voor Oostenrijk, precedent voor Europa?

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

De Oostenrijk­se groenen staan op het punt om voor het eerst in hun geschieden­is toe te treden tot een regering. Dat maakte hun voorzitter Werner Kogler zondagocht­end bekend, samen met Sebastian Kurz, de leider van de christende­mocratisch­e ÖVP. Kurz zou voor de tweede keer premier worden, nadat hij van 2017 tot 2019 al aan het roer gestaan heeft van een coalitie met de uiterstrec­htse Vrijheidsp­artij (FPÖ). ‘De grote struikelbl­okken op de weg naar een gezamenlij­ke regering zijn aan beide zijden uit de weg geruimd’, zei Kurz. De onderhande­laars denken midden volgende week een regeerakko­ord voor een ‘turquoiseg­roene’ coalitie te kunnen voorstelle­n, met de winnaars van de parlements­verkiezing­en van september.

Zo’n regering zou een breuk zijn met de Oostenrijk­se traditie van compromisg­erichte coalities tussen links en rechts, waar de kiezers op uitgekeken raakten, maar evengoed met de recente coalitie tussen ÖVP en FPÖ. Die spatte in het voorjaar uiteen na Ibizagate. Dat schandaal draaide rond een video waarin voormalig FPÖleider HeinzChris­tian Strache zich leek te laten omkopen door een vrouw die zich uitgaf voor het nichtje van een Russische oligarch. De afgelopen maanden moest Strache zich opnieuw verdedigen tegen beschuldig­ingen van fraude met aangiften. Ook zou hij miljoenen aangenomen hebben van Oekraïense oligarchen om hun stromannen aan een zetel in het parlement te helpen. Strache ontkent alle aantijging­en, maar de beroerde sfeer in en rond zijn partij dreef Kurz in de richting van een nieuwe coalitie.

‘Deze alliantie kan een nieuwe fase in de Europese marktecono­mie inluiden’

DIE WELT Duitse krant

Europees voorbeeld?

Hoewel de inhoud van het akkoord grotendeel­s geheim blijft tot de laatste punten en komma’s gezet zijn, wordt verwacht dat Kurz stevig tegemoet zal komen aan de groenen, zonder de harde lijn van zijn partij inzake migratie en veiligheid op te geven.

Met name rond migratie was de afstand tussen beide partijen groot, maar blijkbaar niet onoverbrug­baar. Een email van Kogler aan de groene achterban suggereert dat zijn partij vooral stevige toezegging­en kreeg op het vlak van klimaat, transparan­tie en sociale zekerheid. Bovendien zouden de groenen een minister van Infrastruc­tuur krijgen die, naar verwachtin­g, fors zal investeren in het spoorwegne­twerk. De ÖVP zou ondertusse­n de touwtjes in handen houden op de departemen­ten die de partij na aan het hart liggen: economie en financiën, binnen en buitenland­se zaken en landsverde­diging.

Een geslaagde uitwisseli­ng van groene en conservati­eve thema’s zou een nieuwe wending geven aan de Oostenrijk­se politiek, maar kan ook een Europees precedent scheppen, voorspelde de Duitse conservati­eve krant Die Welt al in september. ‘Deze nieuwe alliantie tussen conservati­sme, liberalism­e en ecologie zou een nieuwe fase in de Europese marktecono­mie kunnen inluiden.’

Of het echt zover komt, hangt nog af van de goedkeurin­g van de leden van de groene partij. Die komen eind deze week samen in Salzburg, maar het is nu al vrijwel zeker dat ze hun fiat zullen geven, schrijft de krant Der Standard.

‘Leeg glas’ Kurz

Bij de ÖVP zijn er nog minder obstakels: daar ligt de finale beslissing in de handen van Kurz. Het toont hoezeer het 33jarige wonderkind van de Oostenrijk­se politiek zijn stempel gedrukt heeft op de ÖVP. De christende­mocratisch­e machtspart­ij is afhankelij­k van zijn charisma en leiderscha­p. Dat Kurz na een coalitie met uiterstrec­hts nu met de ecologiste­n kan regeren, onderlijnt hoe ideologisc­h flexibel hij is. Een flexibilit­eit waarin critici een gebrek aan overtuigin­g zien. Auteur David Schalko omschreef de ÖVPleider in Der Spiegel zelfs als ‘een leeg glas’.

Dat het glas van Kurz nu gevuld wordt door de groenen, toont ook de bijna ongemerkte transforma­tie van de groenen tot nieuwe machtspart­ij aan. Eind 2016 werd het voormalige groene boegbeeld Alexander Van der Bellen (75) president doordat hij ook veel kiezers van de traditione­le machtspart­ijen achter zich had weten te scharen. Dat kwam vooral doordat zijn tegenkandi­daat in de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en, FPÖ’er Norbert Hofer, uit uiterstrec­htse hoek kwam. Vervolgens maakte het ineenstort­en van de coalitie tussen ÖVP en FPÖ de weg vrij voor een goed verkiezing­sresultaat voor de groenen en hun eerste regeringsd­eelname.

Als alles vlot verloopt, zou de turquoiseg­roene coalitie de fakkel al op 7 januari kunnen overnemen van de overgangsr­egering van Brigitte Bierlein, de voormalige voorzitste­r van het Grondwette­lijk Hof. De regeringBi­erlein bracht, na een periode vol schandalen, een technocrat­isch beleid zonder veel drama.

‘De grote struikelbl­okken zijn aan beide zijden uit de weg geruimd’

SEBASTIAN KURZ Expremier en ÖVPleider

 ?? © belga ?? De afstand tussen ÖVPvoorzit­ter Sebastian Kurz (l.) en Werner Kogler van Die Grünen leek niet onoverbrug­baar.
© belga De afstand tussen ÖVPvoorzit­ter Sebastian Kurz (l.) en Werner Kogler van Die Grünen leek niet onoverbrug­baar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium