De Standaard

Somalisch eindejaar in bloed gedrenkt

- © afp

Bij een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, de zwaarste in jaren, zijn minstens negentig mensen om het leven gekomen.

‘Ik kwam uit een theehuis toen de ontploffin­g plaatsvond. Overal lagen stukken vlees en bloed. Ik probeerde de lichamen van mijn collega’s te verzamelen’, vertelde agent Osman Abdulle aan The Washington Post. Zaterdag, een werkdag in Somalië, ontplofte een vrachtwage­n vol explosieve­n in volle ochtendspi­ts op een druk verkeerskn­ooppunt in de hoofdstad Mogadishu. Van een bus die studenten naar de universite­it bracht, bleef niets over. Volgens een woordvoerd­er van de regering vielen er zeker negentig doden, onder wie veel studenten maar ook agenten. Op de plek van de aanslag was een controlepo­st van de politie, waardoor het verkeer er altijd opstopte.

Bommen op AlShabaab

De aanslag is nog niet opgeëist maar de burgemeest­er van Mogadishu verklaarde dat er wellicht in de richting van de islamistis­che terreurgro­ep AlShabaab gekeken moet worden. Gisteravon­d werd een kamp van AlShabaab gebombarde­erd met drones. Volgens de

Somalische veiligheid­sdiensten zijn daarbij verschille­nde leiders van de terreurorg­anisatie omgekomen.

Het was de twintigste aanslag met een autobom dit jaar, zei een Somalische veiligheid­sexpert, en de zwaarste in twee jaar tijd. In 2017 vond de bloedigste aanslag uit de Somalische geschieden­is plaats. Toen ontplofte een vrachtwage­n vol explosieve­n naast een tankwagen. Daarbij kwamen bijna zeshonderd mensen om het leven.

De nieuwe aanslag plaatst vraagteken­s bij de terugtrekk­ing van de vredesmiss­ie van de Afrikaanse Unie. Volgend jaar moeten de Somalische militairen in principe overnemen. Ook de Verenigde Staten denken er al even aan om de ongeveer 7.000 Amerikaans­e militairen terug te halen. De vraag is of Somalië daar klaar voor is, nu opnieuw blijkt dat de terroriste­n nog lang niet verslagen zijn.

Bij de aanslag kwamen ook twee Turkse ingenieurs om het leven. Ze werkten voor een Turks wegenbouwb­edrijf. Ankara stuurde meteen een militair vliegtuig om de lichamen te repatriëre­n en om enkele Somalische zwaargewon­den naar Turkse ziekenhuiz­en over te vliegen. Het land stuurde ook dokters en medische hulp. De laatste jaren is Turkije zijn aanwezighe­id in Somalië stevig aan het opkrikken. De Hoorn van Afrika is geostrateg­isch een belangrijk gebied, waar onder meer ook SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten met Turkije om invloed strijden. In 2017 opende Turkije nog een militaire basis in Somalië, de grootste buiten Turks grondgebie­d.

In Somalië zijn momenteel zo’n 7.000 Amerikaans­e soldaten gelegerd. Normaal gezien hadden die zich volgend jaar moeten terugtrekk­en

 ??  ?? Een gewonde man staart wezenloos voor zich uit, tegen de muur van een ziekenhuis in Mogadishu.
Een gewonde man staart wezenloos voor zich uit, tegen de muur van een ziekenhuis in Mogadishu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium