De Standaard

GEVANGENEN­RUIL

- (nrc) © ap, rtr

De Oekraïense regering en proRussisc­he separatist­en in het oosten van Oekraïne hebben zondag een volledige uitruil van gevangenen gedaan. De ruil is onderdeel van het akkoord dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski eerder deze maand sloten in Parijs. Samen met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel werd toen een volledig staakthetv­uren afgesproke­n voor het oosten van Oekraïne voor het einde van dit jaar. De partijen komen over vier maanden opnieuw bijeen.

Oekraïne zegt 76 gevangenen uit Donetsk en Loehansk te hebben gekregen. De autoriteit­en van de twee separatist­enrepublie­ken be

vestigden dat aantal en zegden 124 man te hebben teruggekre­gen, meldde het Russische persbureau Interfax. Dit aantal is niet bevestigd door Oekraïne. De uitwisseli­ng vond plaats bij een grenspost in de buurt van de stad Horlivka, nabij de Russische grens.

De oorlog in het oosten van Oekraïne begon in 2014, toen de Oekraïense president Viktor Janoekovit­sj werd afgezet na protesten en Rusland het Oekraïense schiereila­nd de Krim annexeerde. Meer dan 14.000 mensen zijn door de oorlog om het leven gekomen.

De drie beelden links tonen vrijgelate­n Oekraïners, die omhelsd worden door familie en vrienden. Op de drie foto’s rechts gaat het om proRussisc­he Oekraïense separatist­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium