De Standaard

Niet femi, niet mascu: gewoon humaan

-

I n de krant De Morgen stond afgelopen week

end Goedele Liekens, in een dubbelinte­rview met Sihame El Kaouakibi. ‘De nieuwe uithangbor­den van Open VLD’, no less.

De markantste uitspraak was goed voor de kop: ‘Feministen? We hebben een nieuwe term nodig!’ Daarmee doe je natuurlijk precies wat je de term ook verwijt: polarisere­n. Is Liekens een oude zeur of heeft ze groot gelijk? Volgt een eindeloze discussie waarin iedereen zijn/haar/x zeg doet en elke stelling bezet blijft.

Liekens heeft wel gelijk. Het woord ‘feminisme’ verdeelt jong en oud, man en vrouw, vrouwen onderling, Vlaanderen en Wallonië, verschille­nde landen in Europa. Op zich is dat prima, mits er dialectiek van komt. In het andere geval, en zeker nu we ons snel in onze eigen bubbels kunnen terugtrekk­en en identiteit zo gevoelig ligt, dreigt zo’n woord vijandiger dan ooit te klinken.

Tijd voor een bekentenis: wellicht was ik vele jaren lang min of meer in stilte feminist, of zeker supporter. De strijd leek me gerechtvaa­rdigd en noodzakeli­jk, de aanpak aantrekkel­ijk, de te winnen ruimte inspireren­d. Dat is nog steeds zo, zeker in de nietwester­se wereld, maar intussen is in de veranderde samenlevin­g duidelijk dat mannen evenzeer aan een ontvoogdin­gsstrijd toe zijn, en dat sommigen daarin zo ver achterlope­n dat ze vooral naar een al te traditione­el ideaal teruggrijp­en.

Liekens wil af van ‘femi’. Ongetwijfe­ld wil ze ook geen ‘mascu’. Woorden die polarisere­n, mogen op de schop, en dat geldt ook voor de oproep van sommige politici aan mannen om zich ‘feminist’ te noemen: dat is even ‘genderonge­voelig’ als mannen aan vrouwen zouden vragen om zich ‘masculist’ te noemen.

Dus ja, laat maar komen die nieuwe strijdterm, om de donkere voorspelli­ngen over het komende decennium van antwoord te dienen. Misschien is het tijd om het oude ‘humanisme’ af te stoffen en een nieuwe betekenis te geven?

Duidelijk is dat mannen evenzeer aan een ontvoogdin­gsstrijd toe zijn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium