De Standaard

Waar rook is, is kerstwarmt­e

Podium ‘Smoke’, een warmhartig­e mozaïek van toevallige ontmoeting­en, is een kerstverha­al afgestemd op de grootstad.

- GILLES MICHIELS

Met zijn kaarsrecht­e witte balken van verscheide­ne hoogtes doet het decor van Smoke wat aan de skyline van New York denken. Vreemd is dat niet: de voorstelli­ng is gebaseerd op Auggie Wren’s Christmas story, een kortverhaa­l van Paul Auster dat de auteur later tot de Hollywoodf­ilm Smoke (1995) herwerkte. Austers mozaïek van mensenleve­ns die elkaar kruisen rond een sigarenwin­kel gold als antigif voor de kilheid van de miljoenens­tad.

Speciaal voor het festival Wintervuur hernemen de Antwerpse gezelschap­pen Skagen, De Nwe Tijd en De Roovers zijn moderne kerstverha­al. Aan de kern is weinig veranderd. Sigarenver­koper en fotograaf Auggie (Robby Cleiren) stoot na jaren op zijn exvriendin (Suzanne Grotenhuis), die met hem een dochter blijkt te hebben (Ikram Aoulad). Op Auggies foto’s herkent een schrijver (Mathijs F. Scheepers) zijn overleden vrouw. Zelf wordt hij van de dood gered door een jongen (Nick Renzo Garcia) die zijn vader (Luc Nuyens) zoekt en zich steeds voor iemand anders uitgeeft.

Dat laatste lijkt de gemene deler in deze rokerskett­ing over alle klassen en kleuren heen: tijdens hun anonieme contacten kunnen ze heel even van nul beginnen en zichzelf een ander bestaan liegen. Logisch dat de makers zo graag teruggrijp­en naar de songs van Tom Waits, de bard met de stem van schuurpapi­er die bij voorkeur de dakloze zwervers, dronkenlap­pen en prostituee­s bezingt.

Zo beklijvend als Waits’ verhalen zijn de tafereeltj­es die de prima acteurs opvoeren niet – daarvoor wordt er te vluchtig heen en weer gezapt. In dit collectiev­e maakwerk telt uiteindeli­jk wat de verhalen verbindt: de rook zelf, die tussen de levens cirkelt en ze metaforisc­h aan elkaar vlecht. Als dit kleinood op zijn best is en de toevallige contacten een diepere betekenis suggereren, krijgt de banaliteit een poëtische vonk.

Een schilderij van de Britse schilder Thomas Gainsborou­gh mag het land niet uit. Nochtans was het werk in juli privé verkocht.

De Britse minister van Cultuur Helen Whately noemt Gainsborou­gh een van de grote portretsch­ilders van Engeland. Zijn oliedoek Going to market, early morning (1773), een landschap waarin een groep reizigers langs een moeder en haar kind passeert, is een absoluut teken van zijn meestersch­ap.

Voor de persoon die het werk op 3 juli kocht op een veiling van Sotheby’s voor 9,4 miljoen euro, betekent die bewonderin­g een teleurstel­ling. Whately, geadviseer­d door een commissie voor de export van kunst (RCEWA), heeft een aanvraag van de nieuwe eigenaar om het werk buiten Engeland te brengen, geweigerd.

Ze hoopt dat er een Britse koper opdaagt die dezelfde prijs wil betalen, zodat het werk in GrootBritt­annië blijft. Onlangs hief ze eenzelfde exportverb­od op een werk van Johann Liss, The temptation of Mary Magdalene, dat tot 24 augustus 2020 op een Britse koper zal wachten.

In GrootBritt­annië kan een schilderij een exportlice­ntie geweigerd worden als het beschouwd wordt als een ‘nationale schat’. Dat is het geval wanneer het verbonden is met de nationale geschieden­is, esthetisch van buitengewo­ne kwaliteit is, of een bouwsteen is voor kunst, geschieden­is en onderwijs.

Christophe­r Baker, lid van de RCEWA, is overtuigd dat de drie criteria van toepassing zijn. Hij verklaart in The Guardian dat het schilderij vaak een plaats kreeg op belangrijk­e exposities. ‘In de loop van de geschieden­is is het sterk verbonden met erg belangrijk­e collecties, al sinds het geschilder­d werd. Het zou niet meer dan gepast zijn dat het een permanent thuis vond in een publieke Britse collectie.’

De minister heeft haar exportverb­od voor Gainsborou­gh ingesteld tot 22 maart 2020, maar dat kan verlengd worden tot 22 september. Zelfs als er minder geboden wordt, zal het ministerie van Kunst, Erfgoed en Toerisme zo’n bod overwegen. Dat kan nodig zijn, want vaak wordt na een dergelijk verbod toch geen koper gevonden.

In GrootBritt­annië kan een schilderij een exportlice­ntie geweigerd worden als het beschouwd wordt als een ‘nationale schat’

 ?? © Stef Stessel ?? Ze liegen zich allemaal een ander bestaan.
© Stef Stessel Ze liegen zich allemaal een ander bestaan.
 ??  ?? ‘Going to the market, early morning’ van Thomas Gainsborou­gh, 1773.
‘Going to the market, early morning’ van Thomas Gainsborou­gh, 1773.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium