De Standaard

Critici kiezen voor Kendrick

Volgens popkenners zijn Beyoncé, Kanye West en Kendrick Lamar de artistieke hoogvliege­rs van het afgelopen decennium. Maar ze verkochten niet de meeste albums.

- PETER VANTYGHEM

De tien belangrijk­ste albums van het afgelopen decennium kleuren overwegend AfroAmerik­aans. Enkel Arcade Fire (The suburbs) en Robyn (Body talk) krijgen een plaats in een top tien die gedomineer­d wordt door artiesten die gecategori­seerd worden als ‘urban’, een parapluter­m voor neosoul en hiphop.

Dat blijkt uit een overzicht dat de website Metacritic dezer dagen samenstelt van lijstjes van uiteenlope­nde media uit NoordAmeri­ka en Europa. Metacritic brengt sinds 1999 beoordelin­gen van muziekalbu­ms, films, series en games samen en distilleer­t nu een metaoverzi­cht van de meningen van onder meer Rolling Stone, Pitchfork, New Musical Express en meerdere Europese media. Daaruit vallen enkele conclusies te trekken.

1 Kendrick Lamar leidt een eclectisch­e keurgroep Kendrick Lamar wordt als dé interessan­tste artiest van het decennium naar voren geschoven. Zijn albums Good kid M.A.A.D city (2012), Damn (2017) en vooral To pimp a butterfly (2015) verzamelen de meeste hoge scores. Lamar is een geëngageer­de, low profile rapper uit Los Angeles die al dertien Grammy’s én een Pulitzerpr­ijs won. Net als die van zijn drie uitdagers (Beyoncé, Kanye West en Frank Ocean) is zijn rapmuziek eclectisch, met knipogen naar soul en jazz.

2 De populairst­en zijn niet de besten

De opvallends­te afwezigen in de lijsten van de critici zijn de artiesten die de afgelopen tien jaar de meeste albums verkochten. Verkoopsge­wijs was dit het decennium van Adele, Bruno Mars, Ed Sheeran en Drake. Van hen is Adele de strafste: met 21 (uit 2011) en 25 (uit 2015) scoorde ze de twee best verkochte albums, samen goed voor 47 miljoen exemplaren.

Ook namen uit de megapopula­ire dansmuziek ontbreken in de kritische overzichte­n, maar zij focussen dan ook op songs, niet op albums.

3 Leonard Cohen, enige ‘overlever’

Van de roemruchte generatie van 60 wordt uit het afgelopen decennium enkel de Canadese dichterzan­ger

Leonard Cohen weerhouden door de kenners. Zijn afscheidsa­lbum You want it darker (2016) werd, ook door zijn overlijden kort na de release, een markant succes in Europa en de VS. Andere veteranen die bij de recensente­n nog een brede weerklank vonden met albums waren David Bowie (Blackstar), Nick Cave (Ghosteen), Gil ScottHeron (I’m new here) en Tom Waits (Bad as me).

4 Rock blijft niche

In de meeste overzichts­lijsten speelt rock – tussen 1965 en 2000 de motor van veel opwindende muziek – geen rol van betekenis. In de decenniumt­op 100 van Pitchfork, wellicht het invloedrij­kste platform, staan nog zes rockplaten. Niet dat er geen goeie rockplaten meer verschijne­n – vooral AM van Arctic Monkeys wordt onthouden – maar in het dynamische segment dat geregeerd wordt door dansmuziek en hiphop is rock weinig ‘hip’.

5 Fluisterfo­lk en droompop Het decennium had niet enkel nood aan dynamische vonken, maar ook aan vertraging. Dat schiep ruimte voor de minimalist­ische folk van Bon

Iver en Joanna Newsom, en voor de dromerige pop van Lana Del Rey en Lorde. Zij waren de speerpunte­n van nieuwe stijlenclu­sters waarop namen als ‘sadcore’, ‘dream pop’ en ‘psych folk’ gekleefd worden. Zij geven ook aan dat de traditione­le genres in het volgende decennium wellicht helemaal zullen oplossen in hun eigen erfenis.

6 Iedereen is van de wereld In de jaren 80 werd nog de term ‘wereldmuzi­ek’ uitgevonde­n om nietwester­se muziek verkoopbaa­r te maken, maar vandaag voegen de popsterren uit Afrika en LatijnsAme­rika gewoon hun ritmes en kleuren toe aan de globalisti­sche blauwdruk. Hét genre dat in de voorbije tien jaar doorbrak, soms ook in het Westen, is ‘reggaeton’, een fusie van Jamaicaans­e dancehall en Amerikaans­e hiphop. Kritisch was er vooral applaus voor de albums van Miguel (Kaleidosco­pe) en J. Balvin (Vibras).

21 en 25 van Adele zijn de best verkochte albums van het decennium

 ?? © wireimage ?? Kendrick Lamar, lieveling van de kenners.
© wireimage Kendrick Lamar, lieveling van de kenners.
 ?? © isopix ?? Adele, lieveling van het publiek.
© isopix Adele, lieveling van het publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium