De Standaard

De poppen van Poetin

- Redacteur buitenland © rr In Europa, de geschieden­is op heterdaad betrapt. Zondag, NPO 2, 21.10 uur. De voorbije twee aflevering­en zijn nog te zien op www.vpro.nl ¨¨¨¨è

Kun je de geschieden­is herkennen als je er midden in zit? Wie twee vliegtuige­n de WTCtorens ziet rammen, weet meteen dat hij een sleutelmom­ent in de geschieden­is van de 21ste eeuw heeft meegemaakt. Soms is het subtieler. Als plots groene mannetjes op de Krim verschijne­n, doet de grote poppenspel­er in het Kremlin er alles aan zijn rol te minimalise­ren.

Vaak gaan die cruciale momenten terug op minder opvallende gebeurteni­ssen, die pas achteraf te duiden zijn als de echte scharnierm­omenten. Het zijn die momenten die Geert Mak, eminent chroniqueu­r van de moderne geschieden­is van Europa, probeert te vatten in een nieuwe reeks reportages. In twintig aflevering­en, verdeeld over twee seizoenen, leidt Mak je naar de donkere uithoeken van de Europese ge schiedenis.

Dat Vladimir Poetin zou uitgroeien tot een sluw, maar meedogenlo­os leider, had op 14 april 2001 al duidelijk moeten zijn. Voorlopers van de groene Krimmannet­jes vielen toen de studio’s binnen van tvzender NTV. Daarop werd het satirische poppenprog­ramma

Koekli uitgezonde­n, waarin Poetin elke week te kakken werd gezet. Heel Rusland vond het hoogst amusant, behalve Poetin zelf. En dus moest Koekli van

het scherm.

Maks verslaggev­ers slaagden erin al le hoofdrolsp­elers van toen – van de maker van de Poetinpop tot de scenariosc­hrijver – aan de praat te krijgen. Ook Poetins spindoctor van toen – de man is ondertusse­n uit de gratie gevallen – komt aan het woord. Ze geven een originele inkijk in het kille hoofd van de Russische president en de totale desillusie die twintig jaar Poetin heeft opgeleverd.

Ook origineel is Maks kijk op de WTCterrori­sten. Dit soort aanslag werd al in 1994 aangekondi­gd. Toen kaapten moslimextr­emisten van de GIA, de Algerijnse voorloper van AlQaeda, een Franse Airbus met als doel de piloot te dwingen in de Eiffeltore­n te vliegen. Het plan mislukte, omdat de piloot uit het raam van zijn vliegtuig kon springen. De man is ondertusse­n wijnboer.

Mak gebruikt het verhaal om een ander punt te maken: de gerechtvaa­rdigde strijd tegen de terreur heeft ook de mensenrech­ten van onschuldig­e burgers buitenspel gezet. Dat vertelt Fayçal Cheffou, de burgerjour­nalist uit Molenbeek wiens leven een nachtmerri­e werd toen de Brusselse politie hem verwarde met ‘de man met het hoedje’, een van de terroriste­n van Zaventem. Dat hij sinds die politieblu­nder nog vier keer werd opgepakt, stemt tot nadenken. Het verschil tussen Brussel en Moskou lijkt plots flinterdun.

Geert Mak leidt je naar de donkere uithoeken van de Europese geschieden­is

 ??  ?? Geert Mak is in Europa het spoor nog lang niet bijster.
Geert Mak is in Europa het spoor nog lang niet bijster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium