De Standaard

Hopen op nieuwkomer­s (of toch niet?)

- JOHAN RASKING In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

U weet het al: 2019 was een grandcruja­ar voor de Europese en Amerikaans­e aandelenbe­urzen, met een winst van ruim 20 procent voor de belangrijk­ste beursindex­en. Weinig analisten hadden dat twaalf maanden geleden zien aankomen, maar de aanslepend­e handelsoor­logen en de wereldwijd­e conjunctuu­rvertragin­g hebben de beurzen – anders dan verwacht – niet afgeremd.

Bestaande aandelen boerden dus goed, maar dat heeft niet tot een boom aan nieuwkomer­s geleid. Op Euronext in Brussel was er dit jaar welgeteld één nieuwe notering, die van het medische bedrijf Sequana Medical. Vorig jaar, in 2018, was er zelfs geen enkele beursgang in Brussel.

Wordt dat anders in 2020? Mogelijk kiest het financiële dienstenbe­drijf Euroclear, met hoofdkanto­or in Brussel, voor een beursgang. Ook Unified Post (elektronis­che facturatie) wordt getipt als nieuwkomer. Afwachten maar. Dat geldt in het bijzonder voor Belfius. Van de geplande beursgang, in het voorjaar van 2019, is niets in huis gekomen, met dank aan de val van de regeringMi­chel. Om het Belfiusdos­sier in 2020 nieuw leven in te blazen, zal er eerst een nieuwe federale regering moeten zijn. Wie durft daar z’n geld op in te zetten?

Wie uitkijkt naar beloftevol­le beursintro­ducties, kan bij het financieel persagents­chap Bloomberg een top tien van IPOkandida­ten bekijken. Het gaat om potentiële nieuwkomer­s op de grootste Europese beurzen, vooral in Frankfurt en Londen.

Bovenaan de lijst staat het Duitse gas en oliebedrij­f Wintershal­l DEA, dat op bijna 18 miljard euro gewaardeer­d wordt. Het zou een van de grootste beursintro­ducties in Europa zijn van de voorbije tien jaar.

Op nummer twee staat het Zwitserse chemiebedr­ijf Syngenta, twee jaar geleden ingelijfd door de Chinese holding ChemChina voor liefst 43 miljard dollar, maar nu (bijna) klaar om opnieuw naar de beurs te gaan.

Op nummer drie vindt u Orange Africa, de afdeling Afrika en MiddenOost­en van de Franse telecomreu­s.

De Bloombergl­ijst bevat nog twee ‘speciale’ namen: die van het Duitse koffiebedr­ijf JDE Peet’s, de fusie van koffiemake­r Douwe Egberts met de koffiekete­n Peet’s. En, wie weet, trekt ook de Italiaanse sportwagen­fabrikant Lamborghin­i naar de beurs, al lijkt die prognose voorlopig meer speculatie dan zekerheid.

Loont het om te investeren in zo’n nieuwkomer? Dat kan tegenvalle­n, zeker als het om groeibedri­jven gaat die nog met verlies draaien. Of wat dacht u van de Amerikaans­e taxidienst­en Uber en Lyft? De twee rivalen staan sinds het voorjaar op Wall Street, maar zagen sindsdien (gezamenlij­k) al 40 miljard dollar aan beurswaard­e in rook opgaan. Nog straffer: het coworkingb­edrijf WeWork verloor hetzelfde bedrag in de aanloop naar zijn (voorlopig uitgesteld­e) eerste notering.

Toch maar uitkijken, als Airbnb in 2020 de stap waagt.

Investeren in nieuwkomer­s kan tegenvalle­n, zeker als het om groeibedri­jven gaat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium