De Standaard

Fietsers krijgen altijd voorrang in centrum Diest

- VAN ONZE MEDEWERKER LUK WEYENS

Het stadsbestu­ur van Diest wil al in 2020 van start gaan met de inrichting van een fietszone in Diestcentr­um. In dat statuut hebben fietsers altijd voorrang op ander vervoer.

In een fietszone is de fietser altijd hoofdgebru­iker. Dat betekent dat auto’s en ander gemotorise­erd vervoer de fietser niet mogen inhalen. In een fietszone geldt ook een maximumsne­lheid van 30 kilometer per uur. Alleen straten met weinig autoverkee­r kunnen het statuut van fietssstra­at krijgen.

De stad Diest heeft met dat statuut al geëxperime­nteerd in de Demerstraa­t en Vissersstr­aat, van december 2018 tot eind juni dit jaar. In die periode hield de politie er extra controles. Het project is op twee momenten geëvalueer­d: in mei en in september, zowel door de politie als door de dienst Mobiliteit en Preventie van de stad. Na een positieve beoordelin­g besliste het stadsbestu­ur om de twee straten definitief als fietsstrat­en te erkennen.

Met de invoering van een fietszone in de binnenstad zet het bestuur nog een stap verder. Een studiebezo­ek aan Mechelen gaf de doorslag. Daar is de volledige binnenstad als fietszone erkend, in totaal 179 straten. ‘Wij zijn de fietszone in Mechelen zelf gaan ervaren’, zegt burgemeest­er Christophe De Graef (Open Diest). ‘We hebben bij het stadsbestu­ur en de diensten van Mechelen uitgebreid gepeild naar hun ervaring met de fietszone. Aan het bezoek nam ook een delegatie van de politie van onze zone deel. Onze straten zijn smaller dan die in Mechelen, waardoor ze zich zelfs nog beter lenen voor de invoering van een fietszone. Het is de bedoeling hiermee al in 2020 te starten, al willen we zeker niet overhaast tewerkgaan.’

‘Volgend jaar willen we ook al starten met de uitvoering van ingrepen om de schoolomge­vingen veiliger te maken’, vervolgt De Graef. ‘Dat zal gebeuren in nauw overleg met de scholen en de ouderraden en de kindergeme­enteraad.’

‘Mechelen heeft brede straten. Onze smallere straten lenen zich nog beter voor een fietszone’

CHRISTOPHE DE GRAEF Burgemeest­er Diest

 ?? © lwh ?? In een fietsstraa­t en in een fietszone heeft de fietser altijd voorrang.
© lwh In een fietsstraa­t en in een fietszone heeft de fietser altijd voorrang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium