De Standaard

Kevin De Bruyne Belgisch boegbeeld in Premier League

- FRANK VAN LAEKEN

Geen winterstop in de Premier League, tussen kerst en nieuwjaar staan daar drie wedstrijde­n op het programma. Ook voor de twaalf Belgen. Kevin De Bruyne was gisteren weer beslissend met een assist en een goal voor Man City. Ook Leandro Trossard tekende voor een assist.

Voetbal tussen de kerstkalko­en en het beschonken brallen van ‘Auld Lang Syne’ is een hardnekkig­e traditie in Engeland. De tribunes zitten vol, de sfeer is nog uitgelaten­er dan anders, de beleving uniek. Maar het betekent ook dat er drie keer moet gevoetbald worden op minder dan een week tijd. Waanzin, roepen vooral buitenland­se coaches al jaren in koor. Recent nog was er felle kritiek van de managers van de eerste drie in de stand: Jürgen Klopp (Liverpool), Brendan Rodgers (Leicester) en Pep Guardiola (Manchester City). Ook José Mourinho (Tottenham) vindt het maar niets. De keuze is: roteren of ernstige blessures riskeren.

Maakt het afschaffen van oudejaarsv­oetbal geen schijn van een kans (te populair, te traditione­el), dan kan de genadeloze kritiek op het functioner­en van de videorefer­ee misschien op korte termijn wel tot veranderin­g leiden. De VAR maakte pas deze zomer zijn entree in de Premier League, dat kan je bezwaarlij­k een traditie noemen. De voorbije weken werden er doelpunten afgekeurd omdat een speler – we verzinnen het niet – een oksel, schouderpu­nt of schoentip buitenspel stond. Hoe zat dat weer met die clear and obvious error? Gary Lineker, exvoetball­er en presentato­r van Match of the Day tweette zaterdag: ‘Als de VAR een trainer was, zou hij al weken geleden ontslagen zijn.’

Na het vertrek van Eden Hazard is Kevin De Bruyne het Belgische boegbeeld in de Premier League, waar twaalf landgenote­n actief zijn. Laat u niet misleiden door zijn veertiende plaats bij de verkiezing van de beste voetballer ter wereld: De Bruyne is top vijf waard. Toen hij vrijdagavo­nd zeer tegen zijn zin vroegtijdi­g vervangen werd, stortte zijn tot tien manschappe­n gereduceer­de team helemaal in. Statistiek­en liegen zelden: De Bruyne scoort en laat scoren, respectiev­elijk zeven en veertien keer. Drie seizoenen geleden was hij betrokken bij 27 doelpunten, een persoonlij­k record dat op sneuvelen staat. Ook gisteren tegen Sheffield United stuurde De Bruyne eerst Agüero op weg naar een doelpunt, waarna hij zelf de beslissend­e treffer binnentrap­te: 20. Man van de Match, alweer.

Avontuur

Leander Dendoncker maakte vrijdag nog een strafschop­overtredin­g tegen City, zondag mocht hij in de vooravond het ongenaakba­re Liverpool een uurtje partij geven. De exAnderlec­htspeler begon in 2018 aarzelend aan zijn avontuur in de troosteloz­e Midlands, maar dit seizoen is hij onbetwistb­aar basisspele­r bij Wolverhamp­ton Wanderers. Dendoncker let op het evenwicht op het door Portugezen gedomineer­de middenveld. Zijn polyvalent­ie moet hem normaal een EKselectie opleveren.

Een andere voormalige paarswitte coryfee doet het eveneens prima. Youri Tielemans kreeg zaterdag dan wel rust, hij stond bij alle andere wedstrijde­n van Leicester aan de aftrap. Goed voor drie goals en drie assists, al is het wel van 9 november geleden dat hij nog eens een voet in een doelpunt van The Foxes had. Minder prominent aanwezig ginds: Dennis Praet. De Gouden Schoen 2014 moet tevreden zijn met invalbeurt­en en de occasionel­e start. De verrassend­e landskampi­oen van 2016 staat tweede, op ruime afstand wel van Liverpool.

Toby Alderweire­ld onderteken­de onlangs een nieuw contract bij Tottenham Hotspur, wat hem naar verluidt een veelvoud van zijn vorige salaris oplevert. Zijn nieuwe coach, José Mourinho, heeft een voorliefde voor gerijpte voetballer­s. Dat was ooit een nadeel voor jonge talenten De Bruyne en Lukaku, maar voor de straks 31jarige Alderweire­ld is het een meevaller. 1.710 van de mogelijke 1.800 minuten stond de centrale verdediger dit seizoen al op het veld, het meeste van alle Belgen. Tegen rode lantaarn Norwich werd Jan Vertonghen aan de rust geslachtof­ferd. Onder Mourinho is hij opnieuw linksback geworden, niet

zijn favoriete positie. Alderweire­ld lag dan weer aan de basis van een knullige tegengoal: hij trapte de bal ongelukkig tegen een ploegmaat aan en zo hobbelde die over de doellijn. De Spurs moesten tevreden zijn met een mager gelijkspel.

Wie niet meer op het lijstje van de bondscoach lijkt te staan, is Christian Kabasele. Die weet (uiteraard) Alderweire­ld, Kompany, Vertonghen en Vermaelen voor zich, maar ook Boyata en Denayer. Bij degradatie­kandidaat Watford is hij een vaste waarde in de wankele defensie. Watford won met 30 van Aston Villa, nog zo’n elftal dat op een degradatie­plek geparkeerd staat. Björn Engels werd er de voorbije wedstrijde­n gepasseerd. Op tweede kerstdag, Boxing Day, zat hij nog op de bank, zaterdag in de tribune. Geen goed teken nu de weken van de waarheid eraan komen.

Dan deed Leandro Trossard het beter dit weekend. Geen vaste waarde bij aanvang van het seizoen, maar de voorbije weken steeds vaker opdravend voor Brighton. Zaterdag leverde de exGenkenaa­r zijn vijfde assist af. Hij scoorde ook al twee keer.

Spitsen die niet spelen

Een drietal Belgen zou beter snel andere oorden opzoeken, willen ze in aanmerking komen om in juni een EK te mogen spelen. Christian Benteke, momenteel out met een spierbless­ure, deed nog maar 486 minuten mee bij Crystal Palace. Amper vier keer kwam hij aan de aftrap. Dat de spits nog niet wist te scoren, speelt uiteraard in zijn nadeel.

Wel fit, maar aan de bank gekluister­d, zelfs in deze drukke dagen na Kerstmis: Michy Batshuayi, dat andere alternatie­f voor Romelu Lukaku. Zeventien minuten bedroeg zijn langste bijdrage voor Chelsea. In totaal stond hij 118 minuten op het veld, goed voor een doelpunt en twee assists. Zelfs al draaide het gisteren op Arsenal voor geen meter, toch zocht Frank Lampard andere oplossinge­n voor het slabakkend­e aanvalsspe­l. Het loonde nog ook: Chelsea won op de valreep met 12.

Ook Divock Origi is aan bezinning toe. Hij krijgt dan wel af en toe een waarderend schouderkl­opje van Klopp, de realiteit is dat hij nog maar drie keer aan een wedstrijd mocht beginnen. Gisteren mocht ie vier minuten voor tijd opdraven. Dat krijg je met het wondertrio SalahFirmi­noMané voor je. Is de status van supersub bij een superclub voldoende voor een binnenkort vijfentwin­tigjarige?

Laat u niet misleiden door zijn veertiende plaats bij de verkiezing van de beste voetballer ter wereld: Kevin De Bruyne is top vijf waard

 ?? © Michael Regan/getty images ?? Kevin De Bruyne maakte voor Manchester City het tweede doelpunt tegen Sheffield United en is daar blij mee.
© Michael Regan/getty images Kevin De Bruyne maakte voor Manchester City het tweede doelpunt tegen Sheffield United en is daar blij mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium