De Standaard

Onzekerhei­d bij rolverdeli­ng

- VOETBAL © getty

STVV versterkt zijn technische staf met de Australiër Kevin Muscat (46). Wat zijn exacte functie wordt, is wel nog onduidelij­k.

Jupiler Pro League

In SintTruide­n hangen nog veel vraagteken­s richting 2020, zoals wie nu de nieuwe hoofdtrain­er wordt. Wel staat vast dat Kevin Muscat overkomt van Melbourne Victory, een Australisc­he club waar hij sinds 2013 trainer was en waarmee hij in 2015 en 2018 de titel veroverde. Eerder voetbalde hij ook voor de club, van 2005 tot 2011. Hij was een bikkelhard­e verdediger, met massa’s grinta, niet toevallig het DNA van STVV, althans zo hopen CEO Takayuki Tateishi en het hele Truiense kamp.

De Japanse CEO van STVV vertoefde afgelopen weekend in zijn thuisland. Eerder vorige week liet hij in SintTruide­n het contract van Muscat onderteken­en. De Australiër was een drietal dagen in Haspengouw, waar hij een sterke indruk naliet en hij is nu terug richting zijn thuisland om zijn overstap in orde te brengen. Later deze week landt hij dan samen met zijn vrouw in België en zal hij samen met Nicky Hayen en co. op stage vertrekken.

STVV ontkent voorlopig ook dat Muscat in dienst komt als trainer. Hij wordt aangenomen als een soort technisch adviseur naast Andre Pinto. Tot nader order moet die nog benoemd worden als technisch directeur.

Geen Pro License

Of voetbaldie­r Muscat het ambt van T1 zal overnemen, als hij heeft kennisgema­akt met het Belgisch voetbal, moet later blijken. Alleszins heeft hij voorlopig niet de vereiste diploma’s, alleen Nicky Hayen heeft een Pro License. Tenzij Tateishi nog een trainer uit zijn hoed tovert de volgende dagen, blijft Hayen dus voorlopig de man voor de dugout. Sowieso blijft Truienaar Hayen zetelen in de staf.

De in het Engelse Crawley geboren Muscat boekte zijn grootste successen als speler niet in Melbourne, maar wel bij de Glasgow Rangers en Crystal Palace. Met Millwall – waar hij gedurende twee jaar een ploegmaat was wordt (voorlopig) technisch adviseur bij STVV.

Muscat heeft niet de vereiste diploma’s om T1 te worden, tenzij STVV nog een trainer haalt blijft Nicky Hayen op post

van Bob Peeters – speelde hij zelfs ooit de finale van de FA Cup tegen Man United, die weliswaar met 3–0 verloren werd. De doelpunten kwamen van ene Cristiano Ronaldo en Ruud van Nistelrooy (2). Na twee jaar in Londen pakte Muscat opnieuw zijn biezen richting Down Under om er zijn carrière te beëindigen bij Melbourne Victory, waar hij in 2007 en 2009 de titel pakte. Hij speelde in totaal 46 keer voor de Australisc­he nationale ploeg.

Vuile reputatie

Maar die succesverh­alen zijn niet waarvoor hij bekendston­d als voetballer. Wie de naam van

Kevin Muscat ingeeft als zoekterm op YouTube, stuit onmiddelli­jk op enkele brutale overtredin­gen. Hij pakte geregeld uit met stevige – zeg maar vliegende – tackles. Veel tegenspele­rs haalden het laatste fluitsigna­al niet. En zeggen dat zijn carrière zich afspeelde in Engeland, Schotland en Australië, waar ze wel wat ‘stevig’ spel gewend zijn. In zijn 19jarige carrière kreeg de Australier 123 gele en 12 rode kaarten onder zijn neus. Een vliegende tackle op Adrian Zahra in 2011, met acht wedstrijde­n schorsing tot gevolg, was een dieptepunt.

Maar het kon nog erger. In 2004 werd Muscat in Engeland veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding van 250.000 pond voor de blessure die de carrière van toenmalig Charltonsp­eler Matt Holmes beeindigde. Het been van Holmes bleek door Muscat zo toegetakel­d dat het op vier verschille­nde plaatsen geopereerd moest worden. Pittig detail: op de hoorzittin­g kwam ook huidig Anderlecht­jeugdtrain­er Craig Bellamy getuigen tegen Muscat, nadat hij eerder ook al langdurig geblesseer­d werd door hem.

 ??  ?? Kevin Muscat
Kevin Muscat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium