De Standaard

Tweespalt Iserbyt-Sweeck

Mathieu van der Poel won dan wel in Diegem. Maar de sfeer tussen ploegmaats Iserbyt en Sweeck bij Pauwels SauzenBing­oal is gespannen.

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H © David Stockman/belga

Superprest­ige

Laten we misschien daarmee beginnen. Teammanage­r Jurgen Mettepenni­ngen kondigde voor de wedstrijd in Diegem aan tot eind 2024 verder te gaan met Eli Iserbyt. Die zette zijn nieuw contract kracht bij met een sterke tweede plaats. Zonder om te kijken naar Laurens Sweeck, de virtuele nieuwe leider in de Superprest­ige. Michaël Vanthouren­hout knokte zich naar de derde plaats. En Laurens Sweeck, die moest zijn tenen uitkuisen om zesde te eindigen en één puntje voorsprong te behouden op zijn jongere ploegmaat.

We begrijpen Iserbyt niet. Sweeck miste zijn start halvelings en knokte op eigen kracht terug, daarbij ook gesteund door… Michaël Vanthouren­hout. Iserbyt moest Van der Poel dan weer laten rijden na een foutje op de schuine kant, een foutje dat hij zelf maakte toen hij in het wiel van de Nederlande­r zat. ‘Ik denk wel dat ik nog had kunnen terugkomen tot bij Mathieu en hij zou me ook niet gelost hebben’, dacht Iserbyt. ‘Het gevoel was goed, er zat ook geen verval op. Maar voor de rest ga ik er niets over zeggen. Bekijk de beelden maar eens. Met Michaël is er alvast geen probleem.’

Dus is er wel een probleem met Sweeck. Hoe moet het nu verder? Sweeck is leider maar Iserbyt volgt op één puntje en heeft het voordeel dat hij twee SPmanches gewonnen heeft. Bovendien staan zowel Sweeck, Iserbyt als Vanthouren­hout straks als belangrijk­e outsider aan de start van het BK in Antwerpen. En als er niets fout loopt, rijden ze straks ook alle drie het wereldkamp­ioenschap in Dubendorf.

Het is niet de eerste keer dat er wat wringt tussen Iserbyt en Sweeck, door de fusie gedwongen ploegmaats bij Pauwels SauzenBing­oal. Al tijdens de WBmanche in Iowa maakte Iserbyt zich druk toen hij Sweeck de achtervolg­ing zag leiden. De WestVlamin­g versus de Kempenaar, het lijkt voor tweespalt te zorgen binnen het team van Jurgen Mettepenni­ngen. Enkele gesprekken dringen zich op.

Tien keer Van der Poel

Eentje keek grijnzend toe: Mathieu van der Poel. Bij de profs won hij nu al voor de zesde keer op rij, de jeugdcateg­orieën meegeteld staat de teller intussen op tien. ‘Ik rij hier gewoon graag’, klonk het. ‘Het is een parcours waar je goed moet indelen. Dat was vandaag al een deel van de overwinnin­g.’

Echt flitsen deed MvdP nochtans niet. Eén sterke ronde volstond om een kloof te slaan maar Eli Iserbyt bleef druk zetten. ‘Het gaat inderdaad allemaal niet zo flitsend als vorig jaar’, aldus de winnaar. ‘Deze was een zege op karakter. Iedereen weet dat gevoel voor mij zeer belangrijk is en dat is momenteel niet hetzelfde als een jaar geleden. Maar ik win en dat is het belangrijk­ste.’

Diegem wereldbeke­r?

En dan is er nog de toekomst van de wedstrijd in Diegem. De organisati­e liet weten dat het volgend seizoen absoluut deel wil uitmaken van de wereldbeke­r. ‘Omdat we onze wedstrijd absoluut op zondag willen blijven organisere­n’, klinkt het. Bovendien maakt Diegem deel uit van de Superprest­ige, het klassement dat in handen is van Flanders Classics.

Eén detail zou Diegem parten kunnen spelen. Wereldbeke­rmanches zijn verplicht een dubbele materiaalp­ost aan te bieden. Diegem is één van de weinige wedstrijde­n op de kalender waar nog met twee materiaalp­osten wordt gewerkt. Zal de UCI bereid zijn een uitzonderi­ng toe te staan op haar eigen regelgevin­g? Het zou ons alvast niet verbazen.

Het is niet de eerste keer dat er frustratie­s zijn tussen ploegmaats Iserbyt en Sweeck

 ??  ?? Op de schuine kant in Diegem gaat
Eli Iserbyt in de fout. Hij ziet
Mathieu van der Poel wegglippen naar de overwinnin­g.
Op de schuine kant in Diegem gaat Eli Iserbyt in de fout. Hij ziet Mathieu van der Poel wegglippen naar de overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium